Monday, Oct 31, 2022

صفحه نخست » نامۀ سرگشاده یک جمهوری خواه به شاهزاده رضا پهلوی، حنیف یزدانی

hanif_Yazdani.jpgجناب آقای رضا پهلوی،

همانطور که می دانید با پیشرفت اعتراضات بعد از قتل مهسا امینی توسط رژیم جمهوری اسلامی، کشور در آستانه عبور از استبداد مذهبی و رسیدن به دموکراسی قرار گرفته است. اما برای نهایی کردن پیروزی، مشکلاتی بر سر راه مردم قرار دارند که در این نامه قصد دارم یکی از مهمترین آنها را با شما طرح کنم. هر انقلابی برای پیروزی به سه شرط نیاز دارد:

• اول. نفی شرایط موجود،

• دوم. شرح دقیق از آینده امیدوار کننده بعد از انقلاب،

• سوم. کسب اعتماد مردم که در صورت اجرای دو شرط بالا، آینده حتماً بهتر از اکنون خواهد بود.

اگر تنها شرط اول برقرار شود، انقلاب به پیروزی نخواهد رسید و اعتراضات در سطح قیام و یا شورش باقی می ماند و رژیم قادر به سرکوب آن خواهد شد. برای پیروزی نهایی که عبارت است از ریزش نیروهای دولتی و حضور میلیونی مردم در خیابان ها، به قسمت دوم، یعنی پاسخ به «چه می خواهیم؟» باید پرداخت. از نگاه اینجانب، به عنوان یک جمهوری خواه، فعالیت های جنابعالی و همراهانتان مانع از پاسخ به این پرسش و همچنین کسب اعتماد مردم شده است. و حتی بسیاری از هموطنان در پشتیبانی همه جانبه از اعتراضات دچار تردید شده اند.

شما اخیراً در مصاحبه ای، خود را در مقام فرا جناحی قرار داده و بیان کردید که نقش سیاسی در آینده ایران بر عهده نخواهید گرفت. از آنجا که مطالب بیان شده از سوی جنابعالی با عملکرد و مصاحبه های گذشته تان همخوانی ندارند، سعی کردم در این نامه سؤالات و درخواست های خود را به عنوان یک هم میهن که درد مملکت بزرگترین دغدغه اش می باشد، بیان کنم.

1. شما در سال ۱۳۵۹ در ۲۰ سالگی بعد از انقلاب عظیم مردمی علیه رژیم سلطنتی، در خارج از کشور سوگند خورده و خود را پادشاه و وارث تاج و تخت ایران معرفی کردید (۱)، حتی در سال ۲۰۱۲، در مصاحبه با نشریه فوکوس (۲) آلمان، این ادعا را دوباره مطرح کردید. آیا هنوز بر همان سوگند جوانی وفا دارید و یا تجدید نظر کرده اید؟ اگر نه، چطور می توانید از مخاطبان خود انتظار داشته باشید که ادعای چند روز پیش شما مبنی بر اینکه شما در آینده نقش سیاسی بر عهده نخواهید گرفت را باور کنند؟! آیا این ادعای شما، همانند ادعای خمینی رهبر انقلاب ۵۷ نیست که در پاریس گفت که او تنها یک طلبه است و بعد از پیروزی به قم رفته و تنها به امور مذهبی و حوزوی می پردازد، اما بعد از پیروزی فاشیسم مذهبی را به جای آزادی و دموکراسی وعده داده شده در پاریس، ایجاد کرد؟ آیا شما در مصاحبه اخیر خود صادق بودید و یا تنها یک تعارف سیاسی کردید؟ این عملکرد شما، باعث ابهام در آینده انقلاب شده و تنها به نفع استبداد مذهبی تمام خواهد شد.


