علت اساسي شكست اصلاحات فقدان برنامه روشن بود
بازگشت هاشمي،بازگشت به اقتصاد سياسي مشخص است
رفراندوم تنها مجاهدين و سلطنتطلبان را در خارج از كشور بسيج خواهد كرد
تهران- خبرگزاري كار ايران
پژوهشگر انديشه سياسي ، گفت : بعد از دوم خرداد مردم حل منازعه و كشمكشهاي سياسي را در گرو انتخابات ميدانستند كه با شكست اصلاحات اين وضعيت از بين رفته است .
به گزارش خبرنگار "ايلنا" ،مراد ثقفي در سمينار سه روزه "كارنامه اصلاحات" در دانشگاه علم وصنعت ، گفت : جنبش اصلاحات آنچنان تحليل رفته كه تصور بازسازي آن به ذهن روشنفكران خطور نميكند و همه به دنبال شرايط جديد هستند . طرح قانون اساسي براي پيشبرد اصلاحات و مساله فقدان برنامه روشن براي اصلاحات از علتهاي اساسي شكست اصلاحات بود .
وي تصريح كرد : مهمترين لطمهاي كه شكست اصلاحات به سياست در ايران زده ، اين است كه به عمر سياست وزري انتخاباتي پايان داده است .
ثقفي تصريح كرد : وقتي خاتمي در دوم خرداد انتخاب شد ، پيش فرض اساسي و مهمي در ذهن اكثر شهروندان شكل گرفت كه با شركت در انتخابات و رأي دادن ميتوانند برنامه و هدف خود را پيش ببرند و به چيزي كه مي خواهند نزديك شوند.
وي اظهار داشت : نظام جمهوري اسلامي مهمترين افتخارش اين است كه تمام انتخابات را در همه زمانها انجام داده است ، تا قبل از دوم خرداد اين تصور وجود نداشت كه از طريق انتخاب يك گروه ميتوان برنامههاي خود را پيش برد و وضعيت را اصلاح كرد.
وي خاطرنشان كرد : اقتصاد سياسي در دولت خاتمي وجود نداشت و بهبود وضعيت اقتصادي معلوم نبود به كدام خط و طبقهاي اختصاص دارد . در زمان هاشمي ميدانيم كدام گروه و طبقه اجتماعي از نظر سياسي تقويت شدند .
ثقفي تصريح كرد : بازگشت هاشمي ، بازگشت به فرد نيست ، بلكه بازگشت به اقتصاد سياسي مشخص است .
وي اظهار داشت : آمدن خاتمي و طرح مساله خاتمي به اين دليل بود كه جامعه به اين نتيجه رسيده بود كه برنامه اقتصادي هاشمي به انحصار سياسي يك بخش ميانجامد ، به همين دليل جلوي اين انحصار را ميخواستند بگيرند ، اما حالا اگر بعد از هفت سال ميخواهيم به يك برنامه سابق كه باعث تقويت گروههاي خاصي شده بود ، برگرديم كه موجب انحصار سياسي گروه خاصي شود ، جامه ايراني به انحصار سياسي تن نخواهد داد .
وي گفت : تعدادي از احزاب سياسي شعار بازگشت به جامعه را مطرح مي كنند كه بايد در اينجا بيشتر بحث كرد . تنها راهي كه ممكن است ما را ازشكست سياست انتخاباتي نجات دهد ، اين مساله است ، اما اينكه بخواهد قانون اساسي را به عنوان برنامه سياسي داشته باشد و در عدم شفافيت از كلمات گنگ استفاده كند ، نميشود .
وي در خصوص طرح "رفراندم" براي تغيير قانون اساسي ، گفت : رفراندوم و تغيير قانون اساسي حق يك ملت است ، اما با چيزي كه الان مطرح شده است ، مخالفم . زيرا رفراندوم امروز به جاي ابزار بودن به يك هدف و برنامه سياسي تبديل شده است ، اگر ما ميتوانيم براي رفراندوم نيروهاي مردمي را بسيج كنيم و با مقاومت مدني به آن برسيم ، چرا اين كار را در مورد مسائل روشن و شفافي مثل آزادي مطبوعات ، رعايت حقوق شهروندي انجام نميدهيم .
وي افزود : طرح رفراندوم تنها مجاهدين و سلطنتطلبان را در خارج از كشور بسيج خواهد كرد ، در داخل ايران ، فرهنگ سياسي مردم بيشتر است و مردم دموكراتيكتر و جمهوريخواه هستند .
ثقفي تأكيد كرد : ما ناتوان از تغيير وضعيت خودمان نيستيم ، وضعيت سياسي ايران توان اين را دارد كه يك شكل سياسي مطلوبتر و اصلاح شدهاي را به اين كشور ارائه دهد .