انسیه خزعلی معاون زنان و خانواده رئیسی نیز دی‌ماه سال گذشته از «اجرای قاطعانه قوانین حجاب» خبر داد و گفت که مساله حجاب باید از اداره‌ها شروع شود.

سخنان مقام‌های جمهوری اسلامی ایران آشکار می‌کند آ‌ن‌ها برای محدود کردن زنان در محیط کار خواب‌های زیادی دیده‌اند با این حال قوانین مربوط به پوشش زنان فقط به دانشگاه‌ها و اداره‌ها محدود نیست و سطح خیابان و حتی فضای مجازی را هم شامل می‌شود.

اوایل سال جاری حسین اشتری، فرمانده کل نیروی انتظامی ایران، افرادی را که طبق ادعای او «کشف حجاب» می‌کنند، تهدید کرد و گفت ماموران پلیس اجازه دارند با این افراد برخورد کنند. پیش‌تر قاسم رضایی، جانشین او در ناجا، نیز گفته بود که افراد بدحجاب در صحنه تنبیه می‌شوند.

رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا نیز در اقدامی هماهنگ با دیگر مسئولان اعلام کرد حضور زنان «بدون حجاب شرعی» در فضای مجازی «ناهنجاری اجتماعی» محسوب می‌شود و با آن برخورد خواهد شد.

به گفته مهدی حاجیان، سخنگوی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هم در سیستم جدید طرح ناظر از افرادی که در خودرو «کشف حجاب» می‌کنند عکس گرفته می‌شود. اجرای چنین طرح‌هایی علاوه بر اینکه با صرف بودجه‌های کلان امکان‌پذیر است ناامنی را در محیط‌های اجتماعی بیشتر می‌کند.

مسئولان حکومتی و حامیان آن‌ها در ماه‌های اخیر طوری شمشیر خود را علیه زنان از رو بسته‌اند که محمدحسین سپهر از فرماندهان ستاد کل نیروهای مسلح در سخنانی گفته است:

«رئیس بیمارستان مجاز است به مراجعه‌کنندگان بی‌حجاب خدمات ندهد.»

این سخنان و این نوع نگاه اگرچه چهره زن‌ستیز، قلدرمآب و ایدئولوژیک حکومت ایران را آشکار می‌کند از یک واقعیت جدی نیز پرده برمی‌دارد و آن این است که جمهوری اسلامی ایران قصد دارد با تنگ‌تر کردن عرصه‌های اجتماعی برای زنان، فروپاشی بنیادین خود را به تعویق بیندازد.

محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی که این روزها در معابر عمومی، اداره‌ها و دانشگاه‌ها برای زنان ایجاد می‌شود، یادآور وضعیت جمهوری اسلامی ایران در نخستین سال‌های پس از انقلاب ۱۳۵۷ است.

حدود یک ماه پس وقوع انقلاب اسلامی، روح‌الله خمینی در قم به حضور زنان بی‌حجاب در اداره‌ها اعتراض کرد و گفت: «زنان اسلامی باید با حجاب اسلامی بیرون بیایند. نه اینکه خودشان را بزک کنند. زن‌ها هنوز در ادارات با وضع پیشین کار می‌کنند. زن‌ها باید وضع خودشان را عوض کنند. به من گزارش داده‌اند که در وزارتخانه‌های ما زن‌ها لخت‌ هستند و این خلاف شرع است.»

اندکی پس از سخنان او مقام‌های حکومتی اجرای قوانین مربوط به حجاب را در اداره‌ها آغاز کردند و حامیان حکومت نیز با شعارهایی مثل «یا روسری یا توسری» پاسخ منتقدان حجاب اجباری را دادند. حدود هفت سال پس از سخنرانی معروف خمینی هم با الحاق تبصره‌ای به ماده ۱۴۱ قانون مجازات اسلامی، حجاب در ایران اجباری شد.

