نبستن آسمان ایران روز سرنگونی هواپیما، اتفاقی نبود
فرامرز داور - ایران وایر
فرمانده ارشد سپاه پاسداران در تازهترین اظهارات خود که سه سال پس از عملیات نظامی کشتن «قاسم سلیمانی»، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه و سه سال پس از سرنگون کردن هواپیمای غیرنظامی اوکراین بر فراز تهران گفته، مستندات مهمی به دست داده که باقی ماندن سپاه در فهرست گروههای تروریستی آمریکا را تثبیت میکند و سند مهمی در ارتباط با وجود داشتن قصد و عمد در زمان سرنگون کردن هواپیمای مسافری است.
سرتیپ حاجیزاده، در یک برنامه تلویزیونی به عملیات موشکپرانی سپاه به پایگاه هوایی «عینالاسد» آمریکا در خاک عراق به تلافی کشتن سلیمانی اشاره کرده و گفته در آن عملیات سپاه پاسداران به دنبال کشتن نیروهای آمریکایی نبود بلکه در پی «شکستن هیمنه» نظامی ایالات متحده بود.
حاجیزاده به طور طعنهآمیزی گفته که «امیدوار است اروپاییها هم احترام خود را نگه دارند» که منظور او میتواند تشویق اروپاییها به خودداری از قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا باشد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم اکنون در فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده قرار دارد. هدف قراردادن قاسم سلیمانی در حومه بغداد کمتر از یک سال پس از سازمان تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران توسط وزارت خارجه آمریکا انجام شد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
مطابق مقررات بینالمللی، پس از ترور مقام نظامی سپاه، جمهوری اسلامی میتوانست دست به اقدام متقابل در برابر ایالات متحده بزند. زمانی که دو کشور در حالت مخاصمه مسلحانه نیستند و در حال نبرد نظامی قرار ندارند، عمل متقابل باید غیرنظامی باشد که به آن اصطلاحا «تلافی» در مقررات بینالمللی میگویند. اما، حقوق بینالملل، انجام «انتقام» را که به معنی کشتن غیرنظامیان برای تلافی است به کلی منع کرده است.
به نظر میرسد که مقامهای جمهوری اسلامی نه برای عمل به این قاعده حقوقی از هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی در زمان حمله به عینالاسد، خودداری کردند بلکه دلیل پرهیز از کشتن اتباع ایالات متحده، اطلاع از واکنشهای پیشین این کشور و اطمینان از واکنش نظامی سنگین متقابل بوده است.
افکار عمومی بینالمللی و شهروندان ایرانی مطلع هستند که ساعاتی پس از پرتاب موشکهای سپاه به عینالاسد، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک فروند هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین را با دو موشک سرنگون کرد که به مرگ همه ۱۷۶ سرنشین و خدمه آن انجامید که بیشتر از اتباع ایران بودند. حکومت ایران سه روز این فاجعه را کتمان کرد، اما در نهایت مسئولیت آن را با عنوان اینکه «خطای غیرعمد انسانی» بوده، پذیرفت.
در زمانی که جمهوری اسلامی ایران تصمیم به حمله موشکی به پایگاه هوایی آمریکا در عراق داشته، به گفته حاجیزاده ارزیابی میکرده که ایالات متحده پاسخ متقابل نظامی بدهد و برای همین به گفته خودش ۴۰۰ فروند موشک برای شلیک در برابر آمریکا آماده کرده بوده است. با این همه از بستن حریم هوایی ایران به روی عبور و مرور هواپیماهای مسافربری و غیرنظامی، عامدا خودداری کرده که به نظر میرسد علت آن، ایجاد یک سپر انسانی در برابر حمله متقابل نظامی آمریکا باشد.
حاجیزاده در اظهارات تازه خود که سه سال پس از فاجعه مرگبار ساقط کردن هواپیماست، به صراحت میگوید تصور فرماندهان سپاه این بوده که «آمریکاییها اگر یک جو غیرت داشته باشند، یک کاری باید بکنند و واقعا هم ما آماده بودیم برای عملیاتهای بعد... پیشبینی کرده بودیم همه پایگاههای آمریکا در کویت، امارات و اردن مورد ضربات موشکی قرار دهیم.»
به این ترتیب فرمانده هوافضای سپاه پاسداران برای چندین بار متوالی از سه سال پیش تاکنون به صراحت میگوید که احتمال خطر حمله نظامی زیاد بوده و با وجود این، جمهوری اسلامی ایران حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای مسافربری بر خلاف مقررات بینالمللی و بر خلاف تعهدات خود در کنوانسیونهای هوانوردی بینالمللی باز نگه داشته بود.
این اظهارات، میتواند مستند مهمی در آنچه دولتهای اوکراین و کانادا در «عمدی بودن» شلیک موشک به هواپیمای مسافربری اوکراین میخوانند، قرار بگیرد.
به این ترتیب گفتههای امیرعلی حاجیزاده درباره «انتقام» و تلاش برای کشتن مقامهای دولت پیشین آمریکا که یک عملیات قتل و ترور محسوب میشود که از دید حقوقی پذیرفته نیست، احتمال خارج کردن نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا را به صفر میرساند و شرح وقایعی که از روز حمله به عینالاسد میگوید، نشان میدهد نبستن حریم هوایی کشور در روز سرنگون کردن هواپیما، با وجود اطلاع از خطرات مرگبار آن، نه تنها اتفاقی نبوده بلکه از روی قراین، کاملا عمدی و آگاهانه صورت گرفته است.
این اظهارات حدود سه ماه پیش از موعدی که گفته شده از جمهوری اسلامی ایران به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت خواهد شد، مستند مهمی است.