رادیو بین المللی فرانسه - محسن جعفری راد کارگردان سینمای مستند، روزنامه نگار و منتقد سینما، که در جریان اعتراضات اخیر دستگیر و به تازگی از بازداشت آزاد شده بود، صبح روز ۱۸ دی ماه در منزل خود در کرج درگذشت. در حالی که رسانه های ایران به دلیل مرگ محسن جعفری راد اشاره نکردهاند، هوشنگ گلمکانی مدیر ماهنامۀ «فیلم»، دلیل مرگ او را خودکشی اعلام کرده است.
در پی انتشار خبر درگذشت محسن جعفری راد منتقد سینما و کارگردان، هوشنگ گلمکانی منتقد سینما که مدیریت ماهنامۀ «فیلم» را بر عهده دارد، در حساب کاربری خود در اینستاگرام، در نوشتهای تحت عنوان «خودکشی پس از آزادی»، به مرگ وی واکنش نشان داد.
هوشنگ گلمکانی با انتشار عکسی از او در صفحۀ اینستاگرام خود در روز یکشنبه ۱۸ دی نوشت:
«امروز صبح همکار سابقمان محسن جعفری راد منتقد و نویسندهای که در چند سال اخیر به فیلم ساختن و همکاری با تلویزیون روی آورده بود، با خوردن تعدادی قرص در ٣۶ سالگی خودکشی کرد».
هوشنگ گلمکانی در ادامه افزود: «او چند هفته پیش در جریان ناآرامیهای کرج، هنگام رفتن به خانهاش دستگیر شد و وقتی که توانست پس از حدود دو هفته سرانجام هویت و حرفهاش را توضیح دهد و معلوم شد در تظاهرات حضور نداشته است، آزاد شد».
اعلام خبر خودکشی محسن جعفری راد پس از آزادی از باداشت در حالی توسط هوشنگ گلمکانی اعلام شده است که رسانه ها و خبرگزاریهای رسمی ایران صرفاً از درگذشت او خبر داده و به دلیل آن اشاره نکردهاند.
محسن جعفری راد متولد سال ۱۳۶۵ در رودسر واقع در استان گیلان و دارای مدرک کارشناسی ارشد سینما و کارشناسی معماری بود. او همچنین در نشریات و مجلات معتبر سینمایی، از جمله مجله «فیلم امروز» به نقد آثار سینمایی میپرداخت.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
محسن جعفری راد فیلمسازی را از انجمن سینمای جوان لاهیجان آغاز کرد و از سال ۱۳۸۷ به ساخت فیلمهای کوتاه داستانی و فیم های مستند روی آورد.
از جمله آثار مستند او می توان به فیلم های «طلای قهوه ای»، «رنج زیرپوست»، «شامار»، «سایههای سبز» از مجموعه مستند «یکی از ما» و فیلم کوتاه داستانی «فقط مه واقعی است» به تهیه کنندگی رامبد جوان اشاره کرد.
وی همزمان به عنوان خبرنگار، روزنامهنگار و منتقد در رشتههای جامعه شناسی، سینما و ادبیات فعالیت داشت. همکاری با بیش از بیست نشریه عمومی و تخصصی از جمله همشهری، شرق، اعتماد، جام جم، فرهیختگان، گیلان امروز، همدلی، نوآوران، صبا، سینما؛ و ماهنامهها و هفتهنامههای تخصصی مانند فیلم، تجربه، چلچراغ و غیره از جمله این فعالیتهاست.
او با انجمن سینمای جوانان ایران دفاتر لاهیجان، رشت، چالوس، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و خانه مستند، همکاری داشت. محسن جعفری راد همچنین در دانشگاهها و مؤسسههای خصوصی و انجمن سینمای جوانان ایران به تدریس سینما نیز میپرداخت.
پیش از این چند سازمان حقوق بشری، خبرهایی از خودکشی چندین جوان بازداشتشده پس از آزادی آنها از زندانهای ایران منتشر کرده بودند.
«سازمان حقوق بشر اهواز»، پیشتر اطلاع داده بود که عباس منصوری (مزرعه)، ١۹ ساله از اهالی شهرستان شوش تنها یک هفته پس از آزادی از بازداشتگاه در تاریخ ٢۱ آذر خودکشی کرده و جان باخته است.
همچنین بر اساس گزارش هایی که اخیراً منتشر شد، یلدا آقافضلی ١۹ ساله اهل تهران و ارشیا امامقلیزاده علمداری ۱۶ ساله اهل جلفا نیز تنها چند روز پس از آزادی از بازداشتگاه فوت و یا خودکشی کردند.
همچنین، سیاوش بهرامی ۲۵ ساله، زندانی سیاسی اهل کرمانشاه، در خرداد سال جاری و تنها سه روز پس از آزادی از زندان پاوه از طریق خوردن قرص به زندگی خود پایان داده بود.