زیتون - احمد فعال
مقدمه اول: بعضی از نظرها بر این باور هستند که انقلاب یک رخداد است، یک حادثه است، اتفاقی است که به موجب دست به دست دادن یک رشته عوامل و شرایط داخلی و خارجی، در یک برهه زمانی، و مستقل از اراده عوامل فردی و پدیدارکنندگان آن رخ میدهد. این نظرها بیشتر متوجه فیلسوفان ساختارگراست. وندل فیلیپس یکی از نخستین کسانی بود که میگفت، «انقلابها ساخته نمیشوند، بلکه فرامیرسند۱». در آن زمان هنوز مکتب ساختارگرایی در وجود نیامده بود، اما اسکاچپول یکی از فیلسوفان ساختارگرایی است که معتقد بود، وقوع انقلاب مستقل از تصمیم آگاهانه افراد و گروههایی است که مبادرت به انقلاب میکنند. عوامل ساختاری در خود نظام سیاسی و اجتماعی دست اندرکار است که منجر به وقوع انقلاب میشوند: «به باور من انقلابهای موفق از ساختارهای کلان و زمینههای تاریخی گوناگون به وجود میآیند و بیشتر انقلابهای ناموفق با تغییرات عمده و اساسی در طبقات اجتماعی همراه نیستند. انقلابهای اجتماعی موفق باید با تغییرات موفق به عنوان یکی از عوامل مهم انقلاب همراه باشد۲». شاید اگر بخواهیم پیرو نظریات ساختارگرایی در باره انقلابات و به ویژه انقلاب ۱۳۵۷ اظهارنظر کنیم، باید عوامل ساختاری مانند، تصلب نظام سیاسی و اصلاحناپذیری آن را از عوامل مهم و مؤثر انقلاب برشماریم. در یک عبارت ساده، وقتی دو عامل که از یک طرف سطح تقاضای جامعه و جامعه سیاسی و نخبگان سیاسی و فرهنگی رشد چشمگیری پیدا میکند، و از طرف دیگر نظام سیاسی همه راههای اصلاحات، تغییر و تحول ساختاری را مسدود میکند، دست به دست هم میدهند، انقلاب به خودی خود فرامیرسد. این هر دو امر به تدریج اتفاق میافتند. یک نظام سیاسی به تدریج راه خودکامگی را از دیکتاتوری به استبداد پشتسر میگذارد، و از هر سو راههای اصلاحات و تغییر را مسدود میکند. جامعه سیاسی نیز به تدریج به آگاهیهای تازهای دست پیدا میکند، نظام توقعات و انتظارات جامعه افزایش پیدا میکند، بهطوریکه از حد ساختار سیاسی و اجتماعی فراتر میرود. تضاد میان سطح نظام توقعات جامعه و ساختار سیاسی منجر به جنبشهای سیاسی، و نهایتا منجر به انقلاب میشود. ساختار سیاسی تاب تحمل توان نظام انتظارات را ندارد، در نتیجه منفجر میشود.
مقدمه دوم: بعضی از نظرها بر این باور هستند که انقلابات پس از پیروزی محکوم به طی کردن یک راه نیستند. هر انقلاب پس از پیروزی میتواند از راهها و مسیرهای گوناگونی عبور کند. به عنوان مثال، اگر انقلاب ایران بعد از ۱۳۵۷ تا کنون یک خط سیری را پشتسر گذارد که امروز شاهد آن هستیم، این خط سیر امر محتومی نیست که انقلاب با آن مواجه بود، میتوانست مسیرهای دیگری را پشتسر بگذارد، تنها اگر یک رشته عوامل تصادفی رخ نمیدادند، و یک رشته عوامل تصادفی محتمل رخ میدادند. بعضی از صاحبنظران انقلاب مثل کارل لیدن و کارل اشمیت۳ بر این باور هستند که هم پیش از انقلاب و هم پس از انقلاب، هیچ امر قطعی وجود ندارد که بر سرنوشت انقلاب مترتب باشد. واقع این است، وقتی یک انقلاب پس از پیروزی و یا شکست، مسیری را که در فرایند تحولات اجتماعی و سیاسی و اقتصادی طی میکند، تحلیلگران تنها به نتایج پیش آمده چشم میدوزند، و انقلاب را براساس این نتایج ارزیابی میکنند، این امر موجب میشود تا همین تحلیلگران از امکانها و نتایجی که یک انقلاب میتوانست بپیماید، غفلت کنند. این غفلتها بدون باور به جبر و تقدیر ممکن نیست. این باورها و تحلیلها مقدمه نخست را که مبتنی بر نظریههای ساختارگرایی بود تقویت میکند که، انقلابات محصول مداخله هیچ ارادهای نیستند. ارادههای جمعی مثل امواجی میمانند که در دل دریا به وجود میآیند، پس از کوبیده شدن به سخرههای سخت و یا برخورد در کنار شنزارهای نرم، موقع بازگشت در دل دریا محو میشوند. اگر به کنشگری و تأثیر اراده انسانها، از ارادههای فردی تا ارادههای جمعی باور داشته باشیم، انقلاب ۱۳۵۷ ایران و هر انقلابی میتوانست با جلوگیری از وقوع یک رشته عوامل تصادفی و بروز یک رشته عوامل بدیل، مسیر دیگری را پشتسر بگذارد. اما امر مهم این است که از امکانهای مختلفی که در یک جامعه و یک کشور وجود دارند، حوادث همیشه و یا اغلب از مسیری عبور میکنند که آن امکانها از تأثیر نیرومندتری برخوردار باشند.
