چهارشنبه 4 مرداد 1385

آيت‌الله جنتی: اختلاف‌ها درانتخابات در دايره محدود باشد و به اجتماع کشيده نشود، ايسنا

- به شورای نگهبان، ۲۰ نمی‌دهم
- بررسی مصوبه «رفع تبعيض عليه زنان» از تلخ‌ترين خاطره‌ها بود


خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق سياسی

آيت‌الله احمد جنتی که سابقه‌ی ۲۶ سال حضور در شورای‌ نگهبان را دارد، از شيرين‌ترين خاطراتش در اين مدت تاييد مصوباتی که برای کمک به قشر محروم، مستضعف و ايثارگر جامعه بوده عنوان و يکی از تلخ‌ترين خاطراتش را بررسی مصوباتی از قبيل مصوبه مشهور به «رفع تبعيض عليه زنان» دانست.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران(ايسنا) به نقل از پايگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، آيت‌الله جنتی می‌گويد: شيرين‌ترين لحظات شورای‌نگهبان در بررسی مصوبات مجلس زمانی بود که مصوبه‌ای برای کمک به قشر محروم، مستضعف و ايثارگر جامعه تأييد می‌شد، مانند لايحه تامين زنان و کودکان بی‌سرپرست، لايحه پرداخت حقوق ايام بلاتکليفی کارگران، طرح تأمين اعتبارات برای جبران خسارت وارده به مناطق حادثه ‌ديده، طرح ايجاد تسهيلات برای ورود رزمندگان و جهادگران داوطلب بسيجی به دانشگاه‌ها. ما خيلی خوشحال می‌شديم امتيازاتی، تسهيلاتی و رفاهياتی به قشر محروم و مستضعف جامعه داده شود و سعی می‌کرديم خيلی سريع اين‌گونه مصوبات را بررسی و اظهار نظر کنيم.

اگر ايرادی در اين‌گونه مصوبات بود،‌ فورا به مجلس برمی‌گردانديم و نماينده شورای ‌نگهبان نيز به کميسيون می‌رفت و ايرادات رفع می‌شد و برمی‌گشت و به تاييد شورای‌نگهبان می‌رسيد.

اين‌گونه مصوبات و مصوباتی که مبارزه با فساد در آنها بود ما را خيلی خوشحال می‌کرد، از چيزهايی که ما هميشه روی آن تأکيد داشته‌ايم مبارزه با فساد است که واقعاً بايد انجام شود. بعضی از مصوبات، مبارزه با فساد در آن گنجانده شده بود که ما با حسن نيت از آن استقبال می‌کرديم و فورا بررسی و تاييد می‌شد.

آيت‌الله جنتی، تلخ‌ترين خاطرات را بررسی مصوباتی از قبيل مصوبه مشهور به «رفع تبعيض عليه زنان» می‌داند که به گفته‌ی وی، لحظات تلخی را برای شورای‌نگهبان همچون بسياری از نهادها و مقامات ديگر به وجود آورد.

دبير شورای نگهبان می‌گويد: مصوباتی که واقعا می‌خواست ريشه‌ها را بزند و تحت تأثير فرهنگ غربی بود و متاسفانه يک عده‌ای هم روی آن‌ها اصرار داشتند، تلخ‌ترين مصوبات برای شورای‌نگهبان بود. مصوبه غربی «محو کليه تبعيضات عليه زنان» که من خيلی تعجب کردم که چگونه مجلس آن را در دستور گذاشت و به آن رأی داد. اين صد در صد يک کار غربی پسند و تحت نفوذ و تأثير فرهنگ غرب و برای خوشحال کردن و راضی کردن غربی‌ها بود.

از چيزی که بايد هميشه پرهيز کنيم اينکه ما برای رضايت بيگانگان بيائيم يک کاری را بکنيم. ما بايد فرهنگ اسلام و حق و حقوق مردم خودمان را تشخيص دهيم و در نظر بگيريم حالا هر کسی که می‌خواهد خوشش بيايد يا بدش بيايد. غربی‌ها بايد بفهمند که ما مستقل هستيم و مجلس ما هم مستقل است و دولت ما هم مستقل است. به هر حال اين برای ما خيلی ناراحت کننده بود و اشکالات زيادی هم داشت که شورای‌نگهبان آن را رد کرد. ما از اين نگران بوديم و غصه می‌خورديم که بالاترين دفاع را از زن اسلام کرده و اسلامی ‌که برای همه حرمت قائل است حتی برای هر جانداری حرمت و احترام قائل است، و بالاترين حرمت را برای زن قائل شده حالا غربی‌ها بيايند اسلام را متهم کنند که احکام اسلامی حقوق زنان را پايمال کرده است.

