- غرب اول بايداعتمادسازی کند
- حزبالله به تسليحات ما نياز ندارد
- با تهديد ايران طبق ان.پی.تی مجوز مخفیکاری میگيريم
خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژی هستهيی
علی لاريجانی امروز با بيان اين که ايران افقش را مطابق NPT دنبال میکند هشدار داد: اگر آنها رفتاری غير از آنچه در اثر ارايهی پيشنهاد ۱ + ۵ به وجود آمده است پيش گيرند حتما در سياستهای اتمی خود تجديدنظر میکنيم ؛ اگر به دنبال محرومسازی ما از غنیسازی اورانيوم و فناوری هستهيی هستند اشتباه میکنند.
وی با بيان اين که غرب در بسترهای سالم حل و فصل موضوع هستهيی ايجاد مشکل کرد افزود: با شرايط موجود بايد اول به اعتمادسازی بپردازند.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهيی خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، دکتر علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، صبح امروز در کنفرانس خبری با حضور خبرنگاران ايرانی و خارجی، اظهار داشت: شايد اروپايیها فکر کردهاند با تصويب قطعنامهای عليه ايران در شورای امنيت میتوانند بر تصميم ايران تاثير بگذارند. اما ايران افقش را مطابق NPT دنبال میکند. اگر آنها رفتاری غير از آنچه در اثر ارايهی پيشنهاد ۱ + ۵ به وجود آمده است پيش گيرند حتما در سياستهای اتمی خود تجديدنظر میکنيم که اين تجديدنظر انواع مختلفی دارد که به موقع اعلام خواهيم کرد.
وی در پاسخ به سوالی ديگر گفت: چند ماه پيش بود که بحث هستهيی ايران در شورای امنيت مطرح شد و اين قطعنامهی اخير قرار بود آن موقع مطرح شود، اما آمريکايیها و برخی کشورهای اروپايی گفتند که ابتکار جديدی داريم و بر اساس آن ابتکارشان پيشنهادی را به ايران ارايه کردند. اين تصميم معقول بود که ما بعد از مدتی که پيشنهاد ارايه شد آن را مورد مطالعه قرار داديم، اما وسط کار قبل از پايان بررسی و نتيجهگيری همان قطعنامهای را که قرار بود قبلا صادر کنند تصويب کردند. به نظر شما در اين کار تناقض وجود ندارد؟
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، گفت: رفتار اروپا نشان میدهد که در ارايهی بستهی پيشنهادی و بحث مذاکره چيز ديگری مطرح بوده است. در عين حال آنها بايد بدانند که اين گونه قطعنامهها تاثيری در ارادهی ما نخواهد داشت و اگر به دنبال محرومسازی ما از غنیسازی اورانيوم و فناوری هستهيی هستند اشتباه میکنند.
لاريجانی تصريح کرد: اگر چنين رفتاری را در پيش گيرند مثل سال گذشته اعلام کرديم اگر پروندهی هستهيی ايران به شورای امنيت گزارش شود اجرای داوطلبانهی پروتکل الحاقی از سوی مجلس شورای اسلامی لغو خواهد شد و همين کار هم صورت خواهد گرفت پيش میآيد و بهرهای از اين کار نخواهند برد.
وی در پاسخ به اين سوال که آيا حاضر به ادامهی مذاکرات با وجود قطعنامهی اخير هستيد يا نه؟ گفت: وقتی بستهی پيشنهادی ارايه شد، ما بر اساس اين که اصل را بايد بر درستی کار بگذاريم کميتههايی را تشکيل داديم که در آن به نحو تخصصی کار بررسی میشد، اما قبل از اعلام نتيجه مسير ديگری پيش گرفته شد.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، با بيان اينکه آنها اعلام میکنند ما حقوق ايران را در فناوری اتمی محترم میشماريم به شرط آنکه از آن استفاده نکنند، خاطر نشان کرد: آيا اين گزينهی منطقی است؟
لاريجانی افزود: با اين کار آنها بايد بدانند که حادثهای در تصميم ما رخ نمیدهد. ما مسير خود را مطابق قوانين آژانس ادامه میدهيم. آنها بودند که در بسترهای سالم حل و فصل موضوع هستهيی ايجاد مشکل کردند.
