Sunday, Jan 19, 2025

صفحه نخست » ریاست‌جمهوری ترامپ با تغییرات ژئوپلیتیک گسترده در خاورمیانه همراه خواهد بود

trumpbibi.jpgسیاست مورد نظر ترامپ، در حالی که از بسیاری جنبه‌ها موثر است، با خطرهایی نیز توام است

ایندیپندنت فارسی - بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آغازگر عصری جدید در خاورمیانه است و با دوره ریاست‌جمهوری بایدن تفاوت اساسی خواهد داشت.

دیوید بن بست در مقاله‌ای در اورشلیم پست، با اشاره به توافق حماس و اسرائیل پیش از مراسم تحلیف ترامپ، می‌نویسد پیشرفت مذاکرات ناشی از پیام جدی ترامپ بود.

جی دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری منتخب، در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز هشدار داده بود در صورتی که توافق صورت نگیرد، «خاورمیانه به جهنم تبدیل خواهد شد». او همچنین اشاره کرد ترامپ در نظر دارد «به اسرائیل اجازه دهد دو گردان حماس در مرکز غزه و رهبری حماس را نابود کند» و در عین حال، «تحریم‌های شدیدی علیه کشورهایی که از سازمان‌های تروریستی در سراسر خاورمیانه حمایت می‌کنند» اعمال کند.

بست در ادامه می‌نویسد در راس نگرانی‌های امنیتی اسرائیل و آمریکا مسئله ایران قرار دارد. با وجود تلاش‌های دولت بایدن برای احیای برجام، پیشرفت‌ها محدود بود و ایران اکنون در آستانه تبدیل به کشوری هسته‌ای قرار دارد.

هرچند بایدن تمام تحریم‌های اعمال‌شده در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ را لغو نکرد، سیاست کلی او سخت‌گیرانه نبود و به جمهوری اسلامی فضای اقتصادی بیشتری داد. بایدن همکاری‌های امنیتی با کشورهای حاشیه خلیج فارس و اسرائیل را تقویت کرد، اما با اجتناب از تشدید وضعیت نظامی، فشار روی ایران را به‌دقت متعادل کرد.

پیش‌بینی می‌شود که ترامپ به رویکرد «فشار حداکثری» دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش بازگردد. سیاست او با سیاست بایدن تفاوت قابل‌‌ملاحظه‌ای خواهد داشت و بر اعمال تحریم‌های شدید بر بخش‌های انرژی، بانکداری و نظامی برای مهار جمهوری اسلامی متمرکز خواهد بود.

ترامپ با استفاده از نهادهایی مانند سازمان ملل و همکاری با اسرائیل و کشورهای منطقه، تلاش خواهد کرد تا یک ائتلاف بین‌المللی گسترده‌تر برای فشار بر ایران تشکیل دهد.

بست در ادامه پیش‌بینی می‌کند این رویکرد ممکن است با مقاومت کشورهای اروپایی که به راه‌حل‌های دیپلماتیک تمایل دارند مواجه شود. در صورتی که جمهوری اسلامی از «خط قرمز» عبور کند، ترامپ شاید اقدام‌های نظامی هدفمند را مدنظر قرار دهد‌ــ مشابه ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، که بازتاب گسترده‌ای داشت.

ترامپ بر حمایت از اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید و ائتلاف‌های نظامی و دیپلماتیک آن‌ها علیه جمهوری اسلامی را تقویت خواهد کرد. او ممکن است از پروژه‌های راهبردی منطقه‌ای که با هدف تضعیف نفوذ جمهوری اسلامی طراحی شده‌اند نیز حمایت کند.

مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی

سیاست ترامپ احتمالا اقدام‌های مستقیم‌تر علیه نیروهای نیابتی منطقه‌ای جمهوری اسلامی، مانند حزب‌الله لبنان، شبه‌نظامیان شیعه عراق و حوثی‌های یمن را شامل خواهد شد.

در پی تضعیف محور مقاومت، عراق که پیش‌تر خواستار خروج نیروهای آمریکایی بود، اکنون خواستار تداوم حضور آمریکا در این کشور است. این درخواست البته با تمایل ترامپ به کاهش دخالت نظامی آمریکا در خاورمیانه در تضاد است.

احتمال دارد ترامپ تعداد محدودی از نیروهای آمریکایی را در عراق حفظ کند که بر آموزش و کمک امنیتی متمرکز باشند. این حضور همچنین عامل بازدارنده‌ای مقابل نفوذ منطقه‌ای ایران، به‌ویژه از طریق شبه‌نظامیان شیعه، خواهد بود.

ترامپ که پیش‌تر در اظهارنظری گفته بود آمریکا پس از سقوط رژیم بشار اسد، نباید در سوریه مداخله کند، اکنون با تمجید از حمایت رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، از شورشیان سوری که حکومت اسد را سرنگون کردند، در پی تثبیت جایگاه ترکیه در حکومت جدید دمشق است.

بست می‌نویسد سیاست موردنظر ترامپ با وجود اینکه از بسیاری جهات موثر است، خطرهایی نیز به همراه دارد.

راهبرد «فشار حداکثری» بر ایران هنوز به هدف تسلیم جمهوری اسلامی دست نیافته است. هم‌زمان، فشار اسرائیل بر ترامپ افزایش خواهد یافت، زیرا رئیس‌جمهوری جدید آمریکا مانند سلفش متعهد شده است مانع دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای شود.

اسرائیل توانمندی‌های اطلاعاتی و نظامی‌اش را اثبات کرده است و در برابر تهدیدی واقعی، احتمالا هشدارهایش را عملی خواهد کرد، چه از طریق حملات دقیق باشد چه عملیات گسترده‌ــ اما بی‌تردید با هماهنگی و پشتیبانی اطلاعاتی و تدارکاتی آمریکا خواهد بود.

پیامدهای احتمالی اقدام نظامی علیه تهران تلافی مستقیم و غیرمستقیم جمهوری اسلامی از جمله حملات موشکی به اسرائیل و پایگاه‌های آمریکا در خاورمیانه را شامل می‌شود. جمهوری اسلامی همچنین ممکن است با استفاده از نیروهای نیابتی‌اش در یمن و عراق، ذخایر نفتی عربستان سعودی را هدف قرار دهد.

چنین حمله‌ای می‌تواند شوک‌های اقتصادی جهانی، به‌ویژه به‌دلیل اثرگذاری بر عرضه نفت، در پی داشته باشد. اقدام نظامی ممکن است تنش‌ها میان ایران و کشورهای غربی را تشدید و شکاف میان شیعه و سنی را در خاورمیانه عمیق‌تر کند.

بست در پایان می‌نویسد اگر جمهوری اسلامی تصمیم بگیرد اورانیوم را تا سطح تسلیحاتی غنی‌سازی کند، این نقطه عطفی خطرناک خواهد بود که احتمالا به رقابت تسلیحاتی هسته‌ای دامن می‌زند، تنش‌های منطقه‌ای را افزایش می‌دهد، و مداخله و فشار بیشتر چین و روسیه را به همراه خواهد داشت که منافع خاص خود را در خاورمیانه دارند.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy