تهران- خبرگزاري كار ايران
يك فعال ملي-مذهبي، گفت: مرحوم طالقاني معتقد بود كه انقلاب اسلامي از توده مردم و نه از يك قشر خاص، آغاز شده است و مردم بايد درتمام صحنههاي جمهوري اسلامي دخالت داشته باشند.
محمد بستهنگار در گفتوگو با خبرنگار "ايلنا"، در خصوص ديدگاه آيتالله طالقاني نسبت به نظام جمهوري اسلامي، گفت: ايشان نظام جمهوري اسلامي را حق تمام مردم ميدانست و ميگفت كه تمام مردم بايد در نظام جمهوري اسلامي دخالت داشته باشند، تمام گروهها، احزاب و نهادهاي اقتصادي بايد سرپرستشان را خود، انتخاب كنند.
وي با اشاره به مصاحبه طالقاني با يكي از روزنامهها در سال 57، اظهار داشت: مرحوم طالقاني در آن مصاحبه درباره تعريف حكومت گفتند كه حاكميت به معني عام يعني آنكه عدهاي بر عدهاي ديگر حاكم باشند، اما در اسلام حاكميت جز براي رضاي خدا نبايد باشند، چون همه مردم بنده خدا هستند و تمام ذخاير بايد به يك اندازه به تمام مردم اختصاص داده شود.
اين فعال ملي-مذهبي، تصريح كرد: مرحوم طالقاني گفته بودند كه در جوامع مختلف يك گروه انقلاب ميكند و نظام سياسي را به دست ميگيرد و قهراً به دنبال آن ديكتاتوري به وجود ميآيد، اما ما رهبران مذهبي به هيچوجه دايعه حكومت نداريم، فرد حق سلطه بر ديگران را ندارد و حتي اين حق در اختيار انبيا نيز نيست.
بستهنگار اظهار داشت: نه تنها در ديدگاههاي مرحوم طالقاني بلكه در ديدگاههاي رهبر انقلاب نيز اين مسايل مطرح بود. ايشان نيز معتقد بودند كه اكثريت هرچه گفت، همان است و هيچكس نبايد وكيل مردم باشد. ايشان معتقد بودند كه هيچكس نبايد نظرش را بر ملت تحميل كند، ملت هر رايي بدهد بايد به آن عمل كنيم.
وي ادامه داد: تعريفهايي كه در اين روزها از حكومت اسلامي داده شده است، گاهاً خلاف متون ديني, قرآني و خلاف نظرات رهبركبير انقلاب و مرحوم طالقاني است.
بستهنگار با بيان اينكه طالقاني براي اولين بار از سلطنت تقدسزدايي كرد، گفت: بعد از كودتا 28 مرداد مرحوم طالقاني در كنار مبارزات سياسي خود به مسايل تئوريك روي آورد. ايشان در شرح كتاب "تبيه الامه و تنزيه المله" براي اولين بار از سلطنت تقدسزدايي ميكند، او معتقد است كه ريشه ناپاكي در جامعه سلطنت است و تا زماني كه اين ريشه در اجتماع باقي است، رشد علمي و اخلاقي ممكن نيست، در چنين جامعهاي درستي و صداقت ارزشي ندارد. مرحوم طالقاني اين مباحث را در سال 1334 در اوج اقتدار كودتاچيان مطرح ميكند.
وي ادامه داد: او ميگفت كه در جامعه سلطنتي، مردان صاحبنظر و آزاده، ياقي ناميده ميشوند و مردم متملق مصلح و خيرخواه، در اين جامعه تمام كشور طابع يك فرد است و پادشاه مانند بتي در حجاب قرار دارد و طرفداران او به نام شاه و سلطنت دست به هرگونه جنايت و كشتار مردم بيگناه ميزنند.