دونالد ترامپ، قصد دارد مارکو روبیو، و مایک والتز، دو مخالف سرسخت حکومت ایران را به عنوان وزیر امور خارجۀ جدید آمریکا و مشاور امنیت ملی کاخ سفید انتخاب کند
یورونیوز- به این ترتیب مارکو روبیو که سناتور ایالت فلوریدا است ممکن است اولین شهروند با اصالت کشورهای آمریکای لاتین باشد که در راس وزارت خارجه قرار میگیرد.
مارکو روبیو با رویکرد سرسختانهاش در عرصه سیاست خارجی شناخته میشود. او از اتخاذ مواضعی سرسختانه در قبال چین، کوبا، حماس و ایران دفاع میکند. مارکو روبیو طی سالهای اخیر البته مواضع خود در عرصه سیاست خارجی را اندکی تلطیف کرده است تا با دونالد ترامپ هماهنگتر باشد.
در جریان جنگ غزه مارکو روبیو مدافع اسرائیل بود و سازمان حماس را مسبب کشته شدن غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه معرفی می کرد:
Throwback: The new incoming Secretary of State Marco Rubio:
-- Open Source Intel (@Osint613) November 12, 2024
CODE PINK: "Senator Rubio, will you call for a ceasefire Senator Rubio, please.
RUBIO: "Are you filming it? Wait. I want you guys to get this."
RUBIO: "I want them to destroy every element of Hamxs they can get... pic.twitter.com/9DOAYufhfL
دونالد ترامپ همواره منتقد رویکرد آمریکا در جنگهای پس از حمله ۱۱ سپتامبر بوده و آنها را جنگهای «بیپایان» و «پرهزینه» خوانده است.
از نظرات مارکو روبیو چه میدانیم؟
اولین چالش پیش روی مارکو روبیو، ۵۳ ساله احتمالا جنگ اوکراین خواهد بود. او همچون دونالد ترامپ بر این باور است که اوکراین به جای تلاش برای بازپسگیری بخشهایی از خاک خود که تحت کنترل روسیه درآمده است باید به دنبال دستیابی به توافق با مسکو برای پایان جنگ باشد.
The Biden Administration won't admit it publicly, but the United States is funding a stalemate in Ukraine. It's time for some commonsense here. pic.twitter.com/AGMWRiBZA4
-- Senator Marco Rubio (@SenMarcoRubio) November 6, 2024
او یکی از ۱۵ سناتور جمهوریخواهی است که با اختصاص بسته کمک نظامی ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین مخالفت کرد. مارکو روبیو هرچند طرفدار نظریه انزواگرایی در عرصه سیاست خارجی آمریکا نیست اما انتخاب او به مقام وزارت خارجه میتواند نشاندهنده تغییری جدی در رویکرد واشنگتن در قبال چالشهای بینالمللی باشد.
جمهوریخواهان دو دهه پیش از سیاست مداخلهگرایی حداکثری در عرصه سیاست خارجی دفاع میکردند. آنها اکنون اما تحت رهبری دونالد ترامپ به این نتیجه رسیدهاند که متحدان اروپایی شان باید خود هزینه دفاع از خود را بپردازند.
انتظار میرود که مارکو روبیو به عنوان اولین وزیر خارجه با اصالت اسپانیاییزبان توجه ویژهای به آمریکای لاتین داشته باشد.
سناتور ایالت فلوریدا که یکی از سه گزینه نهایی دونالد ترامپ برای مقام معاونت ریاستجمهوری بود از رویکردی سرسختانه در قبال کوبا دفاع میکند. مارکو روبیو همچنین در مجلس سنای آمریکا از جمله سناتورهایی بود که همواره به تندی از چین انتقاد میکرد.
پدربزرگ مارکو روبیو اهل کوبا و از جمله شهروندانی بود که از کوبای کمونیستی به آمریکا گریختند. مارکو روبیو در همین راستا به شدت با عادی سازی روابط با هاوانا مخالف است. او همچنین به اتخاذ مواضع سرسختانه در قبال دولت سوسیالیستی نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا شهرت دارد.
نظر مارکو روبیو در مورد ایران و بحران خاورمیانه چیست؟
مارکو روبیو گروه حماس را مسئول کامل رویدادهای یک سال اخیر در خاورمیانه میداند و در مقابل کنشگرانی که خواستار برقراری آتشبس شده بودند تاکید کرد که گروه حماس تنها مسئول کشتار غیرنظامیان در نوار غزه است.
Iran wants to kill President-elect Donald Trump because the regime fears him. pic.twitter.com/a6hHDo61ro
-- Senator Marco Rubio (@SenMarcoRubio) November 8, 2024
از سوی دیگر مارکو روبیو از یک دهه پیش تاکنون از مخالفان برجام و توافق هستهای با ایران و رفع تحریمها علیه تهران بوده است.
او تاکید کرده است که ایران به دلیل «حمایت از تروریسم» و «کارنامه حقوق بشری» خود نباید هرگز اجازه پیدا کند تا به سلاح هستهای دست یابد. به گفته مارکو روبیو واشنگتن باید آماده باشد تا حتی در صورت عدم همراهی قدرتهای منطقه و شرکای جهانی خود در برابر تبدیل ایران به یک قدرت هستهای بیاستد.
مارکو روبیو در مورد تمایل دونالد ترامپ در مورد دستیابی به توافق با تهران در مورد برنامه هستهای ایران گفته است که چنین توافقی «محتمل» نیست. او همچنین ایران را به تلاش برای ترور دونالد ترامپ متهم کرده است.
:::
رادیو بین المللی فرانسه - رویترز نیز به نقل از دو منبع آگاه خبر داد که دونالد ترامپ یک نمایندۀ دیگر کنگرۀ آمریکا، مایک والتز، را به عنوان مشاور خود در امور امنیت ملی برگزیده است. مایک والتز یک کلاه سبز بازنشستۀ ارتش آمریکا و از وفاداران پر و پا قرص دونالد ترامپ است. او همچنین از منتقدان سرسخت دولت بایدن است و وی را به تضعیف اسرائیل در جریان جنگ غزه و لبنان متهم کرد.
والتز در مطلبی در نشریۀ اکونومیست نوشته است که رئیس جمهوری جدید آمریکا باید "بگذارد اسرائیل کار را تمام کند" و "سریعاً تکلیف حماس را نیز روشن سازد." والتز در همین مطلب تصریح کرده است که دولت ترامپ باید یک گزینۀ نظامی معتبر نیز روی میز بگذارد تا به رهبران ایران بفهماند که آمریکا مانع از دستیابی آنان به سلاح اتمی خواهد شد. مایک والتز همچنین خواسته است که برای متوقف و محدود کردن حمایت حکومت ایران از نیروهای نیابتیاش، دولت ترامپ باید کارزار فشار سیاسی و اقتصادی خود را علیه جمهوری اسلامی از سر بگیرد و حضور نظامی خود را در منطقه دست کم تا پایان جنگ غزه و لبنان حفظ کند.