سخنان احمدينژاد، حداد عادل، هاشمي شاهرودي و...
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق سياسي
جلسه مشترك سران قوا، يكشنبهشب در محل قوهي قضاييه با حضور محمود احمدينژاد، غلامعلي حداد عادل و سيدمحمود هاشمي شاهرودي به همراه تعدادي از معاونان آنها، نمايندگان مجلس و اعضاي كابينه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمود احمدينژاد رييسجمهور طي سخناني با گراميداشت ياد و خاطرهي شهيد بهشتي به عنوان پايهگذار قوهي قضاييه جمهوري اسلامي ايران اظهار داشت:« همه كساني كه در اين كشور مسوول هستيم بايد يادآوري كنيم كه اين انقلاب براي چه اتفاق افتاد و براي چه در اين مناصب هستيم و مسووليت بزرگ ما چيست. غفلت از مسووليت اصلي، درجا زدن، عقبگرد يا انحراف است.»
وي با اشاره به ماموريت انبيا براي تحقق يك آرمان بزرگ يادآور شد:« اگر آن آرمان را برداريم، همه چيز بيمعنا و بيارزش ميشود. همهي آنها آمدند تا بشريت را به سمت نقطهي آرماني نزديك كنند و انقلاب ما ادامهي حركت انبيا بوده و جنس آن جنس حركت انبياست و آمده تا بشريت را به سمت نقطهي آرماني ببرد. غفلت از اين ماموريت سرگرداني است.»
رييسجمهور با بيان اينكه ما يك ملت و امت منتظر هستيم، خاطرنشان كرد:« در جامعهي اسلامي، وضع قوانين بايد براساس فلسفهي انتظار باشد و هدف بايد رساندن افراد به فلسفهي ظهور باشد. اين مساله به ما هويت، معنا و جهت ميدهد و اگر اين را برداريم چيزي باقي نميماند.»
احمدينژاد ادامه داد:« دولت بايد تلاش كند الگوي اقتصادي جامعهي منتظر عدل جهاني را پياده كند.»
وي با بيان اينكه به نظر ميرسد يك غفلت عمومي در همه اعم از علما، دانشگاهيان و قواي سهگانه وجود دارد، اظهار داشت:« اگر اين اتصال قطع شود، ما چيزي نيستيم و راه به جايي پيدا نميكنيم. به نظرم همه بايد تجديدنظر كنيم.»
رييسجمهور با اشاره به زحمات فراواني كه در قواي سهگانه كشيده ميشود، تصريح كرد:« كشوري كه داريم رو به جلو است و تلاش ميشود اين اتصال برقرار شود. اگر اين اتصال برقرار شد، نگاه، تحليل و اولويتهايمان تغيير پيدا كرده و دستورالعملهايي كه صادر ميكنيم چيز ديگري ميشوند.»
احمدينژاد با بيان اينكه يكي از بخشهايي كه به نوعي همه از آن گله دارند بخش فرهنگي است، گفت:« اگر ما در بخش فرهنگي به اين اقيانوس بزرگ متصل شويم خواهيم ديد چه اتفاقي ميافتد. در اقتصاد هم اينگونه است.»
وي تاكيد كرد:« اگر همه دست به دست هم دهيم و تصميم بگيريم به رودخانهي عظيم هستي برگرديم خواهيم ديد چه اتفاقي در جمهوري اسلامي ميافتد. ظرفيتها در قواي سهگانه فراوان است. ميشود كارهاي 10 ساله را در دو سال انجام داد. بايد به اصالتهاي خود بازگرديم و اين ماموريت ما در هر سه قوه است.»
رييسجمهور در پايان ابراز اميدواري كرد كه مردم هر روز و هر لحظه طعم شيرين عدالت علوي را در اين كشور چشيده و ببينند شمشير تيز عدالت همه جا پايين آمده و حق را به حقدار ميرساند.
احمدينژاد در پايان سخنراني خود گفت:« ما در اجراي عدالت در خدمت شما هستيم.»