2. در مصاحبه تان در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره کمک خارجی، فرمودید که با حمایت موافق هستید و با مداخله خیر، هر چند در ادامه از دخالت برای حقوق بشر دفاع کردید. حتی اگر این حرفتان را بپذیریم، شما در سال ۲۰۱۸، در دیدار با مرحوم سناتور مک کین (۳) همانند یک خبرنگار از او پرسیدید که ایشان چه رفتاری و چه آینده ای برای نظامیان ایران، از جمله سپاهی ها در نظر دارد. حتماً بهتر از من می دانید که سناتور مک کین، کاندیدای حزب جمهوری خواه در سال ۲۰۰۸ بود که با بمباران ایران (۴) شعر می خواند و حتی سال ها بعد به آن شعر خوانی، افتخار می کرد. حال چگونه از مردم و بخصوص جوانانی که در خیابان ها برای ایران می میرند، انتظار دارید به کسی اعتماد کنند که از مک کین که شعر می خواند «بمب بمب بمب، بمب ایران»، سؤال می پرسد، با نظامیان ایران چه می کنید؟ آیا این عمل شما، تحقیر ایرانیان که یکی از وطن دوست ترین مردمان جهان هستند، نبود؟! چگونه از ایرانیان انتظار دارید به چنین فردی که در جلوی دوربین استقلال ایران را نقض می کند، اعتماد کرده و به صورت میلیونی به خیابان ها سرازیر شوند؟!

3. پدر و پدر بزرگ جنابعالی، بیش از ۵۰ سال در ایران حکومت کردند. امروز از طریق دسترسی به اسناد می بینیم که کارنامه های سیاسی آنها کمبود های بسیار داشته اند. اما شما، هیچگاه حاضر نشده اید، کوچکترین نقدی به آنها را بپذیرید، زیرا گمان می کنید که پذیرفتن اشتباهات و خطاها همان، و از بین رفتن سودای بازگشت به سلطنت همان. اما امروز در شرایطی هستیم که برای روشن شدن آینده ایران پس از جمهوری اسلامی، می خواهم از شما بپرسم که نظرتان درباره عهد نامه سعد آباد که با امضای رضا شاه، بخش هایی از ایران به عراق (۵)، ترکیه (۶) و افغانستان (۷) پیوست، چیست؟ تمدید قرارداد دارسی (۸) به مدت ۶۰ سال توسط رضا شاه که به کمپانی نفت انگلیس اجازه می داد تنها حدود ۱۵ درصد سود نفت را به ایران بدهد، چگونه ارزیابی می کنید؟ و اگر مرحوم مصدق نفت را ملی نمی کرد، این قرارداد ننگین تا سال ۱۳۷۲ ادامه می یافت. درباره جدا شدن بحرین (۹) از کشور در زمان مرحوم پدرتان و به خصوص نحوه جدا شدن آن که مردم عزیز ایران و بحرین هیچ نقشی در آن نداشتند، چه فکر می کنید؟ جناب شاهزاده گرامی، دفاع تمام قد شما از سلطنت پدر و پدربزرگتان، نه تنها اعتماد ایرانیان برای شرکت در انقلاب را ایجاد نمی کند که بلکه هر ایرانی وطن دوست را به دلهره می اندازد.


4. درباره کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، یک وزیر خارجه (۱۰) و دو رئیس جمهور (۱۱) امریکا به نقش کشورشان اعتراف کرده و حتی عذر خواهی کردند. تا امروز هم اسناد مختلف درباره چگونگی آن کودتا و نقش امریکا، بخشی از روحانیت و مرحوم پدرتان در آن کودتا، منتشر شده اند (۱۲). اما شما همچنان بی توجه به شعور مردم ایران، با انکار کودتا در سخنرانی ای در سال ۲۰۲۰ می گویید، کودتا از پایین است، نه از بالا! (۱۳) در حالی که بر اساس تعریف علمی، کودتای ۲۸ مرداد همه ویژگی های کودتا، از جمله اقدام مسلحانه، غیر قانونی بودن، با حضور جمعیت اندک و ... را دارا است. جناب شاهزاده رضا پهلوی، انکار شما ضد منافع ملی ایران است، زیرا یک دولت ملی و مردمی با توسل به عذر خواهی رؤسای جمهور امریکا، می تواند از آنها تقاضای غرامت سیاسی و اقتصادی کند، اما شما با خودخواهی و برای رسیدن به قدرت سیاسی واقعیت را انکار می کنید. درست همانند مرحوم پدرتان که برای وجه سیاسی بین المللی خود و پذیرفته شدن به عنوان پلیس منطقه، بحرین را به اعراب واگذار کرد (۱۴).


