کیهان لندن - کارکنان رسمی صنعت نفت امروز سهشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۱ اعتصاب سراسری را آغاز کردند. این اعتصاب در پی فراخوانی از پیش منتشر شده و در پی بیتوجهی دولت به مطالبات صنفی آنها آغاز شده است.
زاران نفر از کارکنان رسمی صنعت نفت در پی مطالبات صنفی و بیتفاوتی مقامات حکومتی به خواستههای آنها و اجرا نشدن قوانین و مصوبات، از صبح امروز سهشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۱ اعتصاب سراسری کردند.
این اعتصاب بر اساس فراخوانی که پیشتر از سوی شورای هماهنگی و همبستگی کارکنان رسمی صنعت نفت منتشر شده بود آغاز شده است.
بر اساس گزارش منابع کارگری کارکنان رسمی صنعت نفت در چند استان و از جمله در شهرهای ایلام، شیراز، اهواز، چشمه خوش، آغاجری و عسلویه به این اعتصاب پیوستند.
از اعتصاب کارکنان پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی عسلویه، شرکت فلات قاره قشم، شرکت پالایش گاز فجر جم بوشهر، پالایشگاه گاز ایلام، صنعت نفت اهواز، واحدهای عملیاتی نفت در منطقه سیری هرمزگان، شرکت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری خوزستان تصاویر و ویدئوهای منتشر شده است.
کارکنان رسمی صنعت نفت خواستار «اجرای ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت»، «حذف سقف حقوقی و پرداخت فوقالعاده ویژه»، «حذف مالیات زیاد از حقوقها»، «افزایش حقوق و دستمزد»، «پرداخت پاداش بازنشستگی»، «بهبود خدمات رفاهی و وضعیت بهداشت و درمان»،» ابطال اساسنامه صندوق نفت» هستند.
شورای هماهنگی و همبستگی کارکنان رسمی صنعت نفت روز چهارشنبه ۲۱ دی ۱۴۰۱ با انتشار فراخوان این اعتصاب به مقامات حکومتی تأکید کرده بود که «چشم به راه سیل بنیانکن دلاورمردان صنعت نفت باشید».
در این فراخوان آمده بود که «گفته بودیم، بردباری ما مرز دارد، گفته بودیم پنبهها را از گوشهایتان بیرون کنید. ما گفتیم و شما نشنیده گرفتید. اکنون سیلی خواهیم شد که همه چیز را با خود خواهد برد، نابودکننده و ویرانگر. بنا بر این نیست که ما مانند شعله بسوزیم و تنها بسوزیم، شعلهای خواهیم شد که برای خاموش کردنمان باید سیل اشکهایتان جاری شود.»
در قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت که در تاریخ ۱۹اردیبهشت۱۳۹۱ به تصویب رسیده، آمده است: «نظامهای اداری و استخدامی و پرداخت حقوق و مزایای آن دسته از کارکنان شرکتهای تابعه وزارت نفت که در واحدهای عملیاتی و تخصصی شاغل هستند، با رویکرد تقویت رقابتپذیری و سرعت بخشیدن به بهره برداری از میادین مشترک و حفظ نیروی انسانی متخصص، تابع آییننامه خاصی است که بدون الزام به رعایت قانون مدیریت خدمات کشوری با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوطه و با پیشنهاد وزارت نفت و تایید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور تهیه میشود.»
در این آییننامه، بند مربوط به ترمیم پایههای حقوق که مهمترین و امیدوار کنندهترین بخش این قانون بوده است، تاکنون اجرا نشده است. به همین دلیل، از همان روزهای تصویب این آییننامه، کارکنان وزارت نفت به این کوتاهی و عدم توجه به حق و حقوق خود اعتراض کردند. اما وزارت نفت همچنان زیر بار اجرای این بند از آئیننامه نرفته است.
دلیل اجرایی نشدن این بند، موضوع «اجازه» یا «تکلیف» بودن ماده ۱۰ قانون اختیارات و وظایف وزارت نفت است. موضوعی که بارها مورد اختلاف نظر کارکنان و وزارت نفت و مسوولان مربوطه قرار گرفته است. کارکنان صنعت نفت با استناد به مکاتبات و نامهنگاریهای متعدد، تاکید بر «لازمالاجرا» و «تکلیف» بودن ماده ۱۰ دارند. اما وزیر نفت تاکید دارد که ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت «اجازه» است نه «تکلیف.»
کارکنان رسمی واحدهای عملیاتی نفت، روز ۲۲ آذر هم در پی فراخوانی که منتشر کرده بودند، مقابل مراکز کار خود در شرکتهای بهرهبرداری نفت و گاز دست به اعتراض زده بودند.
آنها همچنین آبان ۱۴۰۱ در اقدامی هماهنگ دست به اعتصاب زده و از دریافت سهم غذایی از غذاخوری محل کار خودداری کردند. بخش دیگری از اعتراضات کارکنان رسمی وزارت نفت با عدم ارسال گزارشهای روزانه به مقامات بالاتر به همراه عدم ارسال فرمهای دستور کار تعمیراتی پیگیری میشود.
منابع صنفی صنعت نفت آبان اعلام کرده بودند که این اقدامات عمدتا نمادین «گام نخست اعتصاب» است و در صورتی که مقامات جمهوری اسلامی خواستههای کارکنان رسمی وزارت نفت را پاسخ ندهند، آنها در گامهای بعد اعتصاب گستردهتری را پیش خواهند برد.
طی روزهای گذشته نیز، همزمان با فراخوان کارکنان رسمی صنعت نفت برای اعتصاب، شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت نیز با صدور بیانیهای بر لزوم اعتصابات سراسری تأکید کرد.
در بیانیه شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت آمده بود که «امروز وقت آن رسیده است که همه ما کارگران، ما معلمان، ما بازنشستگان، ما جوانان، دانشجویان، دانش آموزان، ما مدافعین حقوق زن و حقوق کودک و ال جی بی تیها، مدافعین محیط زیست و ما همه طیفهای به جان آمده و معترض صف واحدی را شکل بدهیم و با متحد شدن حول یکسری خواستهای فوری سنگر محکمی بسازیم برای گامهای بعدی و پیروزی نهایی. در ارتباط با اوضاع خطیر جاری شورای هماهنگی سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت بر خواستهای فوری قید شده در اینجا تأکید میکند.»
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت تأکید کرده بود که «انتظار دارد که کارگران نفت و تمامی کارگران، معلمان، بازنشستگان، دانشجویان، مدافعین حقوق زن، مدافعین حقوق کودک حمایت خود را از این خواستها اعلام کنند و به اتحاد و همبستگی بر محور شعار زن، زندگی، آزادی شکل دهند و به ما بپیوندند.»
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران معتقدند اعتصاب اصناف مختلف میتواند به عنوان مکمل اعتراضات خیابانی مردم و اعتصابات دانشآموزان و دانشجویان، انقلاب مردم علیه جمهوری اسلامی را به پیروزی نزدیک کند. خیزش ملی مردم ایران از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ و در پی قتل حکومتی مهسا امینی توسط مأموران گشت ارشاد آغاز شده و طی هشت هفته گذشته با ویژگیهای انقلابی ادامه یافته است.
پروانه سلحشورى از فعالیت در فضای مجازی منع شد
گزارش اسفبار سایت انتخاب