بی بی سی - در آستانه رایگیری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد پرونده ایران، سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان با صدور بیانیهای از ایران خواستند: «نه تنها پیشنهاد توقف غنیسازی در سطح بالا را ارائه دهد، بلکه فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را نیز از بین ببرد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا ساعتی دیگر در مورد قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در مورد ایران رایگیری میکند وهمزمان گزارشها حاکی است که تلاشهای عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران برای متقاعد کردن همتایان خود در شورای حکام ادامه دارد.
به گزاش پایگاه اطلاعرسانی دولت ایران، آقای عراقچی در ادامه تماسهای تلفنی با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز با وزیر خارجه غنا، رئیس شورای حکام و وزرای امور خارجه مصر، ارمنستان و تایلند گفتوگو کرد.
براساس این گزارش، آقای عراقچی خواستار مخالفت کشورهای عضو شورای حکام با قطعنامه ارائه شده از سوی سه کشور اروپایی و «ممانعت از تبدیل شورای حکام به سکویی برای پیشبرد مطامع سیاسی آنها شد.»
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که تصویب قطعنامه علیه ایران با «اقدامات متقابل ایران» مواجه خواهد شد.
سه کشور اروپایی روز چهارشنبه با صدور بیانیه مشترکی از ایران خواستند در موارد زیر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند:
• به محدودیتهای تعیین شده توسط برجام، بهویژه در رابطه با غنیسازی، بازگردد.
• بیانیه مشترک ایران و آژانس در مارس ۲۰۲۳ و تعهدات مربوط به شفافیت و همکاری با آژانس را اجرا کند، از جمله اجرای مجدد تمام اقداماتی که در فوریه ۲۰۲۱ متوقف شدهاند.
• اجازه نصب تجهیزات نظارتی را در مکانهای مورد درخواست آژانس بدهد.
• پروتکل الحاقی را مجدداً اجرا کرده و سریعاً آن را تصویب کند.
• بهطور کامل تصمیم خود در سپتامبر ۲۰۲۳ برای لغو صلاحیت بازرسان مجرب را معکوس کند.
لورا هولگیت، نماینده آمریکا در سازمان بینالمللی انرژی اتمی هم امروز در بخشی از سخنانش در جلسه شورای حکام گفت: «ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در دوره گزارشدهی فعلی باز هم افزایش یافته است. ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود تا سطح ۶۰ درصد را افزایش داده است... ذخایر کلی اورانیوم غنیشده ایران اکنون بیش از ۳۲ برابر محدودیتهایی است که ایران در چارچوب برجام متعهد به رعایت آن بود.»
این سه کشور دو روز پیش با ارائه پیشنویس قطعنامهای خواستار «گزارشی جامع» درباره فعالیتهای هستهای ایران شدند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از این در گزارشی برای اعضای شورای حکام اعلام کرده بود که ذخایر اورانیوم غنیشده شده در ایران طی سه ماه گذشته افزایش یافته و ایران تا ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی (۵ آبان ماه ۱۴۰۳) ۱۸۲/۳ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۶۰ درصد در اختیار دارد که این میزان نسبت به گزارش قبلی در ماه اوت، ۱۷/۶ کیلوگرم افزایش یافته است.
در عین حال، آژانس در تازهترین گزارش خود گفته است که ایران گامهایی مقدماتی هم برای توقف افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد برداشته است.
کسری ناجی در وین
قطعنامهای که انتظار میرود تا چند ساعت دیگر در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران به تصویب برسد، میتواند مشکلات زیادی برای این کشور ایجاد کند.
دولت مسعود پزشکیان محور سیاستهایش را بر عادی کردن روابط ایران با جهان خارج و برداشتن تحریمها استوار کرده است، اما این قطعنامه قدمی است در جهت مخالف آن چه که ایران در نظر داشته است.
این قطعنامه فضا را علیه ایران در جهان سختتر خواهد کرد. از این گذشته این قطعنامه در حالی تصویب میشود که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که به برجام جنبه قانونی داده روز ۱۸ اکتبر سال آینده، یعنی ۱۱ ماه دیگر لغو خواهد شد.
قدرتهای اروپایی و آمریکا با توجه به این تاریخ مصمم هستند که اگر در این فاصله ایران با آژانس همکاریهای لازم را نکند و از گسترش فعالیتهای هستهایاش دست برندارد، ایران را به علت نقض تعهداتش در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای به شورای امنیت ارجاع بدهند و راه را برای فعال کردن مکانیسم ماشه در برجام باز کنند، مکانیسمی که میتواند تمام تحریمهای بینالمللی پیش از برجام را علیه ایران بازگرداند.
یازده ماه آینده میتواند برای ایران حساس و پیچیده باشد، همان طور که مقامهای ایران اذعان داشتند.
اسرائیل و طوفان لاهه!
فرا رسیدن زمان اعلام جانشین رهبری