وی ادامه داد: ما بررسیهای خود را بر روی پيشنهاد ۱ + ۵ کامل کردهايم، اما با رفتار اخير کشورهای ۱ + ۵ بايد ابتدا به بیاعتمادی ايجاد شده پاسخ دهند.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، در پاسخ به اين سوال که آيا مسئلهی لبنان در روند بررسی پروندهی هستهيی کشورمان تاثير میگذارد؟ گفت: متاسفانه استفادهی ابزاری از شورای امنيت باعث بیحيثيتی اين شورا شده است. پنجاه سال گذشته را به ياد بياورد که بحث ملی شدن صنعت نفت ايران در شورای امنيت مطرح شد و شورای امنيت اين مسئله را تهديد صلح و امنيت اعلام کرد و حتی بعد از تجاوز صدام به ايران اين تجاوزات تهديد صلح و امنيت جهان محسوب نشد و در شرايط امروز میبينيم که برخلاف گزارشات آژانس بينالمللی انرژی اتمی و اظهارات محمد البرادعی مبنی بر اينکه فناوری صلحآميز هستهيی ايران تهديدی برای صلح و امنيت نيست در قالب فصل هفت منشور ملل متحد قطعنامهای عليه ايران صادر میشود.
وی ادامه داد: در ماجرای لبنان هم اين مسئله را میبينيم. مردم لبنان از حيثيت خود دفاع میکنند و همهی صاحبنظران میدانند که اسرائيل اين حملات را از پيش طراحی کرده بود.
لاريجانی در ادامه اظهار داشت: ما اطلاع داشتيم که اينها مانورهايی با اين هدف در اطراف مرزهای لبنان داشتهاند و حالا هم به دنبال تصويب قطعنامه هستند به خاطر مشکلاتی است که پيدا کردهاند. قطعنامهای که از همين حالا مشخص است يکطرفه خواهد بود.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، گفت: تاثير اين مسئله بر پروندهی ايران اين است که روشن میکند نهادی که عليه ايران قطعنامه صادر میکند چنين پيشينهای دارد و تنها ناباوری در رفتار آمريکا و غرب را ازدياد میبخشد. امروز سالروز حملهی اتمی آمريکا به هيروشيماست. کشوری که امروز داعيهدار صلح و امنيت در جهان است.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهيی خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، در پاسخ به سوالی مبنی بر آنکه زنجيرهی دوم سانتريفيوژ را چه زمانی راهاندازی میکنيد، گفت: فناوری هستهيی ايران صلحآميز است و تحت نظارت آژانس قرار دارد. ايران عضو NPT است و کشوری مسووليتپذير در دنياست و فناوری هستهيی را تا آنجا که اقتضا کند گسترش میدهيم که بحث زنجيرهی سانتريفيوژ هم در اين بحث میگنجد.
لاريجانی با بيان اينکه ما از مذاکرهی عادلانه استقبال میکنيم اما مذاکره تحت فشار و چماق را از پيش شکست خورده میدانيم، گفت: اگر به سياستهای ايران توجه کنند، میبينند که به همهی مقررات NPT پايبند بوده و آمادهی هر گونه مذاکره است. بنابراين توصيه میکنم که به مسير مذاکره وارد شوند و خودشان اين مسير را تخريب نکنند.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، در پاسخ به سوال خبرنگاری که دربارهی نظر ايران نسبت به قطعنامهی اخير میپرسيد، گفت: قطعنامهای که صادر شده است فاقد بار حقوقی است و با دست خود يک مرکز بينالمللی تخصصی را از فيض انتفاع میاندازند. لذا ما آن را رد میکنيم و تعليق را نمیپذيريم؛ چرا که تخلفی نکردهايم که تعليق را بپذيريم. ما هميشه آمادهی مذاکره بودهايم.
وی با بيان اينکه ما نمیگوييم که مجالی برای گفتوگو و مذاکره نيست اما آنها بايد بفهمند نبايد به زبان زور با ايران صحبت کنند. مردم ايران مردمی رشيدند و در بحث اتمی به جد پيگير هستند و هيچ کس نمیتواند پای سندی که محرومسازی ايران از غنیسازی را دنبال میکند امضاء کند.