5. در فضای مجازی به صورت گسترده و در اجتماعات ایرانی ها در بعضی از کشورها می بینیم که هوداران جنابعالی و دولت سلطنتی، بی پروا خشونت می ورزند و به خشونت دعوت می کنند. این مسئله بارها در سال های گذشته به جنابعالی گفته شده است، ولی هیچگاه آنرا محکوم نکرده و این افراد را از خود نرانده اید. این رفتار شما چه فرقی با عملکرد رژیم، در دفاع از جنایت بسیجی ها دارد، در حالی که شما هنوز قدرت را در دست ندارید؟ آیا لشگر طرفداران سلطنت طلبی هم، مانند لشگر بسیجیان، آتش به اختیار هستند که هر که با آنها موافق نبود را ترور شخصیت کنند؟ گمان نمی کنید که مردم ایران با دیدن چنین عملکردی، از حضور در جنبش عمومی سر باز خواهند زد؟! کدام عقل سلیمی حاضر می شود برای جایگزین کردن بسیجی های ولایت با شعبان بی مخ های شما جان عزیزش را در خیابان به خطر بیاندازد؟ بر این مسئله اضافه کنید، اجتناب جنابعالی از محکوم کردن عملکرد پدر و پدربزرگتان در سیاست مشت آهنین دربرابر همه طیف های سیاسی دگر اندیش را. آیا این آینده ای است که از مردم ایران انتظار دارید، آنرا بپذیرند؟! چطور می توان باور کرد که شما در صورت بازگشت به قدرت، همان عملکرد را تکرار نخواهید کرد؟! آیا نباید از شما انتظار داشت که حداقل یک بار شکنجه و کشتار مخالفان و نقض حقوق بشر به صورت گسترده توسط دولت های پدربزرگ و پدرتان را محکوم کنید و به ایرانیان اطمینان دهید که در دولت آینده حقوق بشر رعایت خواهند شد و ساواک و هیچ سازمان دیگری مانع از آزادی مردم نخواهند شد؟!

6. شما بارها از مشروطه در برابر جمهوری دفاع کرده اید. اما سؤال این قلم این است کدام مشروطه؟ همان که در سال ۱۲۹۹، مرحوم رضاشاه و سید ضیا به ارکستری انگلیسی ها، علیه آن کودتا کردند؟ (۱۵) بهتر از من می دانید که رضا شاه در طول دوران زمام داری اش به هیچ اصل اساسی انقلاب مشروطه پایبند نبود. بر طبق اسناد، او انتخابات های مجلس را کاملاً مهندسی می کرد (۱۶) و کابینه های مختلف در دوران حکومت او هیچکاره بودند. بسیاری از نزدیکان او که توانایی هایی از خود بروز دادند، مانند سردار اسعد و تیمورتاش، یا در زندان کشته شدند، یا خودکشی مانند داور کردند، و یا خانه نشین مانند فروغی شدند. او همچون مرحوم پدرتان، تنها بله قربان گو ها را تحمل می کرد. آیا شما به دنبال این قانون مشروطه هستید که در آن شاه فرمانروایی می کند و ملت رعیت شاه هستند؟ یا یک مشروطه که در آن به قول مصدق، شاه تنها سلطنت می کند؟ در این صورت چرا آنرا بیان نمی کنید، تا مخاطبان بدانند با چه کسی طرف هستند؟!

جناب شاهزاده رضا پهلوی، همانطور که می دانید مردم ایران از هوش بالای سیاسی برخوردارند و عملکرد گروه ها و افراد مختلف را زیر نظر دارند. بی دلیل نیست که امروز دیگر شعار رضا شاه روحت شاد را نمی شنویم. از جمله به دلیلِ حضور گسترده قشر دانشجو و نخبه که زیر بار واپس گرایی نمی رود و دوم، مردم، اعتماد به نفسشان را بازیافته اند و نیازی به پروکسی سلطنت در برابر ولایت ندارند. با گسترده تر شدن جنبش و حضور اقشار از طبقه کارگر و متوسط، مقبولیت سلطنت کمتر نیز خواهد شد. به همین دلیل پیشنهاد این قلم این است که بگذارید، مردم در یک پروسه طبیعی بتوانند به شعار های ایجابی، نظیر «لایسیته، دموکراسی، جمهوری» برسند. حضور شما، با ایجاد ابهام در اهداف انقلاب و دفاع از دولت ضعیف و ستمگر مرحوم پدرتان و لشگر خشونت ورز سایبری تان، تنها به نفع رژیم استبدادی آخوندی تمام خواهد شد زیرا ترس هایی در دل مردم به جان لب رسیده ایجاد خواهد کرد که از حضور میلیونی در خیابان ها سر باز خواهند زد. جناب شاهزاده رضا پهلوی، هموطن گرامی، بگذارید این وطن، وطن شود و هموطنان بعد از ۱۲۰ سال، رنگ آزادی را ببیند.

