«جمهوری اسلامی ممکن است بر تسلیحات هستهای تمرکز کند یا به دنبال تحت فشار قرار دادن سایر نیروهای نیابتی برای تشدید حملات به اسرائیل باشد»
ایندیپندنت فارسی - روز چهارشنبه ۲۷ نوامبر (هفتم آذر) سرانجام پس از بیش از یک سال حملات متقابل حزبالله لبنان و اسرائیل، دو طرف با توافق بر سر آتشبسی دو ماهه، درگیریها را متوقف کردند.
اجرای آتشبس اسرائیل و حزبالله که خسارتهای بسیاری بهویژه برای لبنان و شهروندان این کشور به همراه داشت، با استقبال بسیاری از کشورهای غربی مواجه شد و آنها اظهار امیدواری کردند که چنین توافقی، به پایان جنگ غزه و افزایش ثبات در منطقه منجر شود.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز سهشنبه اندکی پس از آنکه کابینه امنیتی اسرائیل این توافق را تصویب کرد، در کاخ سفید سخنرانی کرد. او گفت: «این توافق برای توقف دائمی خصومتها طراحی شده است. آنچه از حزبالله و دیگر سازمانهای تروریستی باقی مانده، اجازه نخواهد داشت دوباره امنیت اسرائیل را تهدید کند.»
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
بایدن همچنین اعلام کرد که دولتش بر برقراری آتشبس در غزه هم فشار میآورد و این امکان وجود دارد که عربستان سعودی و اسرائیل بتوانند روابطشان را عادی کنند.
در این میان، جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرد که از توقف حملات به لبنان استقبال میکند. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در بیانیهای که پس از آتشبس بین اسرائیل و حزبالله لبنان منتشر شد، بر حمایت قاطع تهران از «دولت، ملت و مقاومت لبنان» تاکید کرد. پیشتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هم گفته بود که ایران از «مقاومت» در لبنان حمایت میکند.
نشریه اورشلیم پست با انتشار مطلبی، به این موضوع پرداخت که جمهوری اسلامی ایران که در تقویت حزبالله لبنان و سایر گروههای شبهنظامی در منطقه اهداف خاص خود را پیگیری میکند، پس از آتشبس حزبالله با اسرائیل چه خواهد کرد؟
در این مطلب اشاره شده است که تهران در این هفته بهعنوان بخشی از نمایش حمایت از مردم لبنان، یک هیئت پزشکی به این کشور فرستاد، حالی است که در پشت صحنه، همچنان به قاچاق سلاح برای حزبالله ادامه میدهد.
به نوشته این نشریه، اگرچه جمهوری اسلامی تلاش میکند نشان دهد که از آتشبس اسرائیل و حزبالله رضایت دارد، در حال بررسی این موضوع است که اوضاع منطقه پس از این چطور تغییر خواهد کرد.
در ادامه این تحلیل آمده است که در فرصت ۶۰ روزه آتشبس اسرائیل و حزبالله لبنان، جمهوری اسلامی ایران کارهای زیادی برای انجام دادن خواهد داشت، زیرا این ۶۰ روز تقریبا مصادف با پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا است که میتواند بر وضعیت ایران تاثیر قابلتوجهی بگذارد.
توافق حزبالله لبنان و اسرائیل همچنین به این دلیل برای ایران مهم خواهد بود که نتانیاهو اعلام کرده است که «آتشبس به اسرائیل اجازه میدهد بر تهدید جمهوری اسلامی تمرکز کند». نخستوزیر اسرائیل با تشبیه سیستم حکومتی جمهوری اسلامی به اختاپوس، تهران را «بزرگترین حامی تروریسم در جهان» نامید که «به حزبالله و حماس کمک خواهند کرد تا اگر بتوانند خود را بازسازی کنند. تا زمانی که آنها مملو از پول نقدند، خاورمیانه هرگز صلح نخواهد داشت. ایران نمیخواهد خاورمیانه در صلح باشد».
نتانیاهو در ادامه، با اشاره به برنامه هستهای ایران گفت: «من مصممم هر کاری که لازم باشد انجام دهم تا از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کنم. این تهدید همیشه در صدر اولویتهای من قرار دارد.»
او در ادامه با تاکید بر اینکه این موضوع امروز بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است، گفت: «با توجه به اظهارات مکرر رهبران ایران درباره قصدشان برای دستیابی به سلاح هستهای، برای من، خنثی کردن این تهدید مهمترین ماموریت برای تضمین بقا و آینده کشور اسرائیل است.»
به نوشته اورشلیم پست، با توجه به این موضوع، در شرایط فعلی ایران ممکن است بیش از پیش به سمت تسلیحات هستهای حرکت کند و تا قبل از روی کار آمدن ترامپ خود را به یک قدرت هستهای تبدیل کند.
در همین حال، اگرچه تهران در ظاهر از آتشبس حمایت کرده، ممکن است به دنبال تحت فشار قرار دادن سایر نیروهای نیابتی خود در عراق و سوریه برای حمله به اسرائیل یا افزایش تهدیدها در بلندیهای جولان باشد. با توجه به این اقدام احتمالی جمهوری اسلامی بود که بنیامین نتانیاهو در سخنانش بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، را نیز تهدید کرد. او با هشدار درباره انتقال تسلیحات از سوریه به حزبالله، اسد را متهم کرد که «با آتش بازی میکند» و احتمال گشودن جبههای جدید علیه دمشق وجود دارد.