منوتو - با توجه به اصرار فیفا به لزوم استقلال فدراسیونها، به راستی فدراسیون فوتبال ایران تا چه حد در تصمیمگیریهای خود مستقل عمل کرده
آیا قرارداد کارلوس کیروش را پست اینستاگرامی علی خامنهای لغو کرد؟
پیام یونسیپور- ایران وایر
«دراگان اسکوچیچ» با نظر «اعضای کمیته فنی» فدراسیون فوتبال، «رد صلاحیت» شد. انتشار این خبر، میتوانست به معنی برکنار شدن سرمربی کروات تیم ملی فوتبال ایران باشد. ساعاتی بعد، «حسن کامرانیفر»، دبیرکل فدراسیون فوتبال در گفتوگو با برنامه «فوتبال برتر» شبکه سه صداوسیمای جمهوری اسلامی، ادعا کرد که نه تنها دراگان اسکوچیچ برکنار نشده و تصمیمگیری در مورد عزل یا نصب سرمربی برعهده هیات رییسه فدراسیون فوتبال است، بلکه کمیته فنی نباید تصمیم اولیه خود را رسانهای میکرد.
با این حال هر ساعت ممکن است اتفاقی در فدراسیون فوتبال ایران، خبر یا مصاحبه قبلی یک کمیته یا مدیر را بیاعتبار کند. عجیب نیست اگر تا ساعاتی دیگر، نتیجهای که کمیته فنی فدراسیون فوتبال در مورد انتخاب یکی از سه گزینه ایرانی برای نشستن بر کرسی سرمربیگری تیم ملی ایران گرفته بودند، عملی شود.
تا آغاز جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، روی کاغذ ۱۳۲ روز زمان باقی مانده، اما در عمل تیم ملی فوتبال ایران فقط ۸ روز در ماه سپتامبر (روزهای فیفا) و کمتر از دو هفته در روزهای منتهی به جام جهانی در آذرماه سال آینده برای آمادهسازی، اردوی تمرینی و بازی تدارکاتی زمان خواهد داشت.
سرمربی تیم ملی احتمالا تغییر خواهد کرد و مربی جدید در این مدت محدود باید تیمش را برای سه دیدار مقابل انگلیس، آمریکا و ولز آماده کند.
دراگان اسکوچیچ چگونه برکنار شد و چه کسی جای او را خواهد گرفت؟
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
پست اینستاگرامی رهبر جمهوری اسلامی، چه بر سر تیم ملی ایران آورد؟
انتشار یک پست اینستاگرامی در صفحه آیتالله «علی خامنهای» تمامی معادلههای فدراسیون فوتبال را برهم زد.
صفحه رسمی اینستاگرامی رهبر جمهوری اسلامی پس از موفقیت تیم ملی والیبال و صعود این تیم در رقابتهای لیگ ملتها، پستی را منتشر کرد که به نظر میرسید مخاطبش فدراسیون فوتبال باشد، نه تیم ملی والیبال ایران.
در این پست، بخشی از صحبتهای علی خامنهای در دیدار با مدالآوران المپیادهای علمی جهانی و همچنین اعضای تیم ملی والیبال جوانان ایران در ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ بازنشر شد. رهبر جمهوری اسلامی گفته بود: «درباره سرمربی ایرانی هم همیشه اعتقادم این بوده و واقعاً معتقدم این (مربی ایرانی) برای کشور ما، باشگاهها و مجموعههای ایرانی شایسته است. البته دخالتی نمیکنم؛ اما لزومی (به حضور مربی خارج) وجود ندارد. بعضی از مربیهای خارجی خوبند، بعضیشان خوب نیستند؛ پول هم زیاد میگیرند، توقع هم زیاد دارند، گاهی کار هم انجام نمیدهند. حالا بعضیها بیخودی احساس لزوم میکنند و میخواهند این را اثبات کنند. بنده توی کَتم نمیرود که این واقعا یک چیز لازمیاست؛ نه، نخیر.»
سال ۱۳۹۷ و در جریان لیگ برتر هجدهم فوتبال ایران، یعنی آخرین فصل تا پیش از این سخنرانی علی خامنهای، مربیانی که در فوتبال ایران فعالیت میکردند، فراتر از سطح فوتبال ایران به نظر میرسیدند.
«کارلوس کیروش» سرمربی تیم ملی ایران بود، «برانکو ایوانکوویچ» سرمربیگری پرسپولیس را برعهده داشت. سال بعد «گابریل کالدرون» آرژانتینی جای او را گرفت، اما با انگهای اخلاقی از ایران رانده شد. استقلال لیگ را با مربیگری «وینفرد شفر» آلمانی آغاز کرد. سال بعد هدایت این تیم را «آندرهآ استراماچونی» برعهده گرفت و او هم اندکی پس از اعتراضات آبان ۱۳۸۸ از ایران رفت. تراکتور هدایت تیمش را به «جان توشاک»، سرمربی سابق «رئالمادرید» داده بود. پس از او، «ژورژ لیکنز» روی کار آمد که خودش پدر فوتبال بلژیک نامیده میشود.
دستورالعمل علی خامنهای با همان عبارت «نه، نخیر؛ بنده توی کَتم نمیرود» مربیان خارجی را از فوتبال ایران راند و البته چرخه کیفی فوتبال را در لیگ برتر دچار سکونی چشمگیر کرد.
