کیهان لندن - جمهوری اسلامی برای محکم کردن جای پای خود در دمشق به دنبال تصاحب خانهها و املاک در شرق و جنوب شرقی دمشق است. سیاستی که همواره دنبال آن بود اما روسها مانع میشدند. اکنون که روسیه درگیر جنگ اوکراین است جمهوری اسلامی برای تصاحب زمینهای اطراف دمشق دندان تیز کرده چنانکه در بیروت پایتخت لبنان نیز چنین کرد.
روزنامه الشرقالاوسط در گزارشی که ۲۷ دسامبر (۶ دیماه) منتشر شده نوشت رژیم ایران قصد دارد این کار را با افزایش خرید خانهها و املاک در این مناطق و ایجاد اردوگاههای جدید در محلات مجاور مناطق تحت نفوذ روسیه که در حال حاضر مشغول جنگ در اوکراین است، انجام دهد.
حومه جنوب شرقی دمشق شامل شهرها و روستاهای زیادی میشود. مهمترین و بزرگترین آنها ببیلا، یلدا و بیت سَحم است. این شهرکها از نظر اداری به فرمانداری حومه دمشق تعلق داشته و مساحتی حدود چهار کیلومتر مربع دارند.
منطقه «زینبیه» واقع در حدود هشت کیلومتری دمشق، در بزرگراه منتهی به فرودگاه بینالمللی دمشق، پایگاه اصلی شبهنظامیان جمهوری اسلامی و نیروهای وابسته به آنها در حومه جنوبی پایتخت سوریه است.
جمهوری اسلامی مدعی است که از حرم «زینب» دفاع میکند که هزاران زائر شیعه از ایران، عراق، لبنان، افغانستان و پاکستان به زیارت آن میروند.
قبل از شروع جنگ در سوریه در حدود ۱۲سال پیش، اکثر جمعیت ببیلا، یلدا و بیت سَحم را مسلمانان سنی تشکیل میدادند.
پس از اینکه رژیم اسد کنترل این منطقه را در تابستان ۲۰۱۸ از طریق توافق صلح با حمایت روسیه به دست گرفت، بسیاری از خانوادههای بومی به شهرها بازگشتند.
ناشناسهایی که به دنبال خرید خانه و املاک آنها بودند به سراغ این خانوادهها رفتند. البته تنها تعداد کمی از آنها موافقت کردند که املاک خود را بفروشند.
بعداً مشخص شد که خریداران این خانهها، خانوادههای شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی هستند.
منابع اشاره کردهاند که بسیاری از شبهنظامیان تحت حمایت رژیم ایران که به این منطقه نقل مکان کردهاند، اصالتاً از شهرهای شیعهنشین الفوعه و کفریا در حومه ادلب سوریه هستند.
سفر زائران ایرانی به سوریه با یک وقفه ۱۱ ساله از دیماه سال ۱۴۰۰ از سر گرفته شد.
هرچند جمهوری اسلامی به دنبال گسترش فعالیتهای اقتصادی و تجاری در سوریه است اما وضعیت اقتصادی در ایران چنان بحرانی شده که روحالله ایزدخواه نماینده مجلس شورای اسلامی میگوید «ارزش پول ملی سوریه جنگزده ۸ برابر ارزش ریال ایران است.» با این حال رژیم ایران به دنبال اجرای پروژههای نیروگاهی و عمرانی در این کشور است.
اخیراً عملیات نظامی اسرائیل علیه مواضع رژیم ایران در سوریه افزایش قابل ملاحظه داشته است. در همین ارتباط ژنرال آویو کوخاوی رئیس ستاد ارتش اسرائیل گفت این کشور بطور متوسط هر هفته دستکم یک عملیات علیه جمهوری اسلامی ایران در سراسر خاورمیانه انجام داده است.
رئیس ستاد ارتش اسرائیل همچنین در رابطه با احیای برجام با تاکید بر اینکه توافق هستهای جدیدی در افق دیده نمیشود، گفت چنانچه زمانی دستور حمله به تاسیسات هستهای ایران داده شود، ارتش اسرائیل برای انجام آن ماموریت آماده خواهد بود.
با آغاز خیزش انقلابی در ایران گزارشهایی در مورد اقدام مقامات جمهوری اسلامی برای انتقال امول خود به کشورهایی مثل ترکیه و ونزوئلا و حتا قزاقستان و بلاروس منتشر شده است.