یورونیوز - ایالات متحده آمریکا و قدرتهای اروپایی در نظر دارند این هفته همزمان با تداوم بنبست در روند مذاکرات با ایران برای احیای برجام، پیشنویس قطعنامهای را علیه تهران به شورای حکام ارائه کنند.
پیشنویس این قطعنامه که از سوی واشنگتن، لندن، پاریس و برلین پیشنهاد میشود از ایران میخواهد با آژانس بینالمللی انرژی اتمی «به طور کامل» همکاری کند. جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از روز دوشنبه تا جمعه برگزار میشود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دو روز پیش هشدار داده بود که احتمال بازگشت به برجام و دستیابی به توافق با ایران کاهش یافته است.
قطعنامه پیشنهادی از سوی قدرتهای غربی در صورت تصویب اولین قطعنامهای خواهد بود که طی دو سال گذشته علیه ایران در شورای حکام به تصویب میرسد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تاکید کرده بود که ایران به ابهامات این نهاد درباره اثرات اورانیوم غنی شده در سه مرکزی که تهران پیش از این وجود آنها را اعلام نبود پاسخ نداده است.
ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام نسبت به «هرگونه اقدام سیاسی» از طرف آمریکا و تروئیکای اروپایی هشدار داده است. به گفته مقامات ایران تصویب قطعنامه پیشنهادی قدرتهای غربی در شورای حکام «واکنش متناسب، موثر و فوری» تهران را به دنبال خواهد داشت.
تهران: مسئول عواقب تصویب قطعنامه خواهید بود
در همین راستا حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «اگر بانیان قطعنامه ضد ایرانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) روش تهدید را دنبال کنند، مسئول همه عواقب آن هستند.»
وی در ادامه افزود: «ما از توافق خوب، قوی و پایدار استقبال میکنیم. توافق در دسترس است اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقعبین باشند.»
Exchanged views w/ @JosepBorrellF abt Vienna talks on removing sanctions & how to proceed.
-- H.Amirabdollahian امیرعبداللهیان (@Amirabdolahian) June 5, 2022
Those who push for anti-Iran resolution at IAEA will be responsible for all the consequences.
We welcome a good, strong & lasting agreement. It's within reach if US/E3 are realistic.
روسیه و چین که از جمله امضاءکنندگان توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران بودند از تاثیر تصویب قطعنامه پیشنهادی علیه ایران بر روند مذاکرات با تهران ابراز نگرانی کردهاند. در مقابل دیپلماتهای غربی تاکید میکنند که فرصت برای احیای برجام رو به پایان است.
«حوادث» مشکوک در مراکز ایران؛ سایه اسرائیل بر برنامه هستهای
این در حالی است که روند وقوع «حوادث» مشکوک در مراکز هستهای یا تاسیساتی که احتمال داده میشود با برنامه هستهای ایران در ارتباط باشند ادامه دارد. در گزارشهای غیررسمی از اسرائیل به عنوان مسئول این «حوادث» یاد میشود. آخرین مورد از این رویدادها وقوع «حادثهای» در یکی از واحدهای تحقیقاتی وزارت دفاع ایران در پارچین بود.
به گفته وزارت دفاع ایران در این «حادثه» که حدود ده روز پیش روی داد یک نفر کشته و یک تن نیز مجروح شد. روزنامه نیویورک تایمز پس از این رویداد گزارش داد که «حادثه» رخ داده در پارچین حملهای پهپادی بوده است. در گزارش این رسانه آمریکایی آمده بود که این حمله پهپادی به سبک حملات گذشته منتسب به اسرائیل انجام شد.
وقوع «حوادث» مشکوک در مراکز داخل ایران طی ماههای گذشته محدود به پارچین نبوده است. تاسیسات هستهای نطنز و مرکز پهپادی سپاه پاسداران در غرب ایران از جمله مراکزی هستند که گزارشهایی از حملات پهپادی یا سایبری به آنها منتشر شده است.
ایران سه ماه پیش در واکنش به حمله به مرکز پهپادهای سپاه در استان کرمانشاه که اسرائیل را مسئول آن معرفی کرد حملهای موشکی علیه مواضعی در اقلیم کردستان عراق انجام داد.