*واشنگتن و مسکو مذاکرات برای همکاری هستهيیشان را آغاز میکنند
خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژی هستهيی
ولاديمير پوتين و جورج بوش در بيانيهی مشترکی از آنچه قصور ايران در پرداختن به پيشنهادات ۱+۵ خواندند، ابراز نگرانی کردند.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتی رسمی گروه هشت، ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه و جورج بوش، رييس جمهور آمريکا در بيانيهی مشترکی که پس از مذاکرات امروزشان (شنبه) منتشر کردند، اعلام داشتند: نسبت به قصور دولت ايران در پرداختن جدی به پيشنهادات مطرح شده از سوی پنج کشور (عضو دايم شورای امنيت) و آلمان نگران هستيم. در اين چارچوب به طور کامل از تصميم وزيران امور خارجه که در تاريخ ۱۲ ژوييه (۲۱ تيرماه در پاريس) اتخاذ شد، حمايت میکنيم.
در اين بيانيه همچنين با اشاره به آزمايشات موشکی کره شمالی نسبت به اين مساله ابراز نگرانی و از پيونگ يانگ درخواست شده است تا به تعليق پرتاب اين موشکها و مذاکرات شش جانبه باز گردد.
روسای جمهور روسيه و آمريکا هم چنين در اين بيانيه اعلام کردند: ما در هماهنگی با رويکردمان برای تضمين دستيابی به مزايای انرژی هستهيی برای تمامی کشورهای پايبند به الزامات منع اشاعه، ابتکاراتی را برای توسعه زيرساخت جهانی انرژی هستهيی به ويژه پيشنهاد روسيه برای استقرار يک سيستم مراکز بينالمللی تهيه خدمات سوخت هستهيی از جمله غنیسازی اورانيوم تحت پادمانهای آژانس بينالمللی انرژی اتمی و پيشنهاد آمريکا برای همکاری جهانی انرژی هستهيی در جهت توسعه راکتورهای هستهيی و فنآوری چرخهی سوخت پيشنهاد کرديم.
اين بيانيه افزود: آمريکا و فدراسيون روسيه قصد دارند در پی اين ابتکارات به همراه يکديگر و با مشارکت آژانس بينالمللی انرژی اتمی فعاليت کنند تا به همه کشورها اجازه دهند از مزايای انرژی هستهيی بدون دنبال کردن غنیسازی اورانيوم و قابليتهای بازفرآوری سوخت هستهيی بهرهمند شوند.
اين بيانيه حاکی است: ما به دولتهایمان دستور دادهايم تا مذاکرات با هدف انعقاد توافق ميان آمريکا و فدراسيون روسيه در خصوص همکاری در زمينه استفاده صلحآميز از انرژی هستهيی را آغاز کنند.
اين بيانيه افزود: ما درصدد تقويت شراکتمان با هند هستيم و از تعهدات مهم منع اشاعه که هند ارايه کرده است و همپيمانی هند با رژيم منع اشاعه استقبال میکنيم. ما در صدد فعاليت به همراه هند در زمينه همکاری هستهيی غيرنظامی برای برآوردن مطالبات انرژی اين کشور و تقويت بيشتر رژيم جهانی منع اشاعه هستيم.
به گزارش ايسنا، بوش و پوتين هم چنين در بيانيهی مشترک ديگری که در خصوص "ابتکار جهانی برای مبارزه با تروريسم هستهيی" به امضا رساندند، اعلام کردند: آمريکا و روسيه به مبارزه با تهديد تروريسم هستهيی که يکی از خطرناکترين چالشهای امنيت بينالمللی است که با آن روبرو میباشيم، متعهد هستند.
در اين بيانيه آمده است: ما امروز تصميممان را برای اتخاذ ابتکار جهانی مبارزه با تروريسم هستهيی اعلام میکنيم. اين ابتکار جهانی که مبتنی بر فعاليت پيشينمان است، منعکس کننده نيت ما برای دنبال کردن گامهای ضروری با همه کشورهايی است که در ديدگاهمان برای جلوگيری از دستيابی، حمل و نقل و يا استفاده تروريستها از مواد هستهيی با ما سهيم هستند.
اين بيانيه هم چنين اعلام کرد: اين ابتکار جهانی برای اساس معاهدهی بينالمللی سرکوبی اقدامات تروريسم هستهيی مبتنی است که روسيه و آمريکا در تاريخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۰۵ اولين امضا کنندگان آن بودند.
اين معاهده منحصر به فرد بينالمللی زمينههای گستردهی همکاری ميان کشورها برای هدف شناسايی جلوگيری سرکوبی و اقدامات بازجويانه در خصوص تروريسم هستهيی را فراهم میسازد.
در اين بيانيه بر اهميت فعاليتهای آژانس بينالمللی انرژی اتمی در تحقق معاهده حفاظت فيزيکی از مواد و تاسيسات هستهيی تاکيد شده و آمده است: ما بر تمايلمان برای تداوم حمايت و همکاری با آژانس بينالمللی انرژی اتمی در اين زمينه برای تقويت کارايی سيستمهای ملی محاسبه کنترل و حفاظت فيزيکی از مواد هستهيی و امنيت تاسيسات هستهيی غير نظامی تاکيد میکنيم.
در اين بيانيه آمده است: ما قصد داريم به همراه کشورهای مالک فنآوریهای حساس هستهيی برای تاکيد بر تعهدشان مبنی بر اتخاذ تمامی معيارهای لازم برای تضمين حفاظت مناسب از تاسيسات هستهيی همکاری کنيم.