لاريجانی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی دربارهی رای مثبت چين و روسيه میپرسيد، گفت: تفسير ساده از معادلات بينالمللی خيلی کمکی به حل مسائل بينالمللی نمیکند. کشورها ممکن است بر اساس منافع خود تصميمگيری کنند. تصميم چين و روسيه تصميم خوبی نبود. در عين حال اين تصميم به ظرفيت نقشآفرينی آنها در بحث هستهيی ايران لطمه زده است. اين در حالی است که ما بارها اعلام کردهايم که تکيهی ما بر توان ملی خودمان است. ما نمیتوانيم برای کشورهای مختلف دستورالعملی صادر کنيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، ادامه داد: بايد توجه کرد که ما دوستانمان را با يک تجربه نمیآزماييم. هميشه بايد در نظر داشت منافع ايران با کشورهای مختلف امری مستمر و درازمدت است.
لاريجانی گفت: ما يک مسير طراحی شده در پيوند با کشورهای ديگر دنبال میکنيم.
وی در پاسخ به سوالی ديگر اظهار داشت: ما از ابتدا اين مسئله را روشن کرده بوديم که بستهی پيشنهادی ۱ + ۵ نقاط ضعف و قوتی دارد، ولی يک جواب يک خطی نداده بوديم. ما اطلاع داده بوديم که ابهامات بستهی پيشنهادی بايد در درون مذاکرات رفع شود. پس از اينکه در کميتهها کار بررسی را انجام داديم ابهامات و اشکالات و نقاط مثبت در يک فهرست تهيه شده است.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، ادامه داد: پيشنهاد کشورهای اروپايی به عنوان يک امر بالقوه که زمينه برای بالفعل شدن را داشت میتوانست يک حرکت مثبت تلقی شود. اما رفتار آنها در تصويب قطعنامهی اخير عليه ايران به اين نگاه و فرصت به وجود آمده لطمه زد.
لاريجانی تصريح کرد: وقتی آقای سولانا به ايران آمد گفتيم که در يک زمان منطقی بايد پيشنهاد را بررسی کنيم تا بعد از بررسی پيشنهاد ابهامات مرتفع شود و زمينه برای داوری و مشخص شدن پارادايمهای مشترک با طرف مقابل به وجود آيد.
وی با اشاره به محتوای بستهی پيشنهادی، گفت: آنها در اين بسته میخواهند در زمينههای مختلفی با ايران روابط نزديک داشته باشند. خب، برای چنين کاری بايد حوصله کرد؛ چرا که به گفتوگوهای درازمدت نياز دارد.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، ادامه داد: ايران به مسيری که قول داده بود پايبند است. آنها هستند که بايد توضيح دهند در ميانهی راه رفتاری دو گانه پيش گرفتند.
مسوول پروندهی هستهيی کشورمان دربارهی اظهارات يوشکا فيشر، وزير امور خارجهی سابق آلمان مبنی بر اينکه يکی از دلايل شکست مذاکرات دست خالی بودن آقای لاريجانی در سفر به بروکسل بوده است، گفت: اولا از اظهارات دقيق آقای فيشر در تهران اطلاع دقيقی ندارم. اما اينکه در بروکسل چه مذاکراتی صورت گرفت متن مذاکرات موجود است. ما در بروکسل به چند چيز تاکيد کرديم؛ اول آنکه مسير مذاکرات برای حل مسئلهی هستهيی را قبول داريم. اگر کسی رفتار دوگانهای در اين بين پيش گرفته است بايد از خود او بپرسيد. دوم آنکه بستهی پيشنهادی علیرغم ابهامات و اشکالاتش پايهی مناسبی است که روی آن میتوان بحث کرد تا ابهاماتش رفع شود و زمينه برای حل مسئلهی هستهيی فراهم شود. سوم اگر روابط درازمدتی را میخواهيد با ايران دنبال کنيد مثل مشارکت در پيمانهای منطقهای، صلح و امنيت منطقه، تکنولوژیهای نوين و در زمينهی انرژی پايدار بايد کمی حوصله کنيد.
وی ادامه داد: مسئلهی انرژی پايدار برای اروپا بسيار مهم است که آنها از ايران خواستهاند که در اين امر مشارکت داشته باشد.