با احترام فراوان،
حنیف یزدانی

زیرنویس ها:

١- https://www.youtube.com/watch?v=wZREBdL33Bo

٢- رضا پهلوی و ادعای شاه قانونی ایران بودن از زبان خودش، محمود دلخواسته:

https://www.tribunezamaneh.com/archives/148592
٣- https://www.youtube.com/watch?v=QMiJZ7j27hE

۴- https://www.youtube.com/watch?v=U7s5pT3Rris

۵- مناقشات مرزی ایران و عراق در دوران پهلوی اول و تاثیر آن بر زندگی مردم خوزستان. دکتر آذر جلیلیان:

https://pdtsj.ut.ac.ir/article_70719_d75647351927e71353893204aa662a00.pdf

۶- بررسی تثبیت مرزهای ایران و ترکیه در دورهی پهلوی اوّل. دکتر محمدتقی امامی خویی و سید محی الدین خلخالی:

https://www.sid.ir/FileServer/JF/24013901802.pdf

٧- جایگاه مسأله آب هیرمند در مناسبات ایران و افغانستان در دوره رضاشاه. داریوش رحمانیان و فضل الله براقی:

https://www.sid.ir/FileServer/JF/2911389640503.pdf

٨- «مصطفی علم«نفت، قدرت و اصول»ترجمه غلامحسین صالحیار- انتشارات چاپخش:

https://enghelabe-eslami.com/uncategorised-publisher/35-didgagha/nevisandegane-ma/40223-2020-11-08-10-18-46.html

٩- محمد رضا پهلوی و مسئلۀ بحرین، از ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۰، نویسنده رهام الوندی، و مترجم حنیف یزدانی:

https://news.gooya.com/2022/07/post-66790.php

١٠- اعتراف مادلین آلبرایت به نقش امریکا در کودتا:

https://www.mohammadmossadegh.com/news/madeleine-albright/

١١- عذر خواهی بیل کلینتون از نقش امریکا در کودتای 28 مرداد:

https://melliun.org/iran/190202

اعتراف اوباما به نقش امریکا در کودتای ٢٨ مرداد:

http://tarikhirani.ir/fa/

١٢- 64 Years Later, CIA Finally Releases Details of Iranian Coup:

https://foreignpolicy.com/2017/06/20/64-years-later-cia-finally-releases-details-of-iranian-coup-iran-tehran-oil

١٣- در سخنرانی در مؤسسه هادسن در سال ٢٠٢٠ از رضا پهلوی پرسیدند، آیا غیر از آمریکایی‌ ها، شما/ خانواده‌ تان، هیچگاه به خاطر کودتای ۲۸ مرداد، پورش خواهید خواست؟ جواب داد: «من قضاوت در مورد اینکه چه بود را به تاریخ‌ دانان می‌ سپارم، ولی معمولاً کودتا از پایین به بالاست، نه بالا به پایین ... (خنده چند نفر در واکنش):

https://twitter.com/freeman010/status/1217607020729102336

۱۴- محمد رضا پهلوی و مسئلۀ بحرین، از ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۰، نویسنده رهام الوندی و مترجم حنیف یزدانی:

https://news.gooya.com/2022/07/post-66790.php

۱۵- قدرت استعماری و دیکتاتوری: بریتانیا و ظهور رضاشاه، ۱۹۲۱-۱۹۲۶، مایکل زیرینسکی، ترجمه حنیف یزدانی:

https://news.gooya.com/2022/08/---622.php

۱۶- برای مثال: آینه عیب‌ نما، نگاهی به دوران پهلوی، علی جلال‌ پور، انتشارات گفتمان اندیشه معاصر، ۱۳۹۶، ص ۱۳۶:

https://payametarikh.blogsky.com/



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy