ایران وایر - بنا بر اسنادی که بهتازگی به دادگاهی در نیویورک ارائه شده، دو تن از «افشاگران» مدعی هستند که بانک بریتانیایی «استاندارد چارترد»، بهطور پنهانی با نهادهای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای تروریستی، میلیاردها دلار معامله انجام داده است.
بر اساس گزارش گاردین، دو فرد «افشاگر» میگویند معاملات این بانک با ایران در حالی صورت گرفته که این بانک پیشتر اعلام کرده بود که کلیه روابط تجاری خود را با جمهوری اسلامی متوقف کرده است.
هویت این دو افشاگر «جولیان نایت»، رئیس سابق جهانی تراکنش ارز خارجی استاندارد چارترد که در سال ۲۰۱۱ این بانک را ترک کرد، و «رابرت مارسلیوس»، یک معاملهگر ارز، عنوان شده است.
«استاندارد چارترد» یکی از بزرگترین بانکهای بریتانیا است که پیش از این هم به اتهامهای مشابهی جریمه شده بود. این بانک در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۹ به دلیل نقض تحریمهای ایران و سایر کشورهای تحریمشده، جریمههایی بالغ بر ۱.۷ میلیارد دلار پرداخت کرده است. با این حال، این بانک هرگز اتهام انجام تراکنش برای سازمانهای تروریستی را نپذیرفته است.
طبق اسناد دادگاه، این تراکنشهای ادعایی، شامل ۹.۶ میلیارد دلار تراکنش ارزی با افراد و شرکتهایی است که توسط دولت ایالات متحده به عنوان تأمینکنندگان مالی گروههای تروریستی تعیین شدهاند. از جمله مهمترین این شرکتهای تحریمشده و سازمانهای تروریستی، میتوان به سپاه پاسداران، حزبالله لبنان، حماس، القاعده و طالبان اشاره کرد.
علاوه بر این، در میان اسناد تراکنشهای «فارکس» مرتبط با جمهوری اسلامی به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار نیز وجود دارد. به گفته این دو فرد، این تراکنشها در اسناد گسترده محرمانه بانکی پنهان شده بودند و برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ توسط این دو فرد به مقامات ایالات متحده ارائه شد. این افشاگران ادعا میکنند که مقامات آمریکایی در ابتدا این شواهد را نادیده گرفته و حتی وجود آنها را در دادگاه انکار کردند.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
دیوید اسکنتلینگ، یک تحلیلگر امور جرایم، با بررسی مجدد دادهها به «کنسرسیوم بینالمللی روزنامهنگاران تحقیقی» (آیسیآیجی) گفته است که بیش از نیم میلیون تراکنش جداگانه بین سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۳ را کشف کرده که بهطور ماهرانهای پنهان شده بودند.
به گفته او، این تراکنشها شامل معاملاتی با بانکها و شرکتهای ایرانی، صرافیهای خاورمیانه و حتی شرکتهای پوششی مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حماس و حزبالله میشود. به گفته اسکنتلینگ، استاندارد چارترد نه تنها به ارائه خدمات به مشتریان ایرانی موجود ادامه داده، بلکه مشتریان جدیدی را نیز جذب کرده و فرصتهای تجاری جدیدی را در ایران توسعه داده است.
جولیان نایت، یکی از افشاگران، دولت ایالات متحده را متهم کرده است که با وجود شواهد ارائهشده توسط او و سایر افشاگران، از پیگیری این تخلفات خودداری کرده و حتی در دادگاه وجود آنها را انکار کرده است. او این اقدام دولت را یک «کلاهبرداری بزرگ» خوانده است.
استاندارد چارترد این اتهامات را رد کرده و آنها را «ادعاهای ساختگی» خوانده است. با این حال در صورت اثبات اتهام بانک استاندارد چارترد بر اساس این اسناد، این معاملات نقض آشکار تحریمهای ایالات متحده علیه ایران و گروههای تروریستی محسوب میشود و ممکن است بانک با جریمههای مالی و قضایی سنگینی روبرو شود.