حداکثر فشار!
احمد زیدآبادی
پیش از این هم نوشتهام که اعلام رویکرد دولت ترامپ در برابر جمهوری اسلامی، برای مقامهای ایرانی شوکهکننده خواهد بود!
به نظرم او نهایت سختگیری را در پیش خواهد گرفت.
اظهارنظری از محمود واعظی رئیس دفتر آقای روحانی در زمان ریاست جمهوریاش دیدم که ترامپ را از تصمیم به خروج از برجام پشیمان دانسته بود.
اظهارات رسمی ترامپ اما نه فقط چنین چیزی را نشان نمیدهد، بلکه اشارههای موذیانۀ او حکایت از برنامهای حداکثری از انواع فشارها علیه تهران را دارد. فرصت توافق با دولت بایدن از دست رفت و اینک به نظر میرسد توفان سهمگینی در راه باشد!
:::
رادیو فردا - یک مقام آمریکایی میگوید که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز سهشنبه ۱۶ بهمن دستور اجرای دوبارهٔ سیاست «فشار حداکثری» بر ایران را صادر خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام نوشته که دستور یاد شده با هدف مسدود کردن همه راههای دستیابی ایران به سلاح اتمی و مقابله با «نفوذ بدخواهانه» این کشور صادر میشود.
بر اساس این گزارش، دستور آقای ترامپ به وزیر خزانهداری آمریکا مأموریت میدهد «فشار اقتصادی حداکثری» بر ایران را اعمال کند که شامل تحریمها و اجرای مکانیسمهایی برای مجازات کسانی است که از تحریمهای موجود تخطی میکنند.
این مقام همچنین میگوید دولت ترامپ در بخشی از تلاش برای فشار حداکثری بر ایران کارزاری «با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران» پیاده خواهد کرد.
به گفته همین مقام آمریکایی، نمایندگان ایالات متحده در سازمان ملل با همکاری شرکای کلیدی خود «کامل کردن سازوکار ماشه برای تحریمهای بینالمللی و محدودیتها بر ایران» را دنبال خواهند کرد.
تروئیکای اروپایی شامل سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان ماه دسامبر گذشته به شورای امنیت سازمان ملل گفتند در صورت لزوم آمادگی دارند «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران را فعال کنند تا مانع از دستیابی تهران به سلاح هستهای شوند.
بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موسوم به «برجام»، قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل صادر شد که تحریمهای بینالمللی علیه ایران را لغو کرد.
طرفهای غربی برجام تا اکتبر سال جاری میلادی فرصت دارند از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمها استفاده کنند.
دستور رئیسجمهور ایالات متحده سیاستهای سختگیرانه این کشور علیه ایران را که دونالد ترامپ در دورهٔ اول ریاستجمهوری خود اجرا کرد، احیا میکند.
آقای ترامپ دولت جو بایدن را متهم کرده بود که طی چهار سال اخیر موضع آمریکا در برابر ایران را تضعیف کرده است.
مقامهای ایرانی ادعا میکنند سیاست فشار حداکثری در دورهٔ اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ شکست خورده است، با این حال اغلب آنها اذعان کردهاند که تحریمهای شدید آمریکا بر وضعیت اقتصادی ایران تاثیر منفی گذاشته است.
در پی اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه تهران در دور قبلی ریاستجمهوری آقای ترامپ، صادرات روزانه نفت ایران طی تنها دو سال از ۲.۵ میلیون بشکه به زیر ۳۵۰ هزار بشکه سقوط کرد.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن و تغییر فشار تحریمها، صادرات روزانهٔ نفت ایران هر سال با جهش چشمگیری مواجه شد و در سپتامبر پارسال به رکورد ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز طی پنج سال گذشته اوج گرفت.
لحظاتی بعد از اعلام خبر آماده شدن دولت ترامپ برای احیای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، نرخ دلار حدود هزار تومان جهش کرد و به مرز ۸۵ هزار تومان رسید.
تصمیم دولت ترامپ برای فشار حداکثری بر ایران در حالی است که رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه با نخستوزیر اسرائیل در کاخ سفید دیدار میکند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس انتظار میرود رهبران دو کشور علاوه بر صحبت درباره مراحل بعدی آتشبس در غزه و عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی، درباره نگرانیها از برنامه هستهای ایران نیز مذاکره کنند.