اساسا غرب می‌خواست القاء کند و به مردم بفهماند که زير بنای اسلام، زيربنای ظلم است و ما از اين ناراحت بوديم. آنها برای مردها هم غير از شهروندان خودشان حرمتی قائل نيستند تا چه رسد به زن‌ها. بهترين احکام و عادلانه‌ترين احکام را اسلام راجع به زنان آورده و عملا هم در زمان حضرت رسول (ص) زنان در جايگاهی بودند که خودشان خيلی خوشحال بودند و شکايتی هم نداشتند.

در غرب دارند بدترين اجحاف‌ها را به زن می‌کنند. زن را ابزار و وسيله شهوات خود قرار داده‌اند و حقوق زن را آشکارا پايمال می‌کنند و عجيب است آنها بيايند خودشان را مدافع حقوق زن و اسلام را پايمال کننده حقوق زن معرفی کنند. اين‌ها می‌خواستند به اسم حقوق زن، حقوق زن را پايمال کنند و مقاصد سياسی آن نيز کاملاً روشن بود.

آيت‌الله جنتی، از خاطرات تلخ و شيرين زمان انتخابات می‌گويد که در انتخابات سعی ما هميشه بر اين بود که درعين حال که قانون بايد رعايت شود، بی‌جهت هم رد يا تأييد صلاحيت نداشته باشيم. سعی همه بر اين است که آرامش در ميان مردم برقرار باشد. يعنی فضای آرام است که به مردم اجازه می‌دهد درست فکر کنند و درست تصميم بگيرند. اگر "جريانی" کارها بخواهد ادامه پيدا کند، فکر مردم آزاد نيست و نمی‌توانند درست فکر کنند و سلامت فکری مردم خدشه‌دار می‌شود. سعی ما بر اين بوده که آرامش برقرار شود و معتقديم که اگر اختلافاتی وجود دارد اين اختلافات در يک دايره محدود قرار گيرد و به صحن مردم و اجتماع کشيده نشود.

ولی بعضی وقت‌ها متاسفانه دستگاه‌های اجرايی انتخابات اين جنبه را رعايت نکردند و مسائلی را مطرح کردند و به صحن عمومی و اجتماع کشاندند که افکار مردم را خيلی مغشوش کرد. خيلی نگرانی‌ها و دسته‌بندی‌ها و اختلافاتی هم در ‌ميان مردم به‌ وجود آمد و ما تا آنجا که توانستيم،‌ سعی کرديم پاسخ ندهيم که بعضی‌ها به ما اعتراض می‌کردند چرا شما سکوت می‌کنيد و چرا جواب نمی‌دهيد؟

ما معتقد بوديم اگر بخواهيم کشمکش راه بيندازيم پايانی ندارد و دور تسلسلی به‌وجود می‌آيد که به ضرر مردم و کشور تمام خواهد شد. از اين جهت تا آن‌جا که می‌توانستيم و ضرر نداشت سکوت می‌کرديم بعضی وقت‌ها که لازم می‌دانستيم، جواب‌هايی داديم. بعضی دوره‌ها واقعا دوره‌های تلخی بود و تلخی آن هم برای ما همين بود که ما می‌خواهيم مردم با فکر آزاد وارد انتخابات شوند و واقعاً تصميم‌گير خودشان باشند و نه ديگران به آنها القاء کنند. اين انتخابات انتخابات سالمی است اما اگر به درگيری‌ها و لج و لج‌بازی‌ها افتاد، انتخابات ديگر سالم نيست.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


بعضی وقت‌ها بين دستگاه‌های اجرايی و نظارت اختلافات جدی نبود و هماهنگی لازم وجود داشت و اگر هم اختلافاتی بود به صحن مردم و اجتماع کشيده نمی‌شد و در داخل حل می‌شد اين موارد وقت‌های آرام و شيرينی بود.

آيت‌الله جنتی، به عملکرد ۲۶ ساله شورای‌نگهبان نمره ۲۰ نمی‌دهد ولی می‌گويد نمره پائين هم نمی‌توانيم بدهيم. من خودم از شورای‌نگهبان راضی هستم راضی نسبی، که نمی‌خواهم صد در صد نمره ۲۰ بدهم. ولی نمره پائين هم نمی‌توانم بدهم. به اين معنا که به‌جز در موارد خاصی که به دلايل مختلفی شورای‌نگهبان نتوانست آن‌گونه که بايد به وظيفه خود عمل کند و عواقبی هم پيدا کرد، به جز در آن موارد من نمره بالايی به شورای‌نگهبان می‌دهم.

در بررسی مصوبات مجلس نمره بالا و خيلی خوب بوده اما در انتخابات به‌جز در مواردی که عللی پيدا شد و آن‌چنان که بايد و شايد - من خودم هم شخصاً نگرانی‌هايی دارم- بدون اينکه تقصيری در کار باشد، قصورهايی صورت گرفت که البته بعد تا حدودی جبران شد. منهای اين موارد عملکرد شورای‌نگهبان را واقعاً عملکرد خوبی می‌دانيم و افراد منصف و معتدل هم غير از اين نظر ديگری ندارند.

Copyright: gooya.com 2016