مصادره سیاسی زنان کمحجاب
گویا راهبرد استراتژیک بخشی از جریان اصولگرایی این شده که با توجه به رشد طبقه زنان «با حجاب ضعیف» باید به دنبال مصادره یا جذب سیاسی این گروه رفت. گروهی که تا به امروز بیحجاب تعریف میشدند یا در قبالشان سکوت میشد، اما هرگز تایید نمیشدند، چه رسد به اینکه در رسانه ملی، خطاب سلام و درود قرار گیرند.
به گزارش اعتمادآنلاین، چند روز پیش از این هم محسن کوهکن، نماینده اصولگرای پیشین مجلس و عضو شورای مرکزی جبهه پیروان خط خمینی و خامنه ای، با بیان اینکه حوادث اخیر سبب شده است نگاه به مفهوم حجاب تغییر کند، از زنان «کمحجاب» تشکر کرد. کوهکن در این باره گفته بود: «اگر قبلا از کنار زنانی که موهایشان پیدا بود رد میشدیم، به ذهنمان خطور میکرد که او را ارشاد کنیم، اما اکنون وقتی از کنارشان رد میشویم به آنها احسنت میگوییم، زیرا با وجود اینکه برخی کشف حجاب کردهاند، اما آنها همین روسری را حفظ کردهاند و این نشان از اعتقادشان به حجاب است.»
اظهارات حدادعادل و محسن کوهکن در پی بیان مطالب مختلف بخشی از جریان اصولگرایی که در هفتههای اخیر و بعد از آغاز ماجرای مهسا امینی آغاز شد، پیامهای روشنی دارد. جز پیام مرجح، دال بر اینکه برای نخستینبار در طول تاریخ جمهوری اسلامی طبقه زنان «کمحجاب» یا با «حجاب ضعیف» تعریف و به رسمیت شناخته شدند. گویا راهبرد استراتژیک بخشی از جریان اصولگرایی این شده که با توجه به رشد طبقه زنان «با حجاب ضعیف» باید به دنبال مصادره یا جذب سیاسی این گروه رفت. گروهی که تا به امروز بر اساس سلیقه یا بیحجاب تعریف میشدند یا در قبالشان سکوت میشد، اما هرگز تایید نمیشدند، چه رسد به اینکه از جانب چهره محافظهکاری همچون حدادعادل، نویسنده کتاب فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، آن هم در رسانه ملی، خطاب سلام و درود قرار گیرند.
غائله حجاب و اصولگرایان اما سابقهای درازدامن دارد؛ داستانی به بلندای تاریخ جمهوری اسلامی و بارها مساله حجاب اجباری در ادوار مختلف بعد از انقلاب، مورد مباحثه قرار گرفته است؛ اینکه حجاب اجباری مطالبه انقلابیون بوده یا نه، اینکه رویه و برخورد خط امامیهای دیروز و اصلاحطلبان امروز چقدر درباره این مساله تغییر کرده، اینکه جملات معروف روزنامه اطلاعات و طالقانی و مطهری و بهشتی درباره حجاب چیست، بارها و بارها مورد بازخوانی شده است.
اما داستان محافظهکاران دیروز و اصولگرایان هزار قبیله امروز، در مورد حجاب در دهه 70 بروز و ظهور پیدا کرد، چراکه تا قبل از آن حاکمیت به صورت یکدست مساله حجاب را خط قرمزی غیر قابل عبور میدانست و هر ضعف حجابی، بیحجابی توصیف میشد و حتی در اردیبهشت سال 1369 سید محمد خاتمی در کسوت وزیر ارشاد از مهدی نصیری، مدیر مسوول روزنامه کیهان به خاطر عدم پوشش خبری مناسب «تجمع مردم در پی فراخوان نیروهای حزبالله برای تظاهرات علیه بدحجابی در میدان ولیعصر تهران» انتقاد میکند. داستانهای مختلف از موضعگیریهای جدی و تند جریان چپ در سالهای نخست انقلاب در مورد موضوع حجاب نیز نشان میدهد تا پیش از دهه 70 موضع هر دو جناح درباره این موضوع یکی بوده است.
ایدئولوژیسازی سیاسی با تکیه بر مفاهیم دینی
روز یکشنبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به وضوح ادبیات نرمتری در قیاس با گذشته، در قبال موضوع حجاب و کمحجابی داشت. با مروز کل بیانیه میبینیم این تنها «بیحجابی» است که مورد نقد واقع شده و در انتها نیز تاکید شده است: «مواجهه با آنچه در جامعه ما «بیحجابی» نامیده میشود باید کاملا هوشمندانه و واقعبینانه باشد».
اما این بیانیه و اظهارات حدادعادل و علی لاریجانی و محسن کوهکن را نمیتوان انتگرال اصولگرایی در موضوع رویکرد به پوشش زنان خواند. رسانههای اصولگرا نیز سازهای جداگانهای در این زمینه میزنند و بین آنچه فرهیختگان در ارتباط با موضوع کم حجابی مینویسد با آنچه وطن امروز و کیهان در این رابطه منعکس میکنند، تفاوت بسیاری است.
افشاگری جهانبخش از جام جهانی