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر محمود احمدينژاد همچنين پس از پايان اين نشست مشترك، در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينكه عملكرد يك سالهي دولت خود را چگونه ارزيابي ميكنيد؟ اظهار داشت:« موانع مانند همين الان است كه شما(خبرنگاران) 20 نفري جلوي مرا گرفتهايد. براي ارزيابي عملكرد يك سالهي دولت به زمان زيادي نياز است اما وقتي آدم در خدمت مردم است گذشت زمان را احساس نميكند.»
خبرنگار ديگري از رييسجمهور خواست كه دربارهي علت رفع توقيف نشدن روزنامهي دولتي ايران اظهارنظر كند كه وي گفت كه در اين زمينه توضيحي نميدهد.
**آيتالله هاشمي شاهرودي نيز در سخناني تعامل حال حاضر در قواي سهگانه را كمنظير و بينظير توصيف كرد و گفت: بايد اين تعامل را جشن بگيريم. امروز نكات مثبت كشور بسيار زياد است. وحدت مردم با مسوولان و وحدت ملي در حد اعلاست. هماهنگي سه قوه خوب است و قواي سهگانه به يكديگر اعتماد دارند.
به گزارش ايسنا، رييس قوه قضاييه، آرامش سياسي موجود را از توانمنديهاي نظام دانست و اظهار داشت: تعامل خوب ميان مسوولان نظام ايجاب ميكند ما از اين فرصت كمنظير استفادهي بهينه كنيم و كارها را پيش ببريم. هيچكس ادعا ندارد كه به اهداف ايدهآل خود به شكل كامل رسيدهايم، مشكلاتي در بخشهاي گوناگون وجود دارد كه بايد حل شود.
هاشمي شاهرودي با بيان اينكه كار اگر با برنامه و تدبير انجام نگيرد، به ثمر نميرسد و ممكن است ثمرات بهينهاي به دست نيايد، عدالت را محور اهداف بلند نظام اسلامي عنوان كرد و يادآور شد: اين عدل مورد تاكيد حضرت امام، قانون و مقام معظم رهبري بوده و هست. عدل در محدودهي يك قوه منحصر نميشود، بلكه تحقق آن وظيفهي نظام اسلامي و همهي ماست.
وي گفت: قوهي قضاييه بايد عدل را در قضاوت خود و احكامي كه صادر ميكند احيا كند و قوانين نظام اسلامي بايد عادلانه باشد. عدل در قانون بسيار مهم است، اگر قانون عادلانه تنظيم شود و مصالح و منافع جامعه را در نظر بگيرد، قواي سهگانه ميتوانند به عدل دست پيدا كنند.
هاشمي شاهرودي با بيان اينكه فرمان هشت مادهاي مقام معظم رهبري براي مبارزه با مفاسد اقتصادي خطاب به سه قوه بوده است، اظهار داشت: ممكن نيست اين وظيفه بر عهدهي يك قوه قرار گيرد؛ زيرا يك بعد كار قضايي است، يك بعد مربوط به قوانين و يك بعد مربوط به اجراست، اگر جلو فساد، تبعيض، رانتخواري و ويژهخواري گرفته نميشد، مسائل بسيار زياد بود.
رييس قوهي قضاييه با بيان اينكه تعامل قوا به معناي نبود چالش و تنش نيست، گفت: چالش نداشتن ضمن تعامل است. ما بايد براي بهتر انجام دادن وظايف خود تلاش كنيم. شايد با تشكيل جلسات سران، ذيل بحث مبارزه با مفاسد اقتصادي بتوانيم مسايل ديگر نظام را مطرح كنيم و در مورد آنها نتيجه بگيريم. مثل بحث نظارت كه در هر سه قوه، سازمانهايي در اين زمينه وجود دارد. اگر بتوانيم به ساختار و ساز و كاري برسيم كه اين نظارتها يكديگر را تكميل كنند و يك نظارت عاليه شكل گيرد، مفيد خواهد بود.
**رييس مجلس شوراي اسلامي نيز تصريح كرد كه طبق قانون از بخش قضايي قوه قضاييه نميتوان تحقيق و تفحص كرد و اين تحقيق تنها شامل بخش اداري و مالي اين دستگاه ميشود.
