تهران- خبرگزاري كار ايران
روزنامه اسرائيلي يديعوت آحارونوت ادعا كرد: اسرائيل سعي داشت در سال 1993 با به وجود آوردن يك بحران اقتصادي، ايران را به تحويل "رون آراد" مجبور كند.
به گزارش سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران (ايلنا)، روزنامه يديعوت آحارونوت ادعا كرد: پس از آنكه ايران در دهه 90 نپذيرفت كه رون آراد، خلبان اسرائيلي را تحويل دهد, اسرائيل ايران را به برهم زدن استقرار در اين كشور از طريق فشارهاي اقتصادي تهديد كرد.
به گزارش روزنامه السفير چاپ لبنان، اين روزنامه اسرائيلي مينويسد: اسرائيل در آن هنگام وعده داد كه در صورت بازگشت خلبان اسرائيلي دهها ميليارد دلار ايران، از آمريكا و اسرائيل بازگردانده شود.
اين روزنامه ميافزايد: اسرائيل سعي كرد از بحران اقتصادي كه در سال 1993 به دليل كاهش قيمت نفت و بالا رفتن بدهيهاي اقتصادي، ايران را لرزاند، بهره ببرد.
بر اساس اين گزارش، رژيم اسرائيل در يك معامله ده ميليارد دلاري خواستار به دست آوردن اطلاعاتي از سرنوشت رون آراد شد كه به ادعاي اين رژيم پس از اسارت در لبنان به ايران منتقل شده است.
به ادعاي روزنامه يديعوت آحارونوت، اين پيشنهاد ده ميليارد دلاري دو مرحله داشت: اول رژيم اسرائيل به ايران كمك كند تا ثروت و اموال ايران را به قيمت 5 ميليارد دلار كه آمريكا در سال 1979 ضبط كرد، بازگرداند و دوم براي برطرف كردن بدهيهاي شركتهاي ايراني كه قبل از انقلاب، طرحهاي مشتركي با شركتهاي اسرائيلي داشتند و پنج ميليارد دلار زيان ديدند،مذاكره كند.
اين روزنامه ميافزايد: ايران اين دو پيشنهاد را نپذيرفت و با شكست مانورهاي اقتصادي, موساد به دنبال راهكارهاي جديد براي تحت فشار قرار دادن ايران برآمد.
براساس اين گزارش، تهران در آن زمان به برخي از طلبكاران اعلام كرد كه براي ادامه همكاري اقتصادي بايد مانند برخي ديگر از كشورهاي طلبكار ايران با مدت زمان بازپرداخت طولاني قرضها موافقت كنند.
يديعوت آحارونوت ادعا ميكند كه سرويس اطلاعاتي ارتش اسرائيل براي تنبيه ايران به دليل موافقت نكردن با مذاكرات درباره آراد, گزارش مفصل از آنچه كه "مذاكرات تقلبي ايران با چند كشور" خوانده شده، آماده كرد و به "شيمون پرز" وزير امور خارجه وقت اسرائيل و "يوسي بيلين" معاون وي تحويل داد تا به زعم اين روزنامه "چهره حقيقي ايران براي اروپاييها برملا شود".
رون آراد در 16 اكتبر 1986 براي انجام يك مأموريت تخريبي بر فراز اردوگاههاي آوارگان فلسطيني اطراف شهر صور لبنان اعزام شد كه بر اساس گزارشهاي اسرائيلي هواپيماي وي دچار نقص فني و منهدم شد اما وي توانست با چتر نجات فرود آيد.
بر اساس اين ادعاها، اعضاي جنبش امل لبنان به رهبري "مصطفي ديراني" وي را دستگير كردند و وي را به منزل ديراني در بيروت منتقل كردند اما داستانها و روايتهاي ضد و نقيض و ساختگي از سوي صهيونيستها پس از اين حادثه منتشر شده است. از جمله اينكه ديراني بنا به دستور "نبيه بري" رهبر جنبش امل، خلبان اسرائيلي را به منطقه بقاع نزد "زكريا حمزه" منتقل كرد و وي را در منزل يك مسؤول ديگر بنام "ابوطلال" درمنطقه النبي شيت در بازداشتگاه قرار داد كه در اين هنگام هواپيماهاي اسرائيلي منطقه را بمباران كردند كه هنگامي كه نگهبانان رون آراد، براي اطلاع از اينكه درجريان بمباران چه حادثهاي روي داده، بازگشتند هيچ اثري از آراد نيافتند كه بنا به ادعاهاي اسرائيلي ها، ديراني گفته است كه يك سازمان طرفدار ايران رون آراد را گرفته و فوراً به تهران منتقل كرده است.
بر اساس داستان ديگري كه سازمان اطلاعاتي اسرائيلي آن را طراحي كرده است، ادعا شده است كه ديراني تصميم گرفت با اسيراسرائيلي دست به تجارت و معامله بزند و در نهايت وي را در قبال دريافت 200 هزار دلار به ايرانيها فروخت.
طي چند سال اخير رسانه هاي صهيونيستي، مشخص شدن سرنوشت چهار گروگان ايراني در بند رژيم اسرائيل را منوط به ارائه خبري از "رون آراد " كردهاند.