Tuesday, Jan 24, 2023

صفحه نخست » امنیتی‌ترین مدیر ورزشی جمهوری اسلامی چگونه تحریم شد؟

sardarsport.jpgپیام یونسی‌پور - ایران وایر

«حمید سجادی» وزیر ورزش و جوانان ایران، از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده است. این اتحادیه در جدیدترین بسته تحریم‌های خود علیه شرکت‌ها و مقامات حکومت جمهوری اسلامی، ۱۸ شخص و ۱۹ نهاد را در فهرست تحریم‌ها قرار داد که یکی از آن‌ها، وزیر ورزش و جوانان دولت «ابراهیم رئیسی» بود.

خبرگزاری «ایسنا»، تحریم شدن حمید سجادی را «ضد ایرانی» خواند و خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران، آن را مبتنی بر «ادعاهای واهی» و اقدامی «سیاست‌زده» از سوی اتحادیه اروپا دانست.

حمید سجادی حالا نخستین مدیر ورزشی تاریخ جمهوری اسلامی است که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار می‌گیرد.

آیا وزیر ورزش و جوانان را می‌توان نماینده واقعی «ورزش ایران» در عرصه‌های بین‌المللی دانست و تحریم او از سوی اتحادیه اروپا، چه تاثیری بر ورزش ایران خواهد گذاشت؟

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

آیا اتحادیه اروپا ورزش ایران را تحریم کرد؟

ابتدا باید بدانیم که وزارت ورزش و جوانان در ایران یا هر سازمان و وزارتخانه‌ای که به عنوان «متولی دولتی» در کشورها فعالیت می‌کند، از سوی کمیته بین‌المللی المپیک، به رسمیت شناخته نمی‌شود.

در اساسنامه کمیته بین‌المللی المپیک (IOC) نوشته شده است: «هر کشوری که به عضویت کمیته بین‌المللی المپیک درمی‌آید، موظف است کمیته المپیک کشور خود (که با حروف اختصاری NOS آغاز می‌شود) را راه‌اندازی کند.»

در همین ماده قید شده که مسوولیت «پیشرفت ورزشکاران»، «ترویج ورزش» و «انتخاب ورزشکاران برتر» برای حضور در رقابت‌های بین‌المللی و المپیک، در نهایت از وظایف این کمیته خواهد بود.

در بخشی دیگر، کمیته بین‌المللی المپیک تاکید می‌کند که فدراسیون‌های ورزشی «باید زیر نظر کمیته ملی المپیک کشور خود» فعالیت کنند.

نه تنها در اساسنامه IOC تاکید شده که این نهاد جز کمیته ملی المپیک و فدراسیون‌های ملی، هیچ سازمان دیگری را به رسمیت نمی‌شناسد، که حتی در سایت رسمی کمیته بین‌المللی المپیک و در بخش مربوط به ورزش ایران، فقط مشخصات کمیته ملی المپیک به مدیریت «محمود خسروی‌وفا» بادیگارد و محافظ سابق «علی خامنه‌ای» ثبت شده است.

به این ترتیب اتحادیه اروپا، نه نماینده ورزش ایران، که به صورت مستقیم نماینده حکومت در ورزش را تحریم کرده است.

نقش وزیر ورزش در ورزش حکومتی ایران چیست؟

وزارت ورزش و جوانان و پیش از آن سازمان وقت تربیت بدنی، نهادی نظارتی از سوی حکومت بر ورزش ملی ایران بوده و هست. وزارت ورزش با تعاریف جمهوری اسلامی، دایره شرح وظایف خود را سال به سال افزایش داد تا نقطه‌ای که توانست جای کمیته ملی المپیک را در ورزش ایران بگیرد.

وزارت ورزش و جوانان، برخلاف منشور المپیک، در تمامی عزل و نصب‌ها و انتخابات فدراسیون‌های ورزشی دخالت مستقیم دارد. تنها برخی از فدراسیون‌ها مانند فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی، طی سال‌های اخیر و به دلیل فشار مضاعف فیفا برای حذف شدن وزیر ورزش و نماینده او از مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال، «در ظاهر» از این وزارتخانه مجزا شده‌اند؛ اما هم‌چنان وابستگی خود را به تمامی تصمیمات و خواسته‌های نماینده حکومت در ورزش حفظ کرده‌اند.

آخرین نمونه‌اش را می‌توان در جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر دید. «محسن معتمدکیا» به عنوان مدیر روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان، در آستانه رقابت‌های جام‌جهانی به عنوان مدیر رسانه‌ای تیم ملی انتخاب می‌شود. او وظیفه انتخاب خبرنگاران در سالن کنفرانس برای پرسش از «کارلوس کی‌روش» سرمربی تیم ایران و بازیکنان را داشت.

در یکی از موارد، او که وظیفه داشت بازیکنان را در زمان مصاحبه‌های‌شان با خبرنگاران همراهی کند، در زمان پرسیده شدن سوال خبرنگار «دویچه‌وله» در مورد بازداشت «وریا غفوری» توسط نهادهای امنیتی، زیر مچ دست خبرنگار می‌کوبد.

از تاثیرگذاری در انتخاب سرمربی برای تمامی تیم‌های ملی، تا تعیین و تکلیف برای فدراسیون‌های ورزشی و تعیین بودجه هر فدراسیون، از پیش‌پا افتاده‌ترین اختیارات وزیر ورزش در جمهوری اسلامی است.