به گزارش ايسنا دكتر غلامعلي حدادعادل، نفس برگزاري چنين جلساتي را مثبت دانست و افزود: در حكومت هيچ امري به اندازهي عدالت در تامين رضايت مردم موثر نيست. مردم با فقر ميسازند اما با بيعدالتي نميسازند. اگر مشكلات اقتصادي داشته باشيم و آنها را صادقانه به مردم بگوييم، ميپذيرند، اما بيعدالتي براي مردم توجيهناپذير است.
وي با بيان اينكه بزرگترين معيار يك جامعه براي قضاوت نسبت به حكومت، عدالت است، خاطرنشان كرد: عدل را تجسم خارجي عقل ميدانند و عقل را حضور عدل در درون. عدالت وقتي در عالم درون تجسم مييابد، عقل است و وقتي در عالم برون تجسم مييابد، عدل است و اين جايگاه قوهي قضاييه را در نظام ما مشخص ميكند.
رييس مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر ضرورت تعامل و همكاري قواي سهگانه گفت: سه قوه با يكديگر مثلثي را تشكيل ميدهند كه هر جزء آن، اگر مفقود باشد يا درست عمل نكند، مثل مثلثي است كه يك ضلع ندارد.
حدادعادل ادامه داد: اگر قوهي مجريه خدمات خود را انجام دهد و مجلس هم قانون وضع كند، اما تخلف از قانون، مجازاتي نداشته باشد، از آن قانونگذاري و اجرا هيچ چيز حاصل نميشود.
وي اظهار داشت: ما سعي ميكنيم وظيفهمان را نسبت به دو قوهي ديگر انجام دهيم. كميسيون حقوقي و قضايي مجلس سعي ميكند لوايح و طرحهاي مربوط به قوهي قضاييه را با كار كارشناسي به قانون تبديل كند. تا كنون 82 طرح و لايحه به كميسيون قضايي مجلس ارجاع شده كه 9 مورد آن به تصويب نهايي رسيده و در قالب قانون ابلاغ شده است. 6 مورد رد شده، دو مورد به شوراي نگهبان رفته، يك مورد به مجمع تشخيص ارسال شده، 10 مورد مسترد و يك مورد بايگاني شده و 5 مورد هماكنون در دستور كار مجلس است.
حدادعادل ادامه داد: 33 مورد طرح و لايحه آمادهي طرح در مجلس بوده و 15 مورد در نوبت رسيدگي در كميسيون است. ما براي همكاري با قوهي قضاييه آمادگي كامل داريم. هرچه اين همسويي و تبادل نظر بيشتر باشد به سود كشور است.
رييس مجلس شوراي اسلامي، عزت قوهي قضاييه را عزت مجلس، دولت و نظام دانست و گفت: پاكي و صلابت دستگاه قضايي باعث سرافرازي تمام خدمتگزاران نظام است.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر حدادعادل در حاشيهي نشست مشترك سران قوا در جمع خبرنگاران نيز برگزاري چنين جلساتي را بسيار مثبت ارزيابي كرد.
وي در پاسخ به سوال ايسنا مبني بر اينكه نتيجهي جلسهي شنبهشب بخش اقتصادي مجلس و دولت دربارهي نرخ بنزين چه بوده است؟ گفت: شما نگران نباشيد. نتيجه بعدا به اطلاعتان خواهد رسيد.
رييس مجلس شوراي اسلامي دربارهي تحقيق و تفحص از قوهي قضاييه و اينكه آيا اين تحقيق و تفحص شامل بخش قضايي هم ميشود يا خير؟ گفت: طبق آنچه مطرح شده، از بخش اداري و مالي قوهي قضاييه ميتوان تحقيق و تفحص كرد و بخش قضايي از اين قاعده مستثني است.
**حجتالاسلام والمسلمين سيد ابراهيم رييسي نيز در نشست مشترك قواي سهگانه، اين جلسه را جلوهي آنچه مورد تاكيد مقام معظم رهبري است عنوان و اظهار داشت:« اين نشستها ميتواند يكي از جلوههاي تعامل بين قوا باشد.»
