صدای آمریکا - معاون سازمان انرژی اتمی ایران میگوید «دستاوردهای» این سازمان از جمله «تولید سوخت ۶۰ درصدی و راهاندازی سانتریفیوژهای آیآر-۶» برگ برنده تیم جمهوری اسلامی و باعث «ترس طرف مذاکرهکننده غربی» در گفتوگوهای احیای برجام است.
به گزارش ایرنا در روز شنبه هشتم مرداد، پژمان شیرمردی همچنین با تأکید بر «عزم جدی» سازمان انرژی اتمی برای «توسعه حوزه کاربرد پرتوها» ادعا کرد که پرتوها در «خودکفایی در تولید»، «صادرات رادیوداروها» و «امنیت غذایی» نقش دارند.
معاون سازمان انرژی اتمی از شناسایی ۱۲ منطقه برای راهاندازی «سامانههای پرتودهی» توسط «بخش خصوصی» و با حمایت دولت خبر داد و گفت: «اکنون قرارداد چند منطقه امضا شده است.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تیرماه امسال اعلام کرده بود که ایران با استفاده از دستگاههای پیشرفته، غنیسازی اورانیوم را در تاسیسات زیرزمینی فردو تشدید کرده است. این گزارش که خبرگزاری رویترز آن را منتشر کرد حاکی است که ایران تغذیه گاز هگزافلوراید اورانیوم با غنای پنج درصد را به خوشهای از ۱۶۶ سانتریفیوژ «آیآر-۶» در تاسیسات فردو آغاز کرده است.
جمهوری اسلامی ایران هماکنون در حال غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶٠ درصد است و برای ساخت بمب اتمی نیاز دارد اورانیوم را تا ٩٠ درصد غنی کند.
آمریکا و کشورهای اروپایی ضمن ابراز نگرانی نسبت به توسعه برنامه هستهای ایران میگویند فاصله تهران تا ساخت بمب اتمی کاهش یافته است.
همچنین، اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای کاهش تعهداتش در چارچوب توافق هستهای برجام انتقاد کشورهای غربی از جمله آمریکا را برانگیخته است.
راهاندازی سایت جدید تولید قطعات سانتریفیوژ، استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته، بالا بردن سقف غنیسازی اورانیوم و افزایش میزان ذخایر اورانیوم غنیشده از جمله این اقدامات است. مذاکرات غیر مستقیم آمریکا و ایران و تلاش کشورهای اروپایی امضاکننده برجام برای احیای توافق هستهای تاکنون به نتیجهای نرسیده است و آخرین دور مذاکرات در قطر نیز نهم تیرماه بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت.
از سوی دیگر، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا روز شنبه اعلام کرد هر روزی که توافق احیای برجام عقب میافتد، مردم ایران از مزایای اقتصادی مترتب بر آن فاصله میگیرند و کشور ایران هم در انزوای بینالمللی به سر خواهد برد.