یورونیوز - ششمین دور نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر، امروز چهارشنبه ۲۹ ژوئن در پایتخت ترکمنستان آغاز شد. این اجلاس که سران کشورهای روسیه، ایران، قزاقستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان در آن حضور دارند در شهر عشق آباد برگزار میشود.
این نشست پیش از این قرار بود سال گذشته برگزار شود اما شیوع ویروس کرونا موجب شد تا پس از تاخیری یک ساله سران کشورهای ساحلی دریای خزر با یکدیگر ملاقات کنند.
در حاشیه این اجلاس، ابراهیم رئيسی، رئیس جمهوری ایران با همتای روس خود، ولادمیر پوتین دیدار کرد. همچنین تصاویری از گفتگوی سرپایی، در آغوش گرفتن و روبوسی روسای جمهوری دو کشور در حاشیه این نشست منتشر شده است.
رئيسی همچنین پیش از آن با سردار بردی محمداف و همچنین الهام علیاف روسای جمهوری ترکمنستان و جمهوری آذربایجان نیز ملاقات کرده بود.
آخرین دور نشست سران کشورهای ساحلی خزر در سال ۲۰۱۸ و به میزبانی قزاقستان و در شهر ساحلی اوکتائو برگزار شده بود. در آن دور از گفتگوها کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر به امضای طرفین رسیده بود. این موضوع در ایران واکنشهای گستردهای را به همراه داشت و منتقدان دولت، بابت آنچه آنها «فروش سهم ایران در دریای خزر به روسیه و دیگر کشورهای حاشیه این دریا» میدانستند، مذاکره کنندگان ایرانی را به باد انتقاد گرفته بودند.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در این سفر ابراهیم رئيسی را همراهی میکند. دولت ابراهیم رئيسی در ماههای گذشته تمرکز خود را بر گسترش مناسبات با کشورهای همسایه شمالی و حوزه دریای خزر قرار داده و به همین منظور تهران در یک ماه اخیر میزبان روسای جمهوری قزاقستان و ترکمنستان بوده است.
رئيسی صبح امروز و پیش از ترک تهران در خصوص اهداف این سفر گفته بود: «ما روابط خوبی با کشورهای ساحلی دریای خزر داریم، به همین دلیل آنچه که در این اجلاس مورد بحث قرار خواهد گرفت، علاوه بر رژیم حقوقی دریای خزر و استفاده صلحآمیز با مقصد، ارتقا امنیت در دریای خزر، همکاری بین کشورها در حوزه حملونقل، ترانزیت، تجارت، مدیریت منابع زنده، حفظ محیط زیست و ممانعت از حضور بیگانگان در دریای خزر است.»
او همچنین اضافه کرده بود که در این نشست قرار است محورهای دیگری همچون گفتگوهای دوجانبه با کشورها و به ویژه ترکمنستان در دستور کار هیئت ایرانی قرار گیرد.
سفر به تاجیکستان و ترکمنستان نخستین سفر خارجی ولادمیر پوتین از زمان حمله روسیه به اوکراین به شمار میرود. رئيس جمهوری روسیه پس از اینکه ارتش این کشور تجاوز نظامی به همسایه غربی خود را آغاز کرده بود، هرگز به کشور دیگری سفر نکرده بود.
در حاشیه این نشست سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که رهبران ۵ کشور توافق کردهاند که کار بر روی اجرای توافقنامه در خصوص گسترش همکاریهای میان کشورهای حاشیه دریای خزر را تسریع بخشند. او همچنین اضافه کرد که طرفین به توافق رسیدهاند که تحت هیچ شرایطی اجازه حضور نظامی در دریای خزر به کشورهای غیر ساحلی داده نشود.
نخستین دور گفتگوهای موسوم به نشست سران کشورهای ساحلی خزر، در سال ۱۳۸۱ و به ابتکار صفر مراد نیازف، رئیس جمهوری وقت ترکمنستان در عشقآباد برگزار شد. هدف این نشست تعیین رژیم حقوقی دریای خزر یا کاسپین بوده و با گذشت ۲۰ سال از زمان تشکیل هنوز طرفین نتوانستهاند مسائل مربوط به این امر را نهایی کنند.
در ایران بوی قتلعام میآید
متهمان به آزار جنسی از ترانه علیدوستی شکایت کردند