روزنامه اعتماد - حشمتالله فلاحتپيشه
ترامپ، مثل بازگشت طالبان
فلاحتپيشه: پزشكيان براي مقابله با ترامپ بايد ادبيات تنشزدايانه داشته باشد
نماينده ادوار مجلس با اشاره به اينكه بازگشت ترامپ به عنوان رييسجمهور امريكا به نوعي شبيه بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان است، ميگويد: «با همان اهداف قبل آمده اما ممكن است روشهاي تازهاي را براي پيشبرد اهدافش ابداع كند.
مانند رويكرد طالبان كه در مرحله نخست بولدوزروار وارد شدند و زماني كه به اهدافشان دست پيدا نكردند در فرصت بعدي با روشهاي جديدي روي كار آمدند. در مورد ترامپ هم همين وضع حاكم است. ترامپ جديد، ترامپي است كه همان اهداف قديمي را با روشهاي جديدي دنبال ميكند.»
فلاحتپيشه در پاسخ به اين پرسش «اعتماد» كه نحوه مواجهه ترامپ با پرونده ايران چگونه خواهد بود؟ ميگويد: «ترامپ در گام نخست پيامي به ايران خواهد داد و در اين پيام براي رفع اختلافات خود با ايران اعلام آمادگي ميكند، اما در عين حال به سمت سياست فشار حداكثري هم حركت خواهد كرد.
جدا از اينكه نبايد از افراد و جرياناتي كه طي سالهاي گذشته فرصتهاي حوزه سياست خارجي كشور را يكييكي هدر دادند، بگذريم، اما بايد از فرصتهايي كه در آينده شكل ميگيرد نهايت استفاده را ببريم.
شنيدن عباراتي از اين دست كه دموكراتها با جمهوريخواهان تفاوتي ندارند يك تعارف محض است. حداقل از زمان برجام اين فرضيه كه تفاوتي ميان قدرت گرفتن دو حزب اصلي امريكا وجود ندارد، رنگ باخت. اگر هيلاري كلينتون در سال 2016 روي كار آمده بود، كليت مناسبات منطقهاي، سياست خارجي و اقتصاد سياسي ايران متفاوت از شرايط فعلي بود. امروز هم آمدن ترامپ به معناي محدود شدن بسياري از فرصتهاي مانور ايران در منطقه و جهان و عرصههاي اقتصادي است.»
اين تحليلگر حوزه سياسي ادامه ميدهد: «ترامپ اگرچه در ظاهر اعلام ميكند تنها با برنامههاي هستهاي ايران كار دارد و آماده مذاكره با ايران است، اما بايد توجه داشت در عرصه تصميمسازيهاي ايالاتمتحده تنها رييسجمهور اثرگذار نخواهد بود. در ادامه چهرههايي مانند پمپئو هم روي كار ميآيند و گروهها و لابيهاي قوي ضد ايران در كنگره امريكا وارد عمل ميشوند تا سياست حداكثر ترامپ را عليه ايران در قالب طرح 12 مادهاي پمپئو پيش ببرند. بايد قبول كنيم كه روي كار آمدن ترامپ يعني از بين رفتن بسياري از فرصتها و ايجاد تنگناهاي جديد در عرصه سياست خارجي ايران.»
فلاحتپيشه يادآور ميشود: «دولت پزشكيان و ساير مقامات جمهوري اسلامي بايد مراقب باشند به محل تباني قدرتهاي شرقي با ترامپ بدل نشود. در واقع چين و روسيه نبايد فرصت پيدا كنند با كارت بازي ايران با ترامپ معامله كنند. در گذشته هم شاهد بوديم كه روسيه و چين براي اينكه از فشارهاي ترامپ عليه خود بكاهند با ترامپ براي فشار بر ايران همكاري ميكنند. بدون همكاري چين و روسيه ترامپ به هيچوجه نميتوانست در سال 2018 فروش نفت ايران را به 300 هزار بشكه در روز برساند. در آينده هم روسيه و چين سعي خواهند كرد با برگ ايران بازي كرده و منافع خود را تامين كنند.»
اين تحليلگر مسائل سياسي در پاسخ به پرسش ديگر «اعتماد» كه دولت ايران چگونه ميتواند در دوره ترامپ منافع ملي ايرانيان را محقق كند؟ ميگويد: «ايران بايد از خلأهاي ايجاد شده به خصوص از خلأ به وجود آمده ميان امريكا و اروپا نهايت استفاده را ببرد. به نظرم ترامپ كه در سال سوم دولت گذشته خود نتوانست از مكانيسم ماشه عليه ايران استفاده كند، امروز تلاش ميكند مكانيسم ماشه را از طريق مذاكره با انگليس يا حتي آلمان بر سر ايران برافراشته نگه دارد. اين موضوع خطرناكي است.»
فلاحتپيشه با تاكيد بر ضرورت مهار برخي تحركات راديكالهاي ايراني يادآور ميشود: «در عرصه داخلي سياست دشمنسازي حداكثري بايد كنار گذاشته شود. استفاده از سازوكارهاي بينالمللي هم ميتواند مانعي در برابر ترامپ باشد و هم نقش صيانتي را براي ايران بازي كند. در زمان بايدن فرصتهاي زيادي براي احياي برجام ايجاد شد كه در دولت گذشته از دست رفتند. در آينده مشخص ميشود كه اين فرصتسوزيها تا چه اندازه به ضرر ايران بوده است. پزشكيان اما نبايد فرصتسوزي كند.»
او در پايان خاطرنشان ميكند: «پزشكيان بايد با مانيفست جديدي وارد فضاي سياست خارجي ميشد. پزشكيان بايد نماينده مطالبه مردم درخصوص تنشزدايي باشد. در جهاني كه ترامپ نه تنها تنشي را كاهش نميدهد، بلكه مدام تنشهاي تازهاي ميآفريند، دولت پزشكيان بايد با مانيفست تنشزدايانه به ميدان بيايد. رفتن به سمت تنشزدايي حتي در قالب گفتاري، براي ايران فرصت مناسبي است.»