لاريجانی تاکيد کرد: تصور میکنم برای جلسهی اول اصول کار مشخص شد که کار درستی هم بود. شايد برخی دربارهی مسئلهی تعليق عجله داشته باشند. اما اين کار درستی نيست. ما قبلا هم به آقای سولانا گفته بوديم که هر پيشنهاد سازنده و معقولی را میپذيريم.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان، تصريح کرد: ما نمايندهی مردم ايران هستيم که بايد از حقوق ايرانيان دفاع کنيم.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، لاريجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه آيا امکان دارد ايران تعليق فعاليتهای هستهيیاش را در کوتاهمدت بپذيرد، گفت: فرض کنيد که ايران تعليق فعاليتهايش را پذيرفت در آن صورت ما بايد دربارهی چه چيزی بحث و مذاکره کنيم؟
وی با بيان اينکه ابتدا بايد فهم مشترکی دربارهی صورت مسئله، اجزاء و نگرانیهای طرف مقابل داشته باشيم، گفت: اينکه مطرح میکنند ايران نطنز را تعليق کند و آنها پروندهی ايران را در شورای امنيت مسکوت بگذارند نگاهی کودکانه به مسئله است. گامهايی که بر میداريم بايد عاقلانه و منطقی باشد. لذا اينگونه توصيهها سادهانگارانه است. اگر دغدغهی نسبت به مسئلهی هستهيی ايران دارند بايد در مذاکرات آنها را رفع کنند. اما نمیتوانند از قبل برای مذاکرات نسخه بپيچند.
لاريجانی تاکيد کرد: چندين بار تاکيد کردهايم که به مذاکراتی کاملا باز اعتقاد داريم. اما اگر اين را نمیپذيرند پس حتما در اندرون خود مشکلی دارند. ما رفتار آنها را به دقت رصد میکنيم و هوشيارانه پيگير هستيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان گفت: آنها میتوانند از ايران انتظار داشته باشند که رفتار شفافی در مسئلهی هستهيیاش داشته باشد. اما محرومسازی را نمیپذيريم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه آيا پيشنهاد متقابلی نسبت به ابهامات بستهی پيشنهادی اروپا ارايه خواهيد کرد و زمان دقيق پاسخ ايران کی میباشد؟ گفت: همانطور که رييس جمهور اعلام کردند ۲۲ اوت پاسخ خواهيم داد. ما حتی به آقای سولانا گفته بوديم که هر وقت کميتهها به نتيجه برسند میتوانيم زودتر از وقت مشخص شده پاسخمان را بدهيم و آنقدر بر مسئلهی زمان دقيق تاکيد نداريم.
لاريجانی دربارهی ابهامات طرح پيشنهادی، گفت: دربارهی ابهامات بايد يک ساعت حرف بزنيم؛ مثلا اينکه آنها حقوق ايران را برای انرژی صلحآميز هستهيی مطابق مادهی ۲ به رسميت شناختند، اما سوال ما اين است که چرا بر اساس مادهی ۲ و نه مادهی ۴ NPT ؟ آيا حقوق ايران شامل چرخهی سوخت هم میشود يا نه؟ در مقررات NPT يک معنای انرژی هستهيی نيروگاه است و معنای ديگر آن چرخهی سوخت که محل مناقشهی ما با آژانس چرخهی سوخت است. اگر آنها چرخهی سوخت برای ايران را قبول دارند چرا مسئلهی تعليق را مطرح میکنند؛ در حالی که ايران در سطح آزمايشگاهی و تحقيقاتی به غنیسازی پرداخته است؟
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان ادامه داد: اين در حالی است که محمد البرادعی تصريح میدارد برنامهی هستهيی ايران تهديد صلح و منطقه و جهان نيست.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی دربارهی قطعنامهی شب گذشتهی شورای امنيت دربارهی تحولات لبنان میپرسيد، گفت: به نظر میرسد اين قطعنامه نمیتواند مسئلهی لبنان را حل کند؛ چرا که فقط خواستههای يکطرف در آن مطرح شده است و يک بند از اين قطعنامه اين است که اسرای اسرائيلی آزاد شوند و مسئلهی اسرای لبنانی به زمان ديگری موکول شود. میبينيد اين قطعنامه هم مثل قطعنامهای که عليه ايران صادر شده است تفاوتی نمیکند. هر دو مسئله را يک طرفه ديدهاند و آن چيزهايی که خودشان دوست دارند را ديدهاند.
لاريجانی با بيان اينکه غرب دو چهره از خود به شرق نشان میدهد، گفت: يک چهرهی ارتجاعی و ماجراجويانه است که سردمدارانش هيات حاکمهی انگليس و آمريکا هستند و چهرهی منطقی و ميانهروتر که کشورهايی مثل ايتاليا و آلمان از خود نشان میدهند.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان ادامه داد: مسئلهی جدی لبنان ابتدا بايد ريشهيابی شود که چرا اسرائيل اين اقدام تجاوزکارانه را انجام داده است و چرا خانم رايس با تمام آمد و رفتهايش به منطقه نتوانست جلوی اين اقدامات را بگيرد و فقط جلوی آتشبس را گرفت. آنها خودشان اعلام کردند که میخواهند از اين فرصت به وجود آمده برای اجرای طرح خاورميانهی جديد استفاده کنند. اما مگر توانستند طرح خاورميانهی بزرگ را اجرا کنند که حالا به دنبال طرحی ديگرند؟ طرح خاورميانهی بزرگ غالبا با تمسخر سران عرب کشورهای منطقه روبرو بوده است.
وی گفت: آنها وقتی ديدند طرح قبلیشان و مردم منطقه در انتخابات سراسری برخلاف آنچه آنها میخواهند رای میدهند به دنبال طرح خاورميانهی جديد رفتند. اين طرح صرفا به دنبال گسترش روابط اقتصادی اسرائيل با کشورهای منطقه است.
به گزارش ايسنا، لاريجانی با اشاره به اظهارات ملک عبدالله، شاه اردن مبنی بر اينکه سيد حسن نصرالله و حزبالله قهرمان منطقه و کشورهای عربی هستند و آمريکا با اقدامات اخير خود فقط حزبالله را به منطقه تکثير میکند، گفت: ما معتقديم اولين گام معقول آتشبس است. اگر مشکل اسراست، اسرا بايد رد و بدل شوند. اما به نظر میآيد آمريکا به دنبال ورود عناصری ديگر به تحولات لبنان است. آنها فکر میکردند حزبالله لبنان در حملات اوليه ظرف چند ساعت خلع سلاح میشود که اينگونه نشد. آنها بايد بپذيرند که در محاسباتشان اشتباه کردند و به کشتار مردم خاتمه دهند.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان با يادآوری اين که قطعنامهی اخير شورای امنيت تاثيری در ارادهی ايران در بحث هستهيی نخواهد داشت، گفت: آنها ابتدا بايد پاسخ دهند که چرا مسير مذاکراتی را با رفتار دوگانهشان تخريب کردهاند و پيش از هر چيز نسبت به اين رفتار اعتمادسازی کنند. ما برای مذاکرات انجام شده زمينهسازیهای بسياری را انجام دادهايم. آنها نمیتوانند يک دفعه فرمان ماشينشان را به سمت ديگری بکشند. بايد بدانند از طرف مقابل واکنش خواهند داشت. بنابراين قبل از اينکه کسی بخواهد پيشنهادی جديد ارايه دهد اروپايیها بايد پاسخ دهند که چرا تعهداتشان را زير پا گذاشتهاند.
وی در خصوص نگرانی غرب از فعاليتهای هستهيی ايران اظهار داشت: ما نمیتوانيم مطابق ميل ديگران حقوقمان را دنبال کنيم. اين چه نگرانی است که غنیسازی را در حد تحقيقات و آزمايشگاه نمیپذيرند. ما مذاکرات را میپذيريم و پيششرط تعليق را مخل آن میدانيم.
به گزارش ايسنا، دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان درباره اوضاع منطقه اظهار داشت: آنچه مهم است اين که شرايط منطقه به حال همه کشورهای منطقه مضر است. دکترين امنيت ملی ايران ايجاد ثبات و امنيت پايدار در منطقه را دنبال میکند و نمیپذيرد که عناصر تصنعی از جنس خاورميانهی جديد به اين منطقه وارد شوند.
ما معتقديم امنيت منطقه به دست عناصر و نيروهای داخلی تامين میشود.
وی با اشاره به شرايط عراق اظهار داشت: امروز در عراق به شرايط دو سال گذشتهی بغداد برگشتهايم؛ شرايطی که آمريکا نمیتواند امنيت اين کشور را تامين کند؛ لذا نيروهايش را به بغداد میبرد تا امنيت را در آنجا ايجاد کند.
