دیپلماتهای آگاه به پرونده اتمی ایران در وین به خبرگزاری رویتر گفتند موضوعی که معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اولی هاینونن برای تحقیق در باره آن به ایران رفته است، طرح مشکوکی برای تولید بمب اتمی در ایران است که نمک سبز نام دارد. جمهوری اسلامی همچنین وعده داده است که کلیه اطلاعات لازم در باره فعالیتهای ممکن در تسلیحات هستهای در ایران را در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی بگذارد. ولی به گفته دیپلمات ها، روشن نیست که پاسخهای جمهوری اسلامی در این زمینه برای از میان برداشتن کلیه پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بسنده باشد. این منابع همچنین تائید کردند که حکومت ایران تهدید خود در باره به کار انداختن تجهیزات غنی سازی اورانیوم در نطنز را عملی کرده است و دست کم ده دستگاه گریز از مرکز فعال شده اند.
بهنام ناطقي (نيويورك)
به گفته دیپلماتهای مقیم وین، مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کارشناسان آژانس روز گذشته وارد ایران شدند تا پرسشهائی را در باره تسلیحات هستهای با مسئولان جمهوری اسلامی در میان بگذارند. به گزارش رویتر، این کارشناسان در حالی وارد ایران شدند که جمهوری اسلامی وعده داده است به پرسشهای چشمگیر برجای مانده در باره ارتباط فعالیتهای هستهای ایران با تولید سلاحهای هستهای به روشنی پاسخ دهد.
الهه روانشاد (رادیوفردا): دو دیپلمات مقیم وین به طور جداگانه به رویتر گفتند که جمهوری اسلامی ده دستگاه سانتریفوژ یا گریز از مرکز ویژه غنیسازی اورانیوم را در تاسیسات هستهای نطنز در مرکز ایران باردیگر به کار انداخته است و به تهدید در این زمینه به راستی جامه عمل پوشانده است.
یکی از دیپلماتهای بلندپایه غربی روز گذشته به گزارشگر رویتر در وین گفت اولی هاینونن، معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمهوری اسلامی وعده گرفته است که اطلاعات لازم را در باره طرحی مشکوک برای غنی سازی اورانیوم در ایران در اختیار او گذاشته شود.
دستگاه اطلاعاتی – امنیتی غرب احتمال دادند که این طرح مشکوک با تولید بمب هستهای در ایران ارتباط دارد. این طرح نمک سبز نامیده میشود. جمهوری اسلامی همچنین وعده داده است که کلیه اطلاعات لازم در باره فعالیتهای ممکن در تسلیحات هستهای در ایران را در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی بگذارد. یکی از دیپلماتهای مقیم وین که پرونده هستهای ایران را پیگیری کرده است گفت سفر اولی هاینونن Olli Heinonen به ایران یکسره در باره تسلیحات اتمی است اما روشن نیست که پاسخهای جمهوری اسلامی در این زمینه برای از میان برداشتن کلیه پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بسنده باشد.
همزمان، دو دیپلمات مقیم وین بعید دانستند که حکومت ایران در پی دو دهه پنهانکاریهای هستهای آماده باشد که همه فعالیتهای هستهای خود را روشن کند. آمریکا و اروپا معتقدند که جمهوری اسلامی در زیر پوشش برنامههای صلحآمیز در پی دستیابی به سلاحهای اتمی است اما جمهوری اسلامی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای خود همواره تاکید کرده است.
به گفته منابع مورد اشاره رویتر، جمهوری اسلامی احتمالا آژانس بینالمللی انرژی اتمی زیر رگباری ازاطلاعات در باره فعالیتهای هستهای خود خواهد گرفت تا مسئله ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل به تاخیر بیافتد. شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که 22 روز پیش با قاطعیت رای داد که فعالیت های هستهای ایران به شورای امینت گزارش شود، 15 اسفند ماه جاری، یعنی هشت روز دیگر، پرونده ایران و احتمالا ارجاع آن به شورای امنیت را بار دیگر بررسی خواهد کرد.