حمید سجادی، که امروز از سوی اتحادیه اروپا به‌عنوان ناقض «حقوق‌بشر» تحریم شده، مانند وزرای ورزش گذشته و روسای پیشین سازمان تربیت بدنی، مالکیت و اختیار دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را برعهده دارد. اعضای هیات مدیره این دو باشگاه توسط او تعیین می‌شوند و مدیرعامل این دو باشگاه، باید به تایید او برسند.

در حقیقت، جمهوری اسلامی موفق شده است نهاد کمیته ملی المپیک را تبدیل به نهادی فرمایشی کند و وزارت ورزش، اختیار کامل فدراسیون‌ها، تیم‌های ملی و باشگاه‌ها را در اختیار بگیرد.

چرا حمید سجادی گزینه تحریم اروپا شد؟

نام کامل او «سید حمید سجادی هزاوه» است؛ قهرمان پیشین دوی استقامت ایران که سابقه حضور بدون مدال در رقابت‌های جهانی و المپیک را هم دارد.

اتحادیه اروپا، حمید سجادی را به دلیل آن‌چه «نقش داشتن در سرکوب ورزشکاران ایران» در جریان اعتراضات سراسری اخیر دانسته، در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

فشار بر «الناز رکابی» و برادرش «داود رکابی» پس از حضور بدون حجاب خانم رکابی در رقابت‌های جهانی صخره‌نوردی به میزبانی سئول، و مصاحبه‌های اخیر برخی چهره‌های ورزشی ایران در خارج از کشور، گواه نقش حمید سجادی در اعمال فشار به ورزشکاران است.

حمید سجادی از نزدیک‌ترین مدیران امنیتی - ورزشی در تاریخ جمهوری اسلامی محسوب می‌شود. او هرچند که به عنوان مدیری اصولگرا در ورزش ایران شناخته می‌شود، از سال ۱۳۷۲ تاکنون بدون وقفه، در تمامی دولت‌ها، پست‌‌های کلیدی در ورزش داشته است.

آقای سجادی از ابتدای دهه ۱۳۸۰ تاکنون، عضو هیات‌ مدیره و نماینده شرکت «حمل و نقل دریایی آبادان» در زمینه نقل و انتقالات دریایی نفت و فرآورده‌های نفتی، عضو هیات‌ مدیره شرکت «شرکت پرشیان خودرو کیش» از شرکت‌های واردکننده خودرو و قطعات خودرو از جزیره کیش، مدیرعامل شرکت «عمران آباد گستر سحر» در زمینه شهرسازی و مدیرعامل «موسسه دفاع از قربانیان تروریسم» در ایران هم بوده است.

حمید سجادی اردیبهشت۱۳۹۲، به عنوان مدیرعامل موسسه دفاع از قربانیان تروریسم منصوب شد و بیش از سه سال در این منصب حضور داشت. در بولتنی که یک سال بعد منتشر شد، اهم فعالیت‌های حمید قاسمی و مدیران این شرکت این‌گونه بیان شده بود؛ «برقراری ارتباط با مطبوعات داخلی و خارجی»، «رسیدگی به شکایات خانواده‌های قربانی ترور علیه تروریست‌ها»، «روشنگری علیه تروریسم»، «نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌ها و نشست‌های تخصصی برای حل معضل تروریسم» و «تلاش برای التیام درد بازماندگان قربانیان تروریسم.»

او از ابتدای دوران وزارت خود، تمامی معاونت‌هایش را از مدیرانی امنیتی یا از فرماندهان سپاه پاسداران انتخاب کرد.

«محمدرضا پولادگر»، رییس سابق فدراسیون تکواندو و معاون ورزش قهرمانی وزارت ورزش و جوانان، هم معمم تحصیل‌کرده در حوزه علمیه قم است، و هم عضو سپاه پاسداران. «مریم کاظمی‌پور»، معاون ورزش زنان وزارت ورزش و جوانان، مخالف ورزش‌های بدنسازی برای دختران ایران و از مخالفان جدی حضور زنان در ورزشگاه‌ها، تحصیلکرده دانشگاه «بقیه‌‌الله» سپاه،‌ و عضو این سازمان نظامی محسوب می‌شود.

همچنین «سینا کلهر»، معاون فرهنگی وزارت ورزش و جوانان نیز عضو سپاه پاسداران است.

به این ترتیب، سه معاون کلیدی وزیر ورزش و جوانان در صورت تروریستی شدن سپاه پاسداران، حق هیچ‌گونه فعالیتی در قاره اروپا را نخواهند داشت.

شاخص‌ترین این چهره‌ها «وحید یامین‌پور» معاون جوانان این وزارتخانه است که بارها خواهان برخورد با ورزشکاران معترض بود. وحید یامین‌پور از چهره‌هایی است که به عنوان «بلندگوی نفرت‌پراکنی» جمهوری اسلامی نیز شناخته می‌شود.

«محمد آخوندی» از مشاوران حمید سجادی در امور ورزش نیز، طی هفته‌های گذشته، با حمایت از «اعدام معترضین»، این احکام دستگاه قضایی جمهوری اسلامی را «اجرای حکم الهی» دانسته و خواهان سرعت بخشیدن به روند اعدام‌ها شده بود.

او حالا با حکم اتحادیه اروپا، از حضور در کشورهای عضو این اتحادیه محروم می‌شود و دارایی‌هایش نیز مصادره خواهد شد.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy