«آهن داغ بر زخمی که خوب نمیشود»
احسان مهرابی - ایران وایر
رهبر جمهوری اسلامی در چند سخنرانی خود پس از اعتراضات مجوز برخورد شدید با معترضان را با اشارات و کدهای صریح صادر کرد و از جمله از مجازات افرادی سخن گفت که خیابان را میبندند. سخنانی که میتوان چراغ سبز یا مجوزی برای آغاز اعدامها و به خصوص اعدام «محسن شکاری» دانست.
خامنهای همچنین در جمع مردم اصفهان مجازات معترضان را مانند «آهن داغی» دانست که «روی زخم گذاشته می شود تا خوب شود.»
مجوز امنیتی شدن فضا و برخورد با بستن خیابانها
رهبر جمهوری اسلامی در اولین واکنش صریح خود به اعتراضات در ۱۱ مهر ۱۴۰۱، حساسیت خود به بستن خیابانها را نشان داد و گفت که «ایجاد ناامنی در خیابان» در اعتراضات به کشته شدن «مهسا امینی» عادی نبود و با «برنامهریزی» بود.
او گفت: « واکنشِ به این حادثه (کشته شدن مهسا امینی) که بدون تحقیق و بدون این که امر مسلّمی وجود داشته باشد، عدهای بیایند خیابانها را ناامن کنند، قرآن آتش بزنند، حجاب از سر زن محجبه بکشند، مسجد و حسینیه و خودروی مردم را به آتش بکشند، یک واکنش عادی و طبیعی نبود.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
رهبر جمهوری اسلامی در دومین سخنرانی خود پس از اعتراضات مجوز امنیتی شدن فضا و برخورد شدید با معترضان را صادر کرد و این روند در سخنرانیهای بعدی ادامه یافت.
او ۲۰ مهر گفت: «این که برخی میگویند فضا را امنیتی نکنید، بله ما هم موافق هستیم و تا آنجایی که ممکن است، فضا نباید امنیتی شود؛ اما کار فرهنگی جای خود و کار قضایی و امنیتی هم در جای خود.»
خامنهای در این سخنرانی خود مجوز اولیه را برای برخورد شدید با کسانی که در جریان اعتراضات خیابانها را مسدود میکردند، صادر کرد.
او در سخنرانیهای خود چندین بار در عین حال با تفکیک افراد به «هیجان زده» یا «عامل دشمن» گفت که درباره «عوامل دشمن» یا افراد « همجهت با دشمن»، مسئولان قضایی و امنیتی «باید وظیفه خود را انجام دهند.»
خامنهای در ۱۱ آبان ۱۴۰۱ نیز درباره معترضان جوان در خیابانها گفت که «اینها بچههای خودمان هستند و ما با اینها بحثی نداریم چون به دلیل برخی هیجانها و احساسات و برخی بیدقتیها در مسائل وارد میدان شدند، اما مهم صحنهگردانان اصلی هستند که با نقشه و برنامه وارد شدند.»
«آهن داغ بر روی زخم» و آغاز اعدام معترضان
رهبر جمهوری اسلامی شدیدترین سخنان خود را در دیدار با مردم اصفهان بیان کرد و معترضان را «چهار نفر آدم شریر یا فریبخورده » دانست و تاکید کرد «بدون شک، این بساطِ شرارت جمع خواهد شد.»
خامنهای در این سخنرانی گفت: «کسانی که کاسب را تهدید کنند یا ماشینسوار را تهدید کند که باید بوق بزنی باید به اندازه گناه خود باید مجازات شوند.»
او بخش مفصلی از سخنانش را به مجازات معترضان اختصاص داد و گفت: « قوه قضائیه با قدرت، بحمدالله سرپا و زنده و پرانگیزه هم هست باید اینها را مجازات کند،.»
رهبر جمهوری اسلامی همچنین گفت: «قدیمها زخمهایی را که خوب نمیشد، داغ میکردند. یک آهنی را میگذاشتند در آتش، سرخ که شد، بگذارند روی زخم که خوب بشود.»
این «آهن داغ» حدود ۲۰ روز بعد به کار گرفته شده و روز ۱۷ آذر محسن شکاری، جوان ۲۳ ساله به اتهام «بستن خیابان ستارخان و مجروح کردن یک مامور نیروی انتظامی» اعدام شد.
همزمان با اعدام محسن شکاری، رسانههای حکومتی فیلم اعترافات اجباری او و بستن خیابان ستارخان توسط این جوان معترض را منتشر کردند. فیلمی که بعید نیست خامنهای هم دیده باشد همانگونه که بر اساس روایت بولتن افشا شده خبرگزاری فارس فیلمهای عمامه پراکنی را دیده بود.
این مورد، اولین مورد اعدام یک معترض به دلیل بستن خیابان و مجروح کردن ماموران نیروی انتظامی در سالهای اخیر بود و در موارد قبلی نهادهای امنیتی سعی میکردند با وصلهپینه هم که شده اتهام قتل یک مامور یا بسیجی را در پرونده معترض جا دهند.
چهار روز بعد از اعدام محسن شکاری نیز «مجیدرضا رهنورد»، از بازداشتشدگان اعتراضات در مشهد، به اتهام کشتن دو بسیجی و با صدور حکم «محاربه» از سوی دادگاه انقلاب، اعدام شد.
استراتژی تهدید و تلطیف همزمان
خامنهای در سخنرانیهای هفتههای بعد از یک جهت تلاش کرد که در عین تهدید معترضان فضا را هم تلطیف کند.
او روز ۱۴ دی ۱۴۰۱ گفت که «دختران باحجاب ضعیف هم دختران خود ما هستند» و پس از آن نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی در بیانیهای تلاش کرد که فضا را تلطیف کند.
چهار روز پس از این سخنان اما «محمدمهدی کرمی» و «محمد حسینی»، دو نفر از بازداشتشدگان اعتراضات در کرج، اعدام شدند.
دو روز پس از اعدام این دو معترض باز هم رهبر جمهوری اسلامی اقداماتی چون آتش زدن سطل زباله را «خیانت» خواند و گفت که دستگاههای مسئول هم با این اقدامات «برخورد جدی و عادلانه میکنند.»
او در دیدار مردم قم گفت: «البته در اینکه مشکل اقتصادی و معیشتی وجود دارد شکی نیست، اما آیا این مشکل با آتش زدن سطل زباله و اغتشاش خیابانی حل میشود؟ بدون تردید این کارها خیانت است و دستگاههای مسئول نیز با خیانت، برخورد جدی و عادلانه میکنند.»
علی خامنهای، در این سخنرانی در عین حال اعلام کرد که مقابله با «پروپاگاندای دشمن» با «باتوم» ممکن نیست و باید موضوع جهاد تبیین را دنبال کرد.
سخنان خامنهای همزمان با مراسم معارفه «احمدرضا رادان» به عنوان فرمانده کل انتظامی کشور بیان شد.
انتصاب رادان به معنای تشدید سرکوب است چرا که در فضای نیروی انتظامی، به عنوان چهرهای ورزیدهتر در حوزه عملیاتی شناخته میشود و در فضای سیاسی نیز به تعبیری، برش بیشتری از «حسین اشتری»، فرمانده قبلی دارد.