کیهان لندن - قیمت بیسابقه دلار به معنای ثبت رکوردی تازه در سقوط ارزش پول ملی ایران، سقوط قدرت خرید و سقوط ارزش داراییها و پسانداز مردم است؛ موضوعی که در گزارش روز گذشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
به دنبال افزایش نرخ دلار در بازار آزاد ایران، خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه ۲۴ مارس (پنجم فروردین) در گزارشی به سقوط تاریخی ارزش ریال همزمان با تعطیلات نوروزی پرداخت.
در این گزارش آمده، هر دلار آمریکا روز یکشنبه در صرافیهای خیابان فردوسی تهران به ۶۱ هزار و ۳۵۰ تومان افزایش یافت و سقوط ریال رکورد تازهای ثبت کرد و مردم تلاش میکردند ریال خود را با سایر ارزها مبادله کنند، هرچند بیشتر صرافیها به دلیل ایام نوروزی تعطیل بودند.
محسن کارمند ۳۲ ساله یکی از صرافیها میگوید: «پایان تعطیلات به کاهش قیمتها کمک میکند، قیمت واقعی نیست، تقاضا برای خرید دلار بسیار زیاد است، اما فقط چند صرافی وجود دارد.» او و سایر ایرانیان به دلیل پیامدهای احتمالی صحبت با رسانههای خارجی در مورد وضعیت اقتصادی کشور به شرط ناشناس ماندن اسمشان با این خبرگزاری گفتگو کردند.
آسوشیتدپرس مینویسد، «تعطیلات دو هفتهای فرصتی برای سفر به خارج کشور است که باعث افزایش تقاضا برای دلار و یورو میشود.»
مجتبی ۴۹ ساله با تعجب میگوید، «ریال نسبت به شش روز گذشته پنج درصد افزایش داشت در حالی که کل کشور در تعطیلات است!»
در ادامه این گزارش آمده، «افزایش نرخ ارز به شدت بر سایر بازارها از جمله مسکن و اجاره تاثیر میگذارد.»
در آخرین روز کاری در سال ۱۴۰۲ نرخ دلار ۵۹ هزار تومان بود. بسیاری از ایرانیان با کاهش ارزش ریال پساندازهای زندگیشان از بین رفته. امروز ارزش پول ایران حدود یک بیستم ارزش دلار در سال ۲۰۱۵ است، زمانی که ایران توافق هستهای را با قدرتهای جهانی امضاء کرد.
طبق اعلام مرکز آمار دولت نرخ تورم در ایران در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۲/۵ درصد است، در حالی که بانک مرکزی آن را بیش از ۴۶ درصد اعلام کرده است. هیچ توضیحی هم برای اختلاف وجود ندارد.
اینهمه در شرایطی است که روابط جمهوری اسلامی ایران با غرب در پایینترین سطح خود قرار گرفته است. تحریمهای گسترده، دسترسی حکومت به منابع مالی را کاهش داده و مذاکرات احیای برجام در سال ۲۰۲۲ نیز به شکست انجامید. در این میان، تنشها در خاورمیانه به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. ارسال پهپاد و موشک برای روسیه نیز دیپلماسی با جمهوری اسلامی را به شدت پیچیدهتر کرده است.
شرایط وخیم اقتصادی در گذشته به خشم گسترده مردم علیه حکومت کمک کرد، اما همچنان بسیاری از ایرانیان مجبورند با وجود سرکوب شدید مخالفان، بجای مشارکت در فعالیتهای سیاسی پرریسک، به فکر تأمین نیازهای سفرهی خود باشند.
آسوشیتدپرس بدون اشاره به «تحریم انتخابات» از سوی مردم نوشت، سقوط ریال کمتر یک ماه پس از انتخابات مجلس شورای اسلامی اتفاق افتاده است. این انتخابات کمترین میزان مشارکت مردم از «انقلاب ۵۷» تا کنون را به خود اختصاص داد که نتیجه سلطه سیاستمداران افراطی است.
پاسخ جنجالی ترامپ به سوال یک خبرنگار