او حالا درست در روزهایی پیرامون سرمربی ایرانی اظهارنظر کرده است که «کارلوس کیروش» سرمربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران، به نزدیکترین فاصله ممکن با تیم ملی ایران قرار گرفته بود.
آیا اگر نام کارلوس کیروش در میان نبود هم دراگان اسکوچیچ برکنار میشد؟
چگونه کارلوس کیروش از تیم ملی دور شد؟
موضوع برکناری دراگان اسکوچیچ، از یک ملاقات غیرمتعارف در دفتر ریاستجمهوری آغاز شد. پس از اردوی تیم ملی فوتبال ایران در قطر، «مهدی طارمی» و «علیرضا جهانبخش» دو بازیکن تیم ملی ایران به دفتر ریاست جمهوری رفتند و با «ابراهیم رئیسی» دیدار کردند.
نتیجه این دیدار، دستوری بود که خطاب به وزارت ورزش برای آغاز رایزنی با کارلوس کیروش صادر شد. سرمربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران که در راه رسیدن به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر هم با کلمبیا و هم با مصر ناکام مانده بود، حالا در آستانه بازگشت به تیمی قرار داشت که نیمی از بازیکنانش برای او آغوش باز کرده بودند.
اما ملاقات با ابراهیم رئیسی و آنچه رسانههای ایران «دستوری شدن حضور کارلوس کیروش از سوی نهاد ریاستجمهوری» نامیدند، نتیجه معکوس داشت.
کارلوس کیروش که نزدیکترین گزینه به سرمربیگری تیم ملی بود، پس از انتشار پست اینستاگرامی علی خامنهای، جایش کمی با دو گزینه ایرانی عوض شد. «علی دایی» و «امیر قلعهنویی» که هر دو سابقه سرمربیگری در تیم ملی ایران را دارند، به مربیان منتخب کمیته فنی فدراسیون فوتبال ایران تبدیل شدند.
خبرگزاری تسنیم در مورد وضعیت گزینههای جانشینی دراگان اسکوچیچ نوشت: «در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات فدراسیون فوتبال با علی دایی، گزینه بعدی کمیته فنی برای سرمربیگری امیر قلعهنویی است که در حال حاضر هدایت گلگهر سیرجان را به عهده دارد. در صورت فراهم نبودن شرایط این دو مربی نیز، جواد نکونام دیگر گزینه مطرح شده در جلسه کمیته فنی است و تا این لحظه شانس کمتری نسبت به دو گزینه دیگر دارد.»
این فعل و انفعال، سوالی را شکل داد که اگر قرار بود کارلوس کیروش که هم اقبالی از سوی گروهی از جامعه فوتبال ایران را پشت خود میدید و هم پشتوانهاش به بازیکنانی بود که پشت سرمربی کروات تیم ملی را خالی کرده بودند به ایران نیاید، چرا دراگان اسکوچیچ پس از صعود با تیم ملی ایران و در فاصله زمانی کوتاهی تا آغاز رقابتهای جام جهانی، برکنار شد؟
تیم ملی ایران چگونه اداره میشود؟
فدراسیون فوتبال برای قطع همکاری با دراگان اسکوچیچ باید حداقل هزینه ۴۰۰ هزار دلاری را در نظر بگیرد. دراگان اسکوچیچ بنا بر ادعای حسن کامرانیفر دبیرکل فدراسیون فوتبال تا پایان رقابتهای جام ملتهای آسیا و براساس ادعای «میرشاد ماجدی»، سرپرست فدراسیون فوتبال تا پایان جام جهانی قطر با ایران قرارداد رسمی دارد. در صورت قطع همکاری، فدراسیون ایران باید تمامی هزینهها را تا پایان این قرارداد پرداخت کند.
فدراسیون فوتبال ایران در هفتههای اخیر توسط سرپرست اداره میشود. تعداد اعضای هیات رییسه این فدراسیون از حد استاندارد اساسنامه خارج شده و در عمل تصمیمگیری برای سرمربی تیم ملی، نه ساده است و نه قانونی. انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال هشتم شهریور ماه سال جاری خواهد بود و محتملترین اتفاق این است که سرمربی جدید، مورد تایید رییس آینده فدراسیون فوتبال نباشد.
اتفاق ویژه دیگر این است که میرشاد ماجدی، سرپرست کنونی فدراسیون فوتبال، به دلیل بدهی مالیاتی، از هرگونه امضا و معامله، از سوی سازمان امور مالیاتی کشور منع شده است.
در چنین وضعیتی، نهاد ریاستجمهوری و وزارت ورزش از سویی برای بازگشت کارلوس کیروش نامهنگاری میکنند. مجلس شورای اسلامی گزینههای ایرانی و در راس آنها علی دایی را پیشنهاد میدهد. صفحه رسمی اینستاگرامی رهبر جمهوری اسلامی تلویحا میل رهبر برای حضور مربیان ایرانی در تیمهای ملی را بازنشر میکند و در نهایت کمیته فنی فدراسیون فوتبال، رای به برکناری قطعی سرمربی تیم ملی فوتبال ایران میدهد.
این تیم، در عمل فقط ۸ روز فرصت آمادهسازی برای رسیدن به جام جهانی را در پیش خواهد داشت.