ناباوریها در منطقه نسبت به لشگرکشیهای آمريکا باعث شده خيزش جديدی در ميان ملتهای منطقه به وجود آيد.
وی گفت: آمريکا در منطقه به دنبال سلطه و نه ثبات و کشورگشايی اسراييل است، ما حضورشان در منطقه را لازم نمیبينيم. آنها همچنين از درگيریهای شيعه و سنی استقبال میکنند؛ چرا که آنها معتقدند اين درگيریها شرايط را برای حضورشان در منطقه ايجاد میکند. سفير آمريکا در ديداری که با برخی از گروههای تروريستی در عراق داشت به آنها اعلام کرده که سر لولهی تنفگشان را بايد از سمت آمريکا به سمت ايران بگردانند و نيز شيعيان عراق را جهتگيری کنند؛ معنای اين رفتارها اين است که آمريکا از ايجاد درگيریها در منطقه سود میبرد.
وی تصريح کرد: بايد برای آرامش منطقه ابتدا بايد تئوریريزیهای مفتضحانه را برچيد و پذيرفت که مردم منطقه میتوانند مصالحشان را تامين کنند.
وی دربارهی سرنوشت دولت و ملت فلسطين گفت: سياست ايران اين است که در يک رفراندوم دموکراتيک که با حضور مردم فلسطين اعم از يهودی مسلمان و مسيحی خودشان نسبت به سرنوشتشان تصميم بگيرند .
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی دربارهی اظهاراتش در يک مصاحبه با روزنامهی هندی میپرسيد، گفت: من واژهی سرسختانه را در واکنش به قطعنامهی اخير شورای امنيت عليه ايران به کار نبردم در عين حال واکنش ايران ابعاد مختلفی دارد که به مرور ديده خواهد شد؛ ما قطعنامه را قبول نمیکنيم و تعليق را نمیپذيريم؛ اما دليلی نمیبينيم که در چارچوب ان.پی.تی گام بر نداريم.
دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان دربارهی حمايتهای ايران از حزبالله لبنان گفت: حزبالله بخشی از مردم لبنان است؛ ما همان رفتاری که با مردم عراق و رهبران شيعه، سنی و کرد در شرايط سخت و دشوار داشتيم با مردم و دولت لبنان داريم؛ لبنان بايد يکپارچه باشد تا به همبستگی دست پيدا کند.
وی ادامه داد: کمکهای مادی و معنوی ايران به حزبالله لبنان برای اين است که کمی به وضعيت اسفبار مردم که در حادثههای تروريستی قانا و چند روز پيش به وجود آمد کمک کنيم.
حمايتهای ايران از لبنان روشن است و آنها را پنهان نمیکنيم. اين در حالی است که معتقديم حزبالله نيازی به کمک نظامی ما ندارد؛ آنها خودشان میتوانند نيازشان را رفع کنند؛ ما از مقاومت و مردم لبنان دفاع میکنيم و رفتار وحشيانه آمريکا و اسراييل را محکوم میکنيم.
وی خطاب به سران کشورهای عربی و اسلامی منطقه گفت: کسانی که در منطقه کسانی که در منطقه خود را به خواب زدهاند بايد پاسخگو باشند که چرا در اين شرايط به داد مردم لبنان نمیرسند ايران کشوری مسئوليتپذير در منطقه است که میخواهد حقوق بشر را رعايت کند.
به گزارش ايسنا، دبير شورای عالی امنيت ملی در ادامه نشست خبریاش تصريح کرد که ايران تعليق را نخواهد پذيرفت و در عين حال اظهار داشت: ايران دليلی برای گام برنداشتن در چارچوب پيمان منع گسترش سلاحهای هستهيی ندارد.
لاريجانی دربارهی حمايت ايران از حزبالله لبنان تصريح کرد: حزبالله بخش مهمی از دفاع مدنی در لبنان را انجام میدهد و همان طور که پيش از اين از دفاع مدنی در عراق در زمانی که صدام جناياتش را مرتکب میشد از رهبران کرد، سنی و شيعه حمايت کرديم به حزبالله نيز کمک میرسانيم.
