رادیو فردا - روزنامه جروزالم پست در مصاحبه اختصاصی تازهای با یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل در مورد رویکرد دولت او به جمهوری اسلامی ایران پرسیده و او در پاسخ گفت که ایران جنگ را به همسایگی خاک اسرائیل میکشاند و سپس در این باره تهدید به مقابله به مثل کرد.
جروزالم پست در گزارش خود به وقایعی که در چند ماه اخیر به اسرائیل نسبت داده شده اشاره میکند، ازجمله هدف گرفتن یک کارخانه پهپاد در غرب ایران، سوءقصد به یک سرهنگ سپاه پاسداران در تهران در هفته گذشته «و حمله چند روز بعد به تأسیسات مخفی نظامی-اتمی ایران با هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری.»
این روزنامه اسرائیلی سپس مینویسد که یائیر لاپید «طبیعتاً، در مورد هیچیک از موارد فوق اظهار نظر نمیکند» اما از او این سؤال را میکند که «آیا تغییری در سیاست اسرائیل در رابطه با اقداماتی که اسرائیل علیه ایران انجام میدهد، صورت گرفته است؟»
وزیر خارجه اسرائیل نیز در پاسخ میگوید: «ما به دنیا گفتهایم که دیگر تحملمان بهسر رسیده است. ایران میگوید میتواند جنگ را به جلوی در خانه ما بیاورد چونکه ما هرگز آن را به جلوی خانه آنها نخواهیم برد. قرار نیست چنین باشد. این روند کار نخواهد بود.»
یائیر لاپید در ادامه گفت: «میدانم چرا احساس میکردند که در سالهای گذشته قضیه اینگونه بود، اما این روش آنها با این دولت کارساز نیست. اگر ایرانیها جنگ را به جلوی در خانه ما میآورند، جنگ را در آستانه در خانه خود هم خواهند دید. اگر بخواهند از این کار اجتناب کنند، ما نیز از آن اجتناب خواهیم کرد.»
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، هم روز یکشنبه هشتم خرداد هشدار داد که اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای تحریک حملات از طریق نیروهای نیابتی خود بدون عقوبت نخواهد ماند و گفت که «دوران مصونیت رژیم ایران بهسر آمده است.»
رزمایش بزرگ اسرائیل
در همین حال، ارتش اسرائیل روز پنجشنبه ۱۲ خرداد اعلام کرد که با هدف آمادگی برای «سناریوهای» مختلف در مقابله با تهدیدهای ایران، طی هفته جاری جنگندههای هوایی اسرائیلی بر فراز دریای مدیترانه و ناوهای جنگی این کشور در دریای سرخ رزمایش برگزار کردند.
بنابر اعلام ارتش اسرائیل، «دهها جنگنده نیروی هوایی اسرائیل طی یک رزمایش هوایی بر فراز دریای مدیترانه، انجام پروازهای دوربرد و حمله به اهداف دوردست را تمرین کردند».
این بیانیه افزوده است که در جریان این رزمایش که شامگاه سهشنبه ۱۰ خرداد برگزار شد، جنگندههای اسرائیلی تمرینات شبیهسازی «پرواز دوربرد، سوختگیری هوایی و حمله به اهداف دوردست» را انجام دادند.
همچنین به گفته ارتش اسرائیل، خدمه «ناوهای موشکی و زیردریایی» این کشور در روز پنجشنبه نیز یک «مانور آموزشی پیچیده و طولانی را در دریای سرخ» به پایان رساندند.
این مرحله بخش نهایی از رزمایش بزرگی است به نام «ارابههای آتش»که یک ماه طول کشیده و گستردهترین رزمایش ارتش اسرائیل در چند دهه گذشته بهشمار میرود.
ابتدا قرار بود این رزمایش بر پایه شبیهسازی سناریوی درگیری با فلسطینیها در ماه مه ۲۰۲۱ انجام شود اما در پی جنگ ۱۱ روزه با گروه حماس در نوار غزه، این تمرینات به حالت تعلیق درآمد.
به باور تحلیلگران، در شرایطی که چندین ماه است تلاشها برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام متوقف مانده، خصومت میان دولت اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران به شکل «جنگ در سایه» رو به گسترش و تشدید گذاشته است.
برنامه جامع اقدام مشترک یا همان توافق برجام که در سال ۱۳۹۴ میان ایران و شش قدرت جهانی به امضا رسید، بنا بود که با اعمال محدودیت و تشدید نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران، در ازای لغو تحریمهای مالی و اقتصادی، مانع از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی شود.
جمهوری اسلامی ایران که تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را انکار میکند، از سال ۹۸ با افزایش غنیسازی از تعهدات خود در چارچوب برجام عدول کرده است.
اسرائیل حتی پیش از خروج «یکجانبه» دولت وقت آمریکا از این توافق در سال ۹۷، بهشدت با برجام مخالف بوده و متعهد شده است که برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هستهای، به هر اقدامی متوسل شود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در گزارش جدید خود به شورای حکام این سازمان اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به بیش از ۱۸ برابر حد مجازِ مشخصشده در توافق اتمی موسوم به برجام رسیده است.
در واکنش به این گزارش آژانس، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سهشنبه آن را گزارشی «غیرمنصفانه» خواند و اسرائیل را به مداخله در امور آژانس متهم کرد.
از گوگوش تا امامعلی رحمان