دیدار جیمی کارتر با خالد مشعل، رهبر تبعیدی حماس
تاریخ انتشار: جمعه ۱۸ آوريل ۲۰۰۸ - ۳۰ فروردین ۱۳۸۷
بازنشر گزارش بی بی سی - جیمی کارتر، رئیس جمهور (دموکرات) سابق آمریکا، به دمشق سفر کرده و در حال دیدار با خالد مشعل، رهبر سیاسی تبعیدی حماس، است.
انتظار می رود راه های وارد شدن حماس به گفتگوهای صلح خاورمیانه و نیز آزادی سرباز اسرائیلی اسیر در دست حماس، از محورهای این دیدار باشد.
آقای کارتر بعد از ورود به دمشق، با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار کرد. سفر به سوریه بخشی از سفر او به منطقه خاورمیانه برای گفتگو درباره بحران اسرائیل - فلسطین است.
آقای کارتر در روزهای پیشین سفر خود با مقامات حماس در قاهره و شیمون پرز، رئیس جمهور اسرائیل، دیدار کرده است. اما دیگر مقامات اسرائیلی به او بی توجهی کرده و با او دیدار نکرده اند.
البته الی ییشای، وزیر صنایع اسرائیل، به آقای کارتر گفته که مایل است با مقامات حماس دیدار و گفتگو کند.
به گفته سخنگوی آقای ییشای، او پیش از سفر آقای کارتر به دمشق پیشنهادی را تقدیم آقای کارتر کرده، و به او گفته که برای گفتگو درباره آزادی یک سرباز اسرائیلی، "آماده است با هر کدام از مقامات حماس که لازم باشد -از جمله آقای مشعل- دیدار کند."
گلعاد شالیط، سرباز اسرائیلی، حدود دو سال پیش در عملیاتی در داخل مرز اسرائیل، به اسارت جنبش حماس در آمد.
دیدار احتمالی آقای ییشای، که رهبر حزب ارتدوکس شاس نیز هست، مخالف سیاست های دولت اسرائیل خواهد بود. شاس با در اختیار داشتن چهار کرسی، یکی از احزاب اصلی دولت ائتلافی اسرائیل است.
اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، به روزنامه یدیعوت آهارانوت گفت دلیل دیدار نکردنش با آقای کارتر این بوده که ممکن بود این دیدار، به عنوان مذاکره با حماس تلقی شود.
دیگر وزرای کابینه اسرائیل نسبت به این که آقای ییشای اجازه پیدا کند که به تنهایی وارد مذاکره درباره سرباز زندانی شود، ابراز تردید کردند.
اسحاق هرتزوگ، وزیر رفاه اسرائیل، آقای کارتر را متهم کرد به سازمانی که بعضی کشورها آن را تروریستی می دانند، اعتبار می دهد.
'آتش بس دو طرفه'
آقای کارتر در سال 2002 به دلیل تلاش هایش در راه صلح خاورمیانه موفق به دریافت ایزه صلح نوبل شد. او رد سال 1979 میانجی اصلی در راه امضای قرارداد صلح بین مصر و اسرائیل بود. این قرارداد اولین قرارداد بین اسرائیل و یک دولت عربی بود.
خالد مشعل که در سال 1997 از عملیات ترور نیروهای اسرائیلی نجات پیدا کرد، در مارس 2004 و بعد از ترور شیخ احمد یاسین، رهبر حماس، بدست نیروهای اسرائیلی به سمت رهبری سیاسی گروه منصوب شد.
آقای مشعل پیش از این گفته است حماس ابتکار صلح عربی را می پذیرد و از آن حمایت می کند. بر اساس این طرح اعراب اسرائیل را به رسمیت می شاسند و با آن قرارداد صلح امضا می کنند و در مقابل، اسرائیل از سرزمین هایی که در جنگ 1967 در کرانه باختری اشغال کرده کاملا خارج می شود، شهرک های یهودی نشین را برمی چیند، و دولت فلسطینی به پایتختی بیت المقدس شرقی را به رسمیت می شناسد.
به گفته آقای مشعل حماس خواستار آتش بس دو طرفه است، که شامل کرانه باختری نیز بشود و نیز خواستار آن است که مرزهای غزه دوباره گشوده شود - اما هر چیز غیر از آن "تسلیم" فلسطینیان به اسرائیل است.
کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا، دیدار احتمالی جیمی کارتر با آقای مشعل را تقبیح کرده و گفته است که دو بار به آقای کارتر توصیه کرده که با رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار نکند.
با این حال، آقای کارتر در گفتگو با روزنامه اسرائیلی هاآرتص تاکید کرده است که برای دیدار با خالد مشعل مخالفتی از سوی مقام های آمریکایی مشاهده نکرده است.
به گفته آقای کارتر وی پیش از سفر به خاورمیانه سعی کرده است تا با کاندولیزا رایس تلفنی گفتگو کند اما به دلیل عدم حضور خانم رایس در آمریکا وی با دیوید ولش معاون وزیر خارجه آمریکا صحبت کرده و مخالفتی از جانب او ندیده است.
آقای عراقچی بله فرمایش شما کاملا صحیح است، اما...
اظهارات جنگطلبانه عراقچی در جمع فرماندهان سپاه