وی کمکهای مادی و معنوی ايران به مردم لبنان را برای حمايت از آنان در برابر جنايات رژيم صهيونيستی توصيف کرد و در خصوص اين جنايات به فاجعهی قانا و نيز مريز مصنع اشاره کرد.
دبير شورای عالی امنيت ملی دربارهی ادعاهايی که در خصوص حمايت تسليحاتی ايران به حزبالله مطرح میشود، تاکيد کرد: آنها توانمندند و نيازی به تسليحات ما ندارند ما صد در صد از مقاومت مردم لبنان حمايت میکنيم و اين مقاومت شجاعانه و نجيبانه است.
لاريجانی افزود: ما کنار مقاومت لبنان هستيم و آنها که در منطقه دچار خوابآلودگی سياسی هستند بايد پاسخگو باشند که چرا به داد مردم لبنان نمیرسند. ما يک کشور مسئوليتپذير در نظام بينالملل هستيم که اين با سکوت در تناقض است.
وی دربارهی قطعنامهی ۱۶۹۶ شورای امنيت عليه ايران با بيان اين که اين قطعنامه دارای بار حقوقی است تصريح کرد: اين قطعنامه از نظر ايران فاقد وجاهت قانونی است، ممکن است بار حقوقی داشته باشد کما اين که در جريان ملی شدن صنعت نفت نيز قطعنامهای صادر شد، ولی ملت ايران پايداری کرد و حرف خود را به کرسی نشاند.
لاريجانی ان.پی.تی را ميثاق خوبی توصيف کرد که ايران براساس آن خواستار دستيابی به حقوقش است، اما اظهار داشت: قطعنامهای که ما را از حقوقمان محروم کند، نمیپذيريم. مردم نشان دادهاند که برای دستيابی به حقوقشان ايستادگی میکنند.
دبير شورای عالی امنيت ملی دستيابی به فنآوری هستهيی را خواست ملی ايرانيان توصيف کرد و ادامه داد: راهبرد ايران اين است که حقوق ملت را استيفا کند، اما مذاکره تحت فشار را نمیپذيريم. آمادهی مذاکره با پارادايمهای معقول هستيم.
وی با تاکيد بر دو گانه بودن رفتار آمريکا در برخورد با مسئلهی هستهيی ايران به اظهارات رايس در خصوص آمادگی واشنگتن برای ورود به مذاکرات هستهيی چند جانبه با ايران اشاره کرد و ادامه داد : همزمان با اين اظهارات آمريکا بر شرکتهای مختلف فشار وارد آورد که در صورت رابطهی آنها با ايران به تحريم آنها مبادرت خواهد ورزيد و اين نشانی از برخوردهای متناقض آمريکاست. ايران مسيری شفاف را ادامه میدهد و حاضر است در مذاکره ابهام را رفع کند.
لاريجانی همچنين با تکذيب خبر هفتهنامه ساندی تايمز مبنی بر ارسال محمولهيی از اورانيوم از مقصد آفريقا به سوی ايران که توقيف شده است تصريح کرد: اين جنگ روانی آمريکايیهاست که هر از چندی آن را دامن میزنند ما به اين محمولهها نيازی نداريم؛ عقل هم حکم میکند در اين شرايط به دنبال چنين محمولههايی نباشيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی در پاسخ به سوالی که از وی نظرش را در خصوص اظهارات يوشکا فيشر، وزير امور خارجهی سابق آلمان در تهران را خواستار شد با بيان اين که از اظهارات اين سياستمدار آلمانی به صورت دقيق اطلاع ندارد، گفت: اگر کسی در نتيجهبخش بودن مذاکره ترديد دارد، چرا بستهيی پيشنهادی را به ايران ارايه کرده است و نقش رهبری منطقهيی ايران ربطی به مسئلهی هستهيی ندارد؛ ما احتياج به شکلات و احترامات فائقهی بیحساب نداريم و به ميزان استعدادمان قصد داريم از حقوق خود استفاده کنيم.
وی ادامه داد: میگويند رهبری منطقه را بدون ابزارهای لازم داشته باشيد که اين حرف متناقض است، احتياج به توصيهی ديگران نداريم و استعداد خود را میشناسيم.