مقدمه سوم: بنا به مطالعات همایون کاتوزیان، جامعه ایران یک جامعه کوتاه مدتی است که دائماً در طول تاریخ در یک مدار بسته خودکامگی و هرج و مرج حیات خود را سپری کرده است. تعبیر دیگری که کاتوزیان ارائه داده است، جامعه ایران را یک جامعه کلنگی مینامد۴. حکومتها در ادوار مختلف هریک به فراخور قدرت و ماندگاری، کلنگی به بخت حیات اجتماعی و سیاسی ایرانیان نواخته و رفتهاند. حکومتهایی هم که راه عمران و آبادی را طی کردند، کلنگ را از نواحی دیگری بر پیکره جامعه ایرانیان نواختند. به تعبیر این نگارنده، جامعه ایرانی در طول تاریخ دائماً در معرض کشمکش "بریدگی و پیوستگی میان جامعه با قدرت سیاسی" قرار داشته است. پیوستگی در تراکم و تمرکز قدرت سیاسی، و بریدگی و انقطاع در قلمرو حیات اجتماعی و اقتصادی. در یک جامعه دائمأ منقطع و یا دائمأ کلنگی، امکان برنامهریزی و پیشبینی وجود ندارد. اگر بخواهیم هر دو نظریه اخیر را بهم مربوط سازیم، این است که جامعه ایرانی یکی از پیشبینیناپذیرترین جامعهها در جهان است. حوادث در ایران پیشبینیناپذیر نیستند، جنبشهای اجتماعی و سیاسی قابل پیشبینی نیستند، تغییر دولتها قابل پیشبینی نیستند، رفتار دولتمردان و واکنش آنها قابل پیشبینی نیست. در همین حوادث چند سال اخیر، با چندین جنبش اجتماعی و سیاسی مواجه بودیم. هیچیک از آنها قابل پیشبینی نبودند. جامعه شناسی میتواند روندها را حدس بزند، اما نمیتواند پیشبینی درستی داشته باشد. ما اکنون میدانیم که به موجب انباشته شدن نارضایتیها و ناکارآمدی و فساد روزافزون دولتها، از دست رفتن کامل مشروعیت، افزایش آگاهیها و نظام انتظارات، از این زمان به بعد تا نهایی شدن تکلیف جامعه، مدام با جنبشهای اجتماعی و سیاسی مواجه هستیم. این پیشبینی امروز خیلی ساده شده است، و نیازی به دانستن علوم پیچیده نیست. اما نه آغاز آن قابل پیشبینی است و نه فرجام و پیامدهای آن. در یادداشتی تحت عنوان "گیرم اینبار هم جستی ملخک۵" توضیح دادم، زین پس جامعه ایرانی با جنبشهای پی در پی مواجه است، و هربار نظام سیاسی موفق به سرکوب، مهار و کنترل آن شده و خواهد شد. اما سرانجام در دام یکی از این جنبشها برای همیشه زمینگیر خواهد شد. در همین جنبش اخیر که از شهریور ماه شروع شد، اغلب تا نزدیک به همه کنشگران سیاسی و تحلیلگران، بر این گمان بودند که این جنبش از جنس یک انقلاب سراسری است، همان جنبشی است که نظام سیاسی را از پا درخواهد آورد. در همان زمان توضیح دادم، انقلاب تنها یک امکان است، اما ممکن است چنین اتفاقی نیافتد، نباید در دام خوش خیالی افتاد. به علاوه نباید پتاسیلهایی که در درون نظام سیاسی است دستکم گرفت.
