روایت آسید پویان از اعتراضات؛ اذعان به شکست یا پروژه سهمگیری
احسان مهرابی - ایران وایر
سخنان «پویان نوروز زاده»، مشهور به «سید پویان حسینپور»، معاون سابق «سازمان فضای مجازی سراج»، در فضای مجازی بازتاب یافته است و برخی آن را به اذعان هواداران جمهوری اسلامی به استیصال در مقابل معترضان تعبیر کردهاند.
از ظاهر ماجرا اما برمیآید که این ویدیو توسط خود حسینپور و نزدیکانش منتشر شده و هدف از آن، معطوف کردن نگاهها به خود او بوده است؛ موضوعی که پیش از این در رفتار خود حسینپور سابقه داشته و او از نقش خود در سرکوب اعتراضات سال ۱۳۸۸ سخن گفته است.
هدف از انتشار ویدیو هر چه بوده، باعث شده است که معترضان آن را به عنوان سند دیگری از وضعیت وخیم حکومت و حامیانش منتشر کنند؛ سندی که در آن از سختتر شدن سرکوب و همراهی همه مردم با معترضان و پرتاب میز و اتو به سمت نیروهای سرکوب سخن گفته شده است.
پویان نوروز زاده، مشهور به آسید پویان کیست؟
«پویان نوروز زاده» در فضای مجازی به «سید پویان حسینپور» یا «آسید پویان» مشهور شده است. برخی از خبرگزاریهای وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از او به عنوان «دکتر» نام برده اما برخی از خبرنگاران اصولگرا نوشتهاند که او مدرک دکترای «دانشگاه امام حسین» را جعل کرده است و هیچ تحصیلات عالی ندارد.
حسینپور پروندههایی نیز درباره جعل عنوان داشته است، از جمله پروندهای که در مرداد ۱۳۹۸ در شهر کرج برای او تشکیل شده بود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
از این جهت، حسینپور را میتوان شبیه به «علی قلهکی»، روزنامهنگار اصولگرا و گردانندگان تعدادی از کانالهای تلگرامی نزدیک به سپاه دانست که در نهایت به دلیل اقداماتشان، توسط خود سپاه بازداشت شدند. با این حال، او مدتی از مدیران «سازمان فضای مجازی سراج»، اصلیترین بازوی سپاه پاسداران در فضای مجازی بود.
حضورش در این سمت با این سوابق هر چند ممکن است برای برخی عجیب باشد اما این یک رویه معمول در جمهوری اسلامی است که نهادها از برخی افراد با وجود تخلفات آنها برای اهداف خود استفاده میکنند.
آسید پویان حسینپور نیز مانند قلهکی، با گروه دیگر از اعضای لشکر سایبری سپاه پاسداران درگیر بوده است. او در توییتی نوشته بود:«علیرغم تلاشی که برای عدم ورود به حاشیهها و حاشیهسازیها دارم، اخیرا میبینم بعضیها که ارتباطات سازمانی هم با برخی نهادها دارند و اتفاقا مکررا عملکرد غلطی هم داشتند، شروع به تخریب کردهاند. در صورت ادامه این روند، جزییاتی از فعالیت نهادها و افراد مرتبط خواهم نوشت!»
او با وجود این که تحصیلات خاصی در حوزه رسانه ندارد، به عنوان داور برخی از جشنوارههایی هنری و رسانههای اصولگرا نیز انتخاب میشود.
حسین پور چه گفته است؟
بخشی از سخنان حسینپور را میتوان همان تکرار سخنان سابق مقامات جمهوری اسلامی درباره الگو گرفتن نسلهای دهههای ۸۰ و ۹۰ از بازیهای مجازی و اینترنت دانست. بخش دیگری که مورد توجه قرار گرفته، اعتراف به گستردهتر شدن اعتراضات و پرتاب اتو و نیمکت از سوی مردم به نیروهای سرکوب است.
او گفته است: «ديروز در خيابان ظهيرالاسلام، يك ساعت و ربع در يك كوچه درگير بوديم. به رفقا به شوخی میگفتم قبلا با اينها درگير میشديم، میرفتند و فرار میكردند، چهار تا سنگ میزدند و ما هم چهار تا سنگ میزديم، میرفتند. اما امروز این نسل يك ساعت مقاومت میكند. امسال بيشتر میبينيم، وارد برخی كوچهها میشويم، اگر اين كوچه ۳۰ تا ساختمان دارد، ۳۰ تا ساختمان به شما سنگ میزنند. اگر چهار طبقه است، از چهار طبقه سنگ میزنند. فقط هم سنگ نمیزنند، از بالا گلدان، اتو، بشكه، نيمكت، صندلی و...پرت میكنند. ديگر هم فرار نمیكنند.»
