مقامهای جمهوری اسلامی ایران ندا امین را در ارتباط با پرونده «آمد نیوز» همکار روحالله زم میدانستند
ایندیپندنت فارسی - داریوش معمار روزنامهنگار
درحالیکه طی دو سال گذشته دولت اسرائیل و نهادهای امنیتی این کشور عملیات پیدرپی امنیتی از قبیل خرابکاری، حمله پهپادی، و ترور در خاک ایران انجام دادهاند، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران و بهویژه نیروی قدس سپاه نیز کوشیدهاند از طریق نفوذ میان مقامهای اسرائیلی، ضربههای مشابهی به این کشور وارد کنند.
برنامه حکومت ایران شامل حملههای تروریستی در خاک اسرائیل (که فرمانده سپاه پاسداران در مراسم روز قدس بهصراحت از آن پشتیبانی کرد) بوده است، و نیز تلاش برای انجام عملیات تروریستی در خاک کشورهای تایلند، هند، و ترکیه، و اقدام به ربایش تاجران اسرائیلی در اروپا.
بر این مبنا، جنگ کشف حلقههای نفوذ در ایران و اسرائیل طی ماههای گذشته بسیار داغ بوده است و حالا انتشار خبر صدور حکم اخراج ندا امین، روزنامهنگار ایرانی، از اسرائیل که پنج سال پیش از ترکیه به این کشور پناهنده شد، بهعنوان بخشی از تقابل امنیتی که به آن اشاره شد، مورد توجه قرار گرفته است. حکم اخراج ندا امین، همزمان با هشدار مقامهای اسرائیل به شهروندان اسرائیلی در کشورهای دیگر در مورد احتمال حملات جمهوری اسلامی ایران پس از ترور یک سرهنگ نیروی قدس سپاه در تهران، صادر شد.
مسئله ندا امین
مقامهای جمهوری اسلامی ایران ندا امین را در ارتباط با پرونده «آمد نیوز» همکار روحالله زم میدانستند، در حالی که خود او چند بار با دروغگو خواندن آمد نیوز و مدیرمسئول آن، این ارتباط را تکذیب کرده بود.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
هنگام حضور امین در ترکیه، سازمان ملل او را بهعنوان پناهنده پذیرفت، اما گفته شد که بهدلیل همکاری با روزنامه تایمز اسرائیل، دولت ترکیه او را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کرده بود و در معرض خطر دیپورت قرار داشت.
پیچیدگی وقایع به حدی است که هیچکس نمیتواند درباره واقعیت پشت پرده آنچه به صدور حکم اخراج ندا امین منجر شده است، نظر قطعی بدهد.
با این حال، سخنان وکیل امین هم قابلتوجه است که ضمن رد هرگونه اتهام علیه او، تاکید میکند که اینها بهانه برای اخراج او از اسرائیل است و هیچ تعقیب و محکومیتی به دلیل آنچه دولت اسرائیل ادعا کرده است، متوجه ندا امین نیست.
ندا امین دراین زمینه گفته بود: «مقامهای ترکیه بهخاطر خبرنگاری برای برخی رسانههای اسرائیل و مطالبی که در وبلاگم مینوشتم، قصد اخراج مرا داشتند.»
ماجرای احتمال دیپورت امین به ایران در آن زمان، سبب شد که جامعه روزنامهنگاران اسرائیلی خواستار پذیرش او شوند، و دولت اسرائیل هم با آن درخواست موافقت کرد، هرچند پناهندگی به او داده نشد و ندا امین موظف بود هر سه ماه ویزای موقتش را تمدید کند.
اما آنچه باعث پیچیدگی ماجرای اخراج امین میشود آن است که به قول خود او، مقامهای اسرائیلی در بدو ورودش با او مثل شاهزادهها رفتار کردند و فرش قرمز برایش پهن کردند، اما اندکی بعد بارها در اسرائیل هم در مظان اتهام ارتباط با مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
ندا امین هنگام ورود به اسرائیل گفت که هوروویتز، سردبیر تایمز اسرائیل، خواستار اعطای پناهندگی دائم به او و کار کردنش در این رسانه بوده است. اما اندکی بعد، در مصاحبهای گفت: «مدتها است سعی دارم دین خود را به یهودیت تغییر دهم، اما از این کار ممانعت شده است.»
امین دارای فرزند دختری متولد اسرائیل است که مشخص نیست با اخراج او، آیا شهروندی دخترش نیز سلب خواهد شد یا میتواند همچنان شهروند این کشور باقی بماند.
آنچه دلیل اصلی اخراج ندا امین ذکر شده است ارتباط او با برخی منابع اطلاعاتی در ایران است. شین بت، سازمان اطلاعات اسرائیل، در بیانیهای که از تلویزیون اسرائیل پخش شد، مدعی شد: «در مدت حضور ندا امین در اسرائیل، از او درباره ارتباطش با مقامهای اطلاعاتی ایران تحقیق شد و بهرغم هشدار مسئولان اطلاعاتی اسرائیل، او به ارتباط خود با آنها ادامه داده است.»
اما امین به تلویزیون اسرائیل گفت که فقط بهدلیل مسائل شخصی با چنین فردی گفتوگو داشته است و بهدلیل کار خبرنگاریاش ارتباط خود را ادامه داده و هرگونه اطلاعات لازم را در اختیار سازمان اطلاعاتی اسرائیل گذاشته است.
ندا امین مدعی است که سازمان اطلاعات اسرائیل سال ۲۰۱۸ رسما اعلام کرد که «هیچ مدرکی دال بر فعالیت غیرقانونی ندا امین در خاک اسرائیل وجود ندارد».
برخی رسانههای نزدیک به حکومت در ایران اعلام کردند: «در پی کشف چند مورد دیرهنگام نفوذ و جاسوسی در میان برخی وزرا و سرمایهداران و مقامهای سیاسی اسرائیل به نفع ایران، مراکز امنیتی این رژیم به برخی اتباع ایرانی پناهندهشده، از جمله ندا امین، بدگمان شدهاند.»
خبرگزاری آنا نیز در مطلبی با عنوان «عاقبت شوم روزنامهنگار فراری» نوشت: «پس از گذشت بیش از دو سال از تبلیغات رسانهای که اسرائیل درباره استقبال از یک وبلاگنویس ایرانی بنام ندا امین به راه انداخت، پردهها کنار رفته و مشخص شده است که این فرد هیچ شغلی ندارد و هزینه خوردوخوراک و مسکن او را نیز دوستانش پرداخت میکنند! این درس عبرتی است که باید دلباختگان به اسرائیل بیاموزند. حالا و بعد از گذشت دو سال، مقامهای اسرائیلی به ندا امین اجازه کار ندادهاند و با اعطای اقامت دائم یا تابعیت اسرائیلی به وی نیز مخالفت کردهاند.»
اما کارشناسان اعتقاد دارند که ماجرا پیچیدهتر از این است. با گسترش حملات دوجانبه ایران و اسرائیل به اهدافی در خاک کشور مقابل و مشخص شدن اینکه دایره نفوذ اسرائیل در نهادهای مختلف ایران گستردهتر از تصور اولیه است، حالا «شک» اصل اول این تقابل است، شک به هرکسی که شاید در دایره نفوذ کشور مقابل باشد.
فرمانده زن آمریکایی گردان داعش را بهتر بشناسیم
خط و نشان خامنهای برای عربستان