شنبه 24 تیر 1385

متکی در گفت‌وگو با نيويورکر آبزرور:‌ ايران برای مذاکره پيش‌شرط نمی‌پذيرد، ايسنا

*در برابر همه‌ی گزينه‌ها آمادگی داريم
*سلاح هسته‌يی دردکترين نظامی ايران جايی ندارد


خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسی خارجی - ايران در جهان


وزير امور خارجه‌ی کشورمان با تاکيد بر اين که ايران برای همه‌ی گزينه‌هايی که غرب ممکن است اتخاذ کند آمادگی دارد، گفت: هرگونه تصميم‌گيری درباره‌ی ايران بدون مشارکت تهران به فضای مثبتی که در خصوص برنامه‌ی هسته‌يی تهران ايجاد شده، صدمه می‌زند.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متکی، وزير امور خارجه‌ی کشورمان در گفت‌و‌گو با هفته‌نامه‌ی آمريکايی نيويورکر آبزرور که قرار است متن آن ۲۶ تيرماه منتشر شود، اظهار داشت: دو گزينه برای غرب وجود دارد، يکی مذاکره و راه‌حلی جامع است که دو عنصر را در خود داشته باشد، يعنی پذيرش حقوق ايران و تقويت رژيم منع اشاعه؛ گزينه‌ی ديگر غرب، رويارويی است.

وی افزود: همان طور که آمريکا می‌گويد همه‌ی گزينه‌ها بر روی ميز قرار دارد، ما هم برای همه‌ی گزينه‌ها کاملا آماده‌ايم.

متکی گفت: با اين حال فکر نمی‌کنيم ماليات‌دهندگان آمريکايی در موقعيتی باشند که از درگيری ديگری در منطقه حمايت کنند.

وزير امور خارجه‌ی ايران درباره‌ی پيش‌شرط پيشنهادی هسته‌يی غرب يعنی تعليق پيش از مذاکره گفت: ما فکر می‌کنيم اگر کسی بر پيش شرط‌ها اصرار داشته باشد، پس نقصی وجود دارد. ما بر اين عقيده‌ايم که اگر قرار باشد پيش شرط‌ها را بپذيريم، پس چه چيزی وجود دارد که درباره‌اش مذاکره کنيم؟ ايران هيچ پيش شرطی را برای مذاکره نمی‌پذيرد.

متکی گفت: توصيه‌ای که می‌توانم داشته باشم اين است که به ياد داشته باشيم هر دو طرف گامی مثبت را برای ايجاد فضايی مثبت برداشته‌اند و اين فضا بايد حفظ شود، نبايد از زبان تهديد استفاده کرد.

وی ادامه داد: اگر کسی بدون مشارکت ايران تصيمی را اتخاذ کند، قطعا به اين فضای مثبت صدمه خواهد زد.

متکی در بخش ديگری از سخنانش با ذکر اين که آمريکا تنها کشوری است که از تسليحات هسته‌يی استفاده کرده، افزود: ايران هرگز از سلاح‌های کشتار جمعی استفاده نکرده است.

وی همچنين گفت که آمريکا ۲۵ درصد برق خود را از طريق نيروگاه هسته‌يی تامين می‌کند، بنابراين اگر انرژی هسته‌يی خوب است، چرا ايران نبايد داشته باشد؟ اگر بد است، پس چرا آمريکا از آن استفاده می‌کند؟

وزير امور خارجه‌ی کشورمان بار ديگر تاکيد کرد:‌ ايران هرگز کشور مهاجم نبوده است. اين در حالی است که اروپا در قرن گذشته دو جنگ جهانی را آغاز کرد، بنابراين اگر مساله اعتماد است، آن ها بايد به ما اعتماد داشته باشند يا ما به آن‌ها؟

متکی اظهار کرد: ‌در دکترين نظامی ايران استفاده از سلاح هسته‌يی جايی ندارد و دليلی برای آن وجود ندارد.

وی با اشاره به جنگ تحميلی عراق عليه ايران افزود: در دوران جنگ صدام او به دفعات از سلاح‌های شيميايی عليه ما استفاده کرد. فرماندهان نظامی ما نزد امام خمينی (ره) رفتند و از ايشان اجازه خواستند تا از آن نوع سلاح‌ها عليه نيروهای صدام برای جلوگيری از استفاده‌ی دوباره از آن‌ها استفاده شود، اما امام خمينی (ره) اجازه‌ی آن کار را ندادند و ما هرگز از سلاح‌های کشتار جمعی استفاده نکرده‌ايم.

وی ادامه داد: نيازی نمی‌بينم که بر فرهنگ ۱۰ هزار ساله‌ی ايران که فرهنگ صلح و ثبات است، تاکيد کنم. اين فرهنگ کشتار جمعی و تروريستی نيست، اما بسياری از آمريکايی‌ها آن را نمی‌دانند و البته ما نمی‌توانيم با رسانه‌ی غرب رقابت کنيم.

متکی گفت: يکی از موفقيت‌های بزرگ غرب انتشار و بمباران خبری جهان از ديدگاه خودشان است، اما مردم حقيقت را کشف خواهند کرد، به ويژه امروز مردم می‌تواند اخبار واقعی را بيابند و حقيقت را در صورتی که تمايل به داشتنش داشته باشند، پيدا کنند.

وزير امور خارجه‌ی ايران تاکيد کرد: ما اعلام می‌کنيم نه به دنبال سلاح‌های هسته‌يی هستيم و نه به آن نياز داريم. ما ۲۷ سال است که بدون آن‌ها حکومت‌داری کرده‌ايم.

وی ادامه داد: امروز برای اطمينان از اين که برق هسته‌يی فقط برای اهداف صلح‌آميز به کار می‌رود، کنترل‌هايی وجود دارد. ما گامی بزرگ‌تر برداشته و اعلام کرده‌ايم که تاسيسات سوخت هسته‌يی‌مان را به روی مالکان بين‌المللی می‌گشاييم و هر شرکتی از هر کشوری در جهان می‌تواند بخشی از کنسرسيوم توليد سوخت در ايران باشد.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


متکی گفت: اين کار می‌تواند به خارجی‌ها اجازه‌ی داشتن نقشی مستقيم در توليد سوخت ما را بدهد. ديگر چه کاری بيشتر از اين می‌توانيم انجام دهيم تا جهان را قانع کنيم که فقط به دنبال استفاده‌ی صلح‌آميز از انرژی هسته‌يی هستيم؟

وزير امورخارجه‌ی ايران گفت: امروز جامعه‌ی بين‌المللی بايد درک جديدی از ايران داشته باشد و شايد بيش از هر جای ديگر جامعه‌ی آمريکايی بايد درک جديدی از ايران داشته باشد.

وی همچنين اظهار کرد: انتخاب محمود احمدی‌نژاد به عنوان رييس جمهور در سال گذشته نشانه‌ای بسيار روشن از آن بود که ملت ايران به طور کامل به بازيگران مهم در صحنه‌ی بين‌المللی اعتماد ندارد و لازم است که اين پيام درک شود.

متکی گفت: يک همکار به من گفت با اين انتخاب شما به دوره‌ی ۲۷ سال قبل بازگشته‌ايد، با وی موافقم، اما دو تفاوت وجود دارد، اول اين که ما همان ملت ۲۷ سال قبل نيستيم و دوم اين که ۲۷ سال تجربه در سطح بين‌المللی داريم.

خبرنگار اين روزنامه در گزارشی که از اين گفت‌وگو تهيه کرده است، سخنان متکی را سنجيده، متنوع و در عين حال صادقانه و دوستانه خواند.

Copyright: gooya.com 2016