این سخنان حسینپور در شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای داشته است و برخی آن را به معنای اذعان نیروهای امنیتی به شکست در سرکوب تعبیر کردهاند. برخی نیز نوشتهاند که اگر در یک کوچه همه ساکنان به نیروهای سرکوب سنگ یا وسایل دیگر پرتاب میکنند، این به آن معنا است که حکومت، یک حکومت اشغالگر است که همه مردم یک کوچه با نیروهایش مقابله میکنند.
بر اساس نوشته رسانهها، سخنرانی حسینپور، مربوط به روز پنج آبان ۱۴۰۱ در نشستی با عنوان «با این ستارهها» در «گلزار شهدا» در «بهشت زهرا» تهران است. این نشست با دوربین فیلمبرداری شده و به همین دلیل فیلم آن نیز قاعدتا باید توسط نزدیکان خود حسینپور و یا برگزار کنندگان نشست منتشر شده است.
از این جهت، این افراد خود میدانستهاند که برای پخش گسترده این سخنان در فضای مجازی باید بخشهایی نیز منتشر شوند که به کار مخالفان بیایند و آن را بازنشر کنند، چرا که سخنان معمولی نیروهای حامی نظام اساسا جذابیتی برای بازنشر ندارند.
پویان حسینپور در این زمینه سابقه دارد و از جمله وقتی که عکسی از او در فضای مجازی مبنی بر حمله به سفارت عربستان سعودی منتشر شد، نوشت این عکس مربوط به حضورش در سرکوب اعتراضات سال ۱۳۸۸ بوده است.
او با انتشار آن عکس، قاعدتا میتوانست به نوعی از نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی امتیاز بگیرد. اینک اما وضعیت متفاوت است و انتشار این ویدیو تنها باعث شهرت حسینپور میشود، مگر این که تصور شود او این سخنان را در هماهنگی با نهادهای امنیتی بیان کرده باشد و این سخنان نیز بخشی از بازیهای روانی باشد که نهادهای امنیتی انجام میدهند تا فضای خبری را از برخی اتفاقات دیگر منحرف کنند.
با این فضا میتوان سخنان او را یک پروژه دیگر برای سهمخواهی یا فاکتوری برای سراج خواند.
سخنان تکراری درباره نسل «Z» و دهه هشتادیها
حسينپور در بخش دیگری از سخنان خود در معرفی دهه نودیها میگوید: «ما با نسلي طرفيم كه در جامعهشناسی نوين به آنها نسل زد میگويند... نسل زد، نسلی است كه ادراك خود را از اينترنت دريافت میكند.»
او در تشريح ويژگیهای اين نسل میگويد: «در سال ۱۳۹۸، برخی اتوبانهای بزرگ تهران مثل بابايی، ستاری و... را هفت پسر بچه ودختر بچه ۱۷ الی ۱۸ ساله بستند. همیشه برای من سوال بود كه اين بچهها چه طور با هم تيم شدند، كجا ياد گرفتند، كجا آموزش ديدند. ما ۴۰سال است به بسيجیها میگوييم از جلو راست نظام، بعد از راست دستشان را بالا میآورند. اينها از فضای مجازی اين هماهنگیها را كسب میكنند. سال ۱۳۹۸، یکی از دوستان میگفت بين اينها برای شناسایی میرويم، اينها با كد صحبت میكنند و ما نمیفهميم. يكی گفت اينها كُدهای بازیهای كال آف و... است.آنجا با هم تيم شدهاند.»
این سخنان اما موضوع جدیدی نیست و در هفتههای گذشته بارها تکرار شدهاند.
پیش از این نیز بسیاری از تحلیلگران و رسانههای اصولگرا اعلام کردهاند جوانان و نوجوانان از پای «ایکسباکس» و شبکههای اجتماعی بلند شدند و پا به خیابان برای اعتراض گذاشتند. در این میان برخی از گیمها نیز فیلتر شدند.
برخی سایتهای اصولگرا نیز این اعتراضات را «اغتشاش تیکتاکی و گیمرها» خواندهاند. این موضوع در حالی مطرح شده که خبرگزاری «تسنیم» پیش از این، در کاریکاتوری، گیمرها را به یک «انگل» تشبیه کرده و آنها را مانند یک موجود تنبل نشان داده است که نشستهاند و تنها نگران فیلتر شدن یا نشدن بازیهای خود هستند.
«علی فدوی»، جانشین فرمانده کل سپاه نیز گفته بود برخی از این نوجوانها و جوانهای دستگیر شده در اعترافات خود از کلید واژههای مشترکی چون شبیهسازی اعتراضات به بازیهای رایانهای و همچنین اعتیاد و وابستگی شدید به فضای مجازی سخن میگویند.
سوای درست یا غلط بودن این تحلیلها، هدف بخشی از این سخنان، تقلیل دادن اعتراضات به موضوع دهه نودیها و سبک زندگی است؛ موضوعی که اگر چه میتوانست درباره اعتراضات روزهای اول پس از کشته شدن «مهسا امینی» صادق باشد اما بعد از فراگیر شدن اعتراضات دیگر، موضوع تنها دهه نودیها نیست و جنبههای مختلفی را در برمیگیرد.