یک سال بعد نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی «اصول و مبانی و روش‌های اجرایی گسترش فرهنگ عفاف» را تصویب کرد. در مرداد سال ۱۳۸۴ هم «راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف» در همین شورا به تصویب رسید.

شورای عالی انقلاب فرهنگی که وظیفه اصلی آن اجرای مطالبه‌های علی خامنه‌ای در سطوح کلان کشور است حتی به منشور سخت‌گیرانه خود در سال‌های ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶ پایبند نماند و در سال ۱۳۹۶ سند جدیدی را با عنوان تکمیلی به منشور حجاب افزود و مدعی شد که این سند به دلیل «سرعت‌بالای تغییر و تحولات فرهنگی و اجتماعی» و «ظهور فناوری‌های نوین و مسائل نوپدید» تدوین شده است.

سند مذکور شهریور همان سال از سوی حسن روحانی رئیس‌جمهور وقت به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد و حالا دولت رئیسی آن را در ردیف اولویت‌های خود قرار داده است، آن هم در شرایطی که تنگناهای اقتصادی و بحران‌هایی همچون اشتغال زندگی عادی بیشتر مردم ایران را مختل کرده است.

مخالفت ۷۰ درصدی مردم با حجاب اجباری

بیش از ۷۰ درصد مردم ایران با حجاب اجباری مخالف‌اند و سالانه پنج درصد از تعداد «افراد با حجاب» در ایران کاسته می‌شود. این خبر را افراد و رسانه‌های مخالف جمهوری اسلامی ایران اعلام نکردند؛ راوی یکی از نزدیکان حکومت ایران بود. مهدی نصیری، مدیر مسئول سابق روزنامه کیهان سال ۱۳۹۷ با استناد به آمار محرمانه‌ای که از شورای فرهنگ عمومی به دستش رسیده بود این خبر را اعلام کرد و گفت با توجه به اینکه ۷۰ درصد مردم با حجاب اجباری مخالف‌اند باید این قانون برداشته شود. اگرچه سخنان او با واکنش‌های تند حامیان حکومت روبه‌رو شد اما دیگر مقام‌ها نیز در سخنان خود به اجباری بودن قوانین مربوط به حجاب اذعان کرده‌اند؛ نمونه‌اش دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر است که ۲۵ اردیبهشت امسال در مراسمی گفت:

«۴۱ درصد از افرادی که در حوزه حجاب و عفاف توبیخ شده‌اند از نهادهای دولتی بودند.»

زنان، ایستاده در مقابل حاکمیت

در سال‌های گذشته بارها ویدیوهایی از برخوردهای خشونت‌آمیز گشت ارشاد با زنان در خیابان‌ها منتشر شد، افرادی همچون یاسمن آریایی و صبا کردافشاری به جرم مبارزه با حجاب اجباری به زندان محکوم شدند و مبارزه دختران خیابان انقلاب با حجاب اجباری، بازتاب جهانی داشت. همه‌ این‌ها در کنار هم شکست قوانین حکومتی را در اعمال فشار بر زنان اثبات می‌کند اما جمهوری اسلامی ایران با وجود اینکه شکست خود را در اجرای دستورالعمل‌ها و قوانین مربوط به حجاب پذیرفته‌ است باز هم بر قوانین محدود‌کننده برای زنان پافشاری می‌کند. به نظر می‌رسد برخورد لجوجانه حاکمیت از آنجا نشأت می‌گیرد که زنان در چهار دهه گذشته نه‌تنها به قوانین حجاب اجباری تن ندادند بلکه در مقابل این فشارها نیز ایستادند. تصاویری که سال گذشته از دختران بدون حجاب اسلامی در مقابل دانشگاه تهران منتشر شد و عکس‌های دختران بدون حجاب در نمایشگاه کتاب تهران این موضوع را اثبات می‌کند که هرچه حکومت ممنوعیت‌های خود را افزایش می‌دهد، ایستادگی زنان نیز بیشتر می‌شود.