براساس سه مقدمهای که در این مقاله آوردیم، موضوع را در سه فصل جداگانه مورد بحث قرار خواهیم داد. اما یک فصل دیگری باید به آن اضافه کنیم که این سه فصل بتوانند مسیر درستی را طی کنند. بدون این فصل نمیتوانیم تحلیل درستی از ماهیت انقلاب در ضروتها و پیشامدهای محتمل آن، ارائه دهیم. در این فصل کوشش خواهم کرد نشان دهم، آیا در انقلاب و نیروهای محرکه انقلاب چیزی و یا پتانسیلی به نام اندیشه آزادی و اندیشه ترقی وجود داشت؟ علاوهبراین، اندازه و وسعت آن چقدر بود؟ تا این احتمال را بدهیم، انقلاب ایران میتوانست مسیر دیگری به جز آنچه که امروز ما را به اینجا کشانده است، طی کند؟
اندیشههای آزادی و ترقی در انقلاب ۱۳۵۷
من این را درک میکنم که آن عده که طرفدار نظام پیشین هستند، و یا دستکم معتقدند که با همه کاستیها رژیم پیشین مسیر درستی را در راه توسعه و آبادی کشور طی مینمود، و آن دسته از نخبگان که در عکسالعمل با جریان چپگرایی و روشنفکران چپگرای دوران انقلاب به سمت لیبرالیسم گرایش پیدا کردهاند، و آنها که مفتون و مرعوب دنیای دموکراسی لیبرال غرب هستند، و با انقلاب بهمن ماه ۱۳۵۷ مخالفت و دشمنی دارند، و گفتمان انقلاب را چیزی بیش از بنیادگرایی و مسیری که امروز شاهد آن هستیم، تصور دیگری نمیتوانند برای آن داشته باشند، به سختی بتوان و یا اصلاً نتوان به آنها نشان داد که گفتمان انقلاب، همان گفتمانی نیست که از سال ۱۳۶۰ به بعد وجه غالب سیاسی کشور تبدیل شد. یکی از همین نویسندگان با فهرستی از جملات بریده دوازده تن از روشنفکران دوران انقلاب مینویسد: «اگر این سخنان را از منورالفکران عهد مشروطه میشنیدیم، کمتر متعجب میشدیم! اما غم انگیز این است که کسانی چون تقی زاده و فروغی، صد سال پیش از صاحبان فکر ۴۰ سال قبل، به مراتب جدی تر، عمیق تر و درس خوانده تر بودند.تحلیل شبه مارکسیستی این ۱۲ نفر از انقلاب، نه نسبتی با رخداد پیش آمده دارد و نه اصولا با جایگاه طبقاتی آنان، به عنوان افراد دارای پیش زمینه طبقه متوسط همخوانی دارد. ایدئولوژی چپ حجابی بود که روی واقعیت را میپوشاند. تقریبا برای هیچ کدام، آزادی مساله نیست. از دید آنان تضاد خلق و امپریالیسم از حاکمیت قانون و ازالەی استبداد و تحصیل حقوق سیاسی و شهروندی مهم تر است. جناح مذهبی این دسته جدا از این که در چپ گرایی با آنان شریک بود، مساله ی دیگری هم داشت: اولویت حکومت دینی بر غیردینی!
این که حکومت باید دمکرات، کثرت گرا و مقید به قانون باشد، پاک فراموش و دستور کار چیز دیگری شده بود: اسلام آوردن دستگاه دولت، دیوان سالاری و ارتش!۶». یک نویسنده دیگر در یک یادداشت کوتاه با این عنوان که آیا انقلاب اسلامی به دنبال دموکراسی بود؟ چنین مینویسد: «انقلاب اسلامی برای دشمنی با غرب و آمریکا بود. دوران نوجوانی من مصادف با انقلاب شد و به همین دلیل کاملاً آن دوران را درک کردهام. دوران انقلاب، مردم ایران یکپارچه علیه رژیم شاه قیام کردند و هرگز هم خواهان دموکراسی نبودند. آمریکا و غرب حامی شاه بودند و مردمیکه به خیابانها ریخته بودند هم به شاه ناسزا میگفتند هم به آمریکا و غرب. دموکراسی از نظر انقلابیون یک ضد ارزش بود. چرا؟ برای اینکه دموکراسی نظام حکومتی کشورهایی بود که از شاه حمایت میکردند. درست است که ملت شعار میدادند استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی اما منظورشان از آزادی این بود که آزاد باشند بگویند مرگ بر شاه، مرگ بر آمریکا، زنده باد اسلام و درود بر خمینی. حتی روشنفکران هم اعتقادی به دموکراسی نداشتند و حداکثر از دموکراسی خلقی یا حکومت شورایی حمایت میکردند که ورژن چپگرایانه از حکومت به اصطلاح مردمی بود که عملاً هیچ نسبتی با دموکراسی واقعی نداشت؛ و مردم یکپارچه ضد آمریکایی بودند ... منظور از شعار استقلال هم، در واقع قطع ارتباط با غربیها و در پیش گرفتن خودکفایی و همین اقتصاد مقاومتی فعلی بود. خلاصه کنم جمهوری اسلامی دقیقاً، دقیقاً، همان چیزهایی را که مردم در روزهای انقلاب میخواستند به آنها داده است. حالا کاری ندارم که بعدها بخش عمدهای از مردم از این مواضع عقب نشستند و واقعا دموکراسیخواه شدند اما در مقطع انقلاب، هیچکس خواهان دموکراسی نبود. گفتمان پنجاه و هفت همچنان بر حکومت کشور ما غالب است. جمهوری اسلامی فعلی وارث و امانتدار اهداف انقلاب پنجاه و هفت است. این انقلاب هرگز خواهان دموکراسی نبود، هرگز۷».