کیهان لندن - پایگاه کریستین ساینس مانیتور در گزارشی با عنوان «قدرت صلح در اعتراضات ایران» مینویسد بنیان خشونتپرهیز مبارزه معترضان ایرانی در تظاهرات به از بین رفتن مشروعیت رژیم جمهوری اسلامی کمک میکند.
در این گزارش آمده روحانیون حاکم بر ایران در حالی سالگرد انقلاب اسلامی را جشن میگیرند که با گذشت پنج ماه از آغاز تظاهرات ضدحکومتی استقبال عمومی از این مراسم بسیار اندک است.
تظاهراتی که پس از قتل مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد عمدتاً مسالمتآمیز بوده است. بخش عمده این اعتراضات را زنان رهبری کردند و بسیاری از آنها از قانون حجاب اجباری سرپیچی میکنند. این موضوع «حقانیت اخلاقی» آرمان معترضان را افزایش داده و در عین حال باعث مشروعیتزدایی (حقانیتزدایی) از رژیم شده که برای سرکوب اعتراضان دست به خشونت میزند.
در این گزارش با اشاره به اجرای حکم اعدام شماری از معترضان در ایران به اتهام «فساد فیالارض» آمده، بیش از صد معترض با مجازات اعدام روبرو هستند در حالی که هزاران نفر همچنان در زنداناند. یک نظرسنجی در ماه اسفند نشان داد که ۸۱ درصد از ایرانیان جمهوری اسلامی را نمیخواهند در حالی که ۶۷ درصد آنها معتقدند که اعتراضات نتیجه خواهد داد و بزرگترین چالش دهههای اخیر برای دینسالاران در ایران است.
رامین جهانبگلو از پژوهشگران مبارزات بدون خشونت و دارای مدرک دکترای فلسفه ساکن تورنتو میگوید که ایران در حال از سر گذراندن انقلاب ارزشهاست که توسط ارزشهایی چون مهرورزی و مدارا رهبری میشود که در قلب تاکتیکهای خشونتپرهیز قرار دارد.
این انقلاب مملو از ارزشهای زنانه است که در زنانی که اعتراضات را رهبری میکنند منعکس میشود. رامین جهانبگلو در «ایندین اکسپرس» نوشت: برای اولین بار از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ جهان با یک انقلاب فمینیستی در خاورمیانه سروکار دارد که شعار اعتراضاتش «زنان، زندگی، آزادی» است.
در این گزارش به نظرسنجی مؤسسه «گمان» در مورد شیوه اعتراضات اشاره شده که شرکتکنندگان به روشهایی مثل «خرابکاری» رأی کمتری دادهاند و حدود ۸/۵ درصد آن را انجام دادهاند اما حدود یک سوم از شرکتکنندگان نافرمانی مدنی، مانند برداشتن روسری یا نوشتن شعار را ترجیح دادهاند.
بر اساس نظرسنجی گمان در داخل کشور، ۲۲ درصد از کسانی که با اعتراضات موافق هستند، در تظاهرات خیابانی شرکت داشتهاند و علاوه بر آن ۵۳ درصد اعلام کردهاند که ممکن است باز هم در تظاهرات شرکت کنند. همچنین ۲۲ درصد در شعار دادن شبانه مشارکت داشتهاند و ۴۶ درصد دیگر هم ممکن است آن را انجام دهند.
با اینهمه کم نیستند آندسته از تحلیلگران و فعالین میدانی که معتقدند جمهوری اسلامی صرفاً با روشهای مسالمتآمیز نخواهد رفت و دفاع مشروع و خرابکاری شرافتمندانه را نیز مکمل مبارزات میدانی میدانند.
در پایان این گزارش آمده انتخاب آهنگ «برای» از شروین حاجی پور به عنوان بهترین «آهنگ تاثیرگذار تغییرات اجتماعی» در شصت و پنجمین دوره جوایز معتبر موسیقی «گِرِمی» هدف مبارزان در ایران را تقویت کرد.
رونمایی از پایگاه هوایی زیرزمینی «عقاب ۴۴»
واکنش ابوالفضل قدیانی به بیانیه میرحسین موسوی