یورونیوز - حوثیها اخیرا مدعی سرنگونی چندین پهپاد ریپر MQ-9 آمریکایی شدند و پنتاگون هم هفته گذشته سقوط یکی از آنها را تایید کرد. اما به گفته دو مقام آمریکایی تهران پشت همه این اقدامات است و علاوه بر ارسال موشک، تسلیحات و تامین مالی، از حوثیها حمایت نرمافزاری میکند.
پهپاد MQ-9 آمریکایی ۳۰ میلیون دلار قیمت دارد و میتواند بدون نیاز به توقف تا ۲۴ ساعت و تا ارتفاع ۵۰ هزار پایی (۱۵ هزار و ۲۴۰ متری) پرواز کند. این پهپاد غولپیکر علاوه بر عملیات جاسوسی و جمعآوری اطلاعات قادر به حمل موشکهای هلفایر (Hellfire) و انجام عملیات تهاجمی است. ارتش و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) مدتهاست که از این پهپاد بر فراز یمن استفاده میکنند.
حوثیها هفته گذشته یک پهپاد MQ-9 را هدف قرار دادند، اما این پهپاد در نهایت موفق به فرود شد و آمریکاییها آن را بازیابی کردند.
شورشیهای یمنی از آغاز جنگ غزه تاکنون دهها پهپاد ریپر دیگر را سرنگون کردند و یا هدف قرار دادند. آنها روز یکشنبه هفته گذشته نیز مدعی سرنگونی یک MQ-9 دیگر شدند.
پنتاگون اگرچه مستقیما به کمک ایران به حوثیها برای هدف قرار دادن و سرنگون کردن پهپادهای ریپر اشاره نکرد، اما خبرنگاران را به گزارش ماه فوریه آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا مبنی بر حمایت ایران از حوثیها ارجاع داد.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: «ما بارها چه به صورت علنی و چه غیر علنی به ایران درباره حمایت از حوثیها هشدار داریم و به همکاری با متحدان و شرکای خود برای تضمین امنیت پرسنل و مواضع خود در منطقه ادامه خواهیم داد. ما همچنین به همکاری با شرکا، از جمله در سازمان ملل متحد، برای محکوم کردن این اقدامات و پاسخگویی حوثیها ادامه میدهیم.»
پهپاد آمریکایی چگونه سرنگون میشود؟
آمریکا از طریق ماهوار با این پهپادها ارتباط برقرار کرده و آنها را کنترل و میکند و دشمنان ایالات متحده در سالهای اخیر بارها توانستهاند این ارتباط را مختل و یا مسدود کرده و پهپاد را از کنترل آمریکا خارج کنند. در نتیجه این اقدامات، پهپاد ممکن است از مسیر خارج شود، سقوط کند و یا دستکم به هدف آسانتری برای موشکها تبدیل شود.
روسها مدتها است که چنین روشی را علیه پهپادهای آمریکایی بر فراز اروپای شرقی و سوریه به کار میگیرند. چنین تداخلهایی به شدت توانایی جمعآوری اطلاعات آمریکا را مهار کرده و باعث میشود احتمال ورود پهپاد به محدودههای هوایی کشورهای متخاصم بیشتر شود. البته، در بسیاری از موارد پهپادها برای مدتی از مسیر خارج شده، اما سپس به سلامت به پایگاه بازگشتهاند.
مایکل نایتز از موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک گفت که سامانههای پدافند هوایی حوثیها در چند ماه اخیر با استفاده از تسلیحات غالبا ایرانی بهبود و توانایی آنها برای هدف قرار دادن پهپادها افزایش یافته است.
آقای نایتز گفت: «بنابر اطلاعات ما، حوثیها در حال توسعه پدافند هوایی خود هستند. آنها اخیرا موشکهای ۳۵۸ و سام را از ایران دریافت کردهاند. این موشکها میتوانند برای سرنگونی ریپرها و یا هر پهپاد دیگری مورد استفاده قرار گیرند.»
حوثیها به جای رادار از سامانههای الکترو-نوری (Electro-Optical) استفاده میکنند. این سامانهها هیچ مشخصه راداری ندارند و به همین دلیل ردیابی و انهدام آنها برای ارتش آمریکا چالش برانگیز است.
آقای نایتز گفت: «حوثیها و ایرانیها به سمت استفاده از سامانههای الکترو-نوری رفتند. چون این سامانهها کاملا نافعال هستند و هیچ نشانی پیش از پرتابها از خود بروز نمیدهند.»
او افزود که موشکهای ۳۵۸ بهترین سلاح برای گروههای نیابتی جمهوری اسلامی هستند.
مایکل نایتز همچنین گفت که حوثیها با استفاده از تهدید موشکهای بالستیک و سطح به هوایشان عملا به طور موثری جلوی عملیات کشتیهای نظامی آمریکایی و کشتیهای تجاری را در دریای سرخ گرفتهاند.
جمهوری اسلامی ایران از یک کشتی جاسوسی در دریای سرخ برای کمک اطلاعاتی به حوثیها استفاده میکند. به گزارش انبیسی، آمریکا برای جلوگیری از عملیات این کشتی به آن حمله سایبری کرده است.
آقای نایتز گفت که به نظر میرسد که برنامه ایالات متحده برای جلوگیری از ارسال محمولههای تسلیحاتی از ایران به حوثیهای و همچنین اندام انبار این شورشیها یمنی شکست خورده است.
او گفت: «آنها سریعتر از آن که ما بتوانیم هرچه را نابود کنیم، آنها را مجددا تامین میکنند.»