به گزارش ايسنا، معاون اول رييس قوهي قضاييه افزود:« مقام معظم رهبري در جلسهي اخيرشان با مسوولان نظام، يكي از شاخصههاي اصولگرايي را عدالتخواهي و عدالتجويي مطرح و عنوان كردند كه مصداق اصولگرايي، روساي سه قوه هستند.»
وي با بيان اينكه شايد بتوان گفت اصيلترين اصل تكويني و تشريحي در انديشهي اسلامي عدالت است،خاطرنشان كرد:« بعد از حقيقت توحيد، هيچ حقيقتي فراتر از عدالت نيست. عدالت در مقايسه با مفاهيم متعالي و مقدس در جايگاه عالي قرار دارد. منشأ آن هم قانون است.»
رييسي با تاكيد بر اينكه تمام نظام مقدس جمهوري اسلامي بايد از عدل و عدالت برخوردار باشند، يادآور شد:« پيشاني عدالت در نظام، دستگاه قضايي است. بايد تمام روابط بر اساس عدل و عدالت تنظيم شود.»
وي خطاب به قواي مجريه و مقننه، از آنها خواست به دستگاه قضايي در راستاي كاهش جرم و جنايت و پيشگيري از وقوع جرم كمك كرده و محور تعامل قوا، نظارت و كنترل باشد.
معاون اول قوهي قضاييه همچنين بر مبارزه با مظاهر فساد، فقر و تبعيض تاكيد كرد و گفت:« بدون هيچ ترديدي همكاري و تعاملي كه امروز با آهنگ عدالتخواهي بين قواي سهگانه وجود دارد ميتواند سبب برداشتن گامهاي مثبتي براي پيشبرد امور شود.»
رييسي با اشاره به لوايح مختلفي كه اكثرا با حضور رييس قوهي قضاييه در شوراي عالي قضايي تصويب ميشود، اظهار داشت:« تصويب اين لوايح در مجلس ميتواند راه را براي اجراي عدالت هموار كند و اميدواريم به تعامل بين قوا و افزايش اعتماد عمومي به نظام و كارآمدي آن و همچنين امنيت سرمايهگذاري و اقتصادي منتهي شود.»
** دبير ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي هم تاكيد كرد:« جلسات اين ستاد مرتب برگزار ميشود.»
به گزارش ايسنا، دكتر داوودي، معاون اول رييسجمهور در حاشيهي نشست مشترك سران قواي سهگانه كه در محل قوهي قضاييه برگزار شد، درجمع خبرنگاران و در پاسخ به اين سوال كه جلسات ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي تشكيل ميشود يا خير؟ گفت:« اين جلسات تشكيل ميشود.»
وي در مقابل اصرار خبرنگاران براي بازگو كردن زمان برگزاري اين جلسات گفت:« ما سعي ميكنيم هر هفته جلسهي ستاد را تشكيل دهيم.»
*در حاشيه:
- پس از پايان جلسه، نماز جماعت به امامت آيتالله هاشمي شاهرودي اقامه شد.
- خبرنگارن خطاب به مرتضوي دادستان عمومي و انقلاب تهران كه در جلسه حاضر بود گفتند « سفر شما به ژنو حواشي زيادي داشت، آيا مشكلي پيش آمد يا خير؟ كه وي پاسخ داد: مشكلي پيش نيامد، آنها نميتوانند هيچ كاري انجام دهند. حاشيهها هم به هر حال وجود داشته است.
- كريمي راد نيز درباره حاشيههاي اين سفر گفت: بنده با رسانههاي مختلف خارجي از جمله كانادا مصاحبه كردم و از طرف شما توي دهانشان زدم .
- در اين جلسه مسوولان عالي قضايي، روساي كميسيونهاي مجلس از جمله اعضاي كميسيون حقوقي و قضايي، اعضاي هيات رييسه و برخي اعضاي كابينه حضور داشتند.