به گزارش ايسنا، لاريجانی در بخش ديگری از سخنانش تاکيد کرد: اين که پروندهی هستهيی ايران هم در شورای امنيت و هم در آژانس بينالمللی انرژی اتمی فعال باشد، يک رفتار دوگانه است. آنچه رخ داده نشان میدهد که مساله به صورت سياسی دنبال میشود. شورای امنيت مکانی برای رسيدگی به مساله به صورت تخصصی نيست.
دبير شورای عالی امنيت ملی همچنين با انتقاد از عملکرد شورای امنيت سازمان ملل، با اشاره به تعليق اجرای پروتکل الحاقی در ايران تصريح کرد: اين شورا تحت تاثير خواستهای آمريکاست. ما مسيرمان را با جديت دنبال میکنيم و فعاليتهای هستهيیمان را ادامه میدهيم. ما نمیخواهيم نظارتها را کاهش دهيم، اما طرف مقابل هم کاری نکند که مجبور به واکنش شويم.
وی در بخش ديگری از اظهاراتش دربارهی تاثير قطعنامه بر روابط ايران با کشورهايی که به آن رای دادهاند، گفت: روسيه و چين تلاش کردند تا شکل قطعنامه قدری تغيير کند. اين مساله که فعلا تاثيری بر همکاریها نداشته است. همکاریهای تسليحاتی برای ايران چندان مهم نيست، چرا که قدرت تسليحاتی ايران به قدری هست که به نفع کشورهای منطقه است با ما همکاری کنند.
لاريجانی دربارهی اين گفتهی فيشر که اروپا حاضر است در صورت لزوم مدتی از نبود نفت ايران به خود بلرزد، اما وضعيت را تحمل کند، اظهار داشت: کسانی که میخواهند بلرزند، بگذاريد بلرزند؛ ما چه کنيم؟ اين بستگی به تصميمهای آنان دارد. ما نمیخواهيم از سلاح نفت استفاده کنيم يا کسی بلرزد.
دبير شورای عالی امنيت ملی تاکيد کرد: بحث هستهيی ايران پيچيده نيست و با مذاکره قابل حل است، کسانی که به زور متوسل میشوند، اوضاع را پيچيدهتر میکنند. ما پيشقدم نيستيم، ولی اگر ديگران چنين کنند، بايد عواقب آن را نيز تحمل کنند.
وی دربارهی مهمترين ويژگی تيم جديد هستهيی گفت: خيلی فرقی بين تيم جديد و قديم قايل نيستم. همه ايرانی هستيم و در اهداف يک جور فکر میکنيم. تصميمهای مربوط به بحث هستهيی در سطوح عالی کشور اتخاذ میشود.
لاريجانی يادآور شد: ايران اکنون کشوری است که دانش هستهيی را در اختيار دارد و اين چيز کوچکی برای کشور نيست. در يکی از مذاکرات به ما گفتند شما دانش هستهيی را کنار بگذاريد، گفتيم به شما مربوط نيست. بعدتر گفتند سانتريفوژهایتان معيوب است، اما جنگ روانی بود و زنجيره را راه انداختيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی ادامه داد: اينها همه دستاورد است و اگر پايداری بيشتری داشته باشيد، دستاوردهای بيشتری خواهيم داشت؛ ما برای نسلهای آيندهمان تلاش میکنيم.
وی دربارهی اين که چرا طرف غربی بر بازداشتن ايران در دستيابی به فنآوری صلحآميز هستهيی تاکيد دارد، گفت: چون تا چند دههی آينده سوخت فسيلی تمام میشود و شما نيازمند آنها میشويد و بايد از بانک بينالمللی که آقای بوش گفته، سوخت بگيريد که البته آنها به همان اندازه که به شما سوخت میدهند، فشار هم وارد میکنند و اين استقلال ما را مسالهدار میکند.
لاريجانی تاکيد کرد: ما مشکلی برای تهيه سوخت از مراکز بينالمللی نداريم اما میخواهيم روی پای خودمان بايستيم و اين يعنی استقلال کشور. در واقع ما مسووليت داريم تا در مقابل فشارهای غيرمنطقی ايستادگی کنيم تا کشور بتواند روی پای خود بايستد.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، دبير شورای عالی امنيت ملی کشورمان در ادامهی نشست خبریاش دربارهی دکترين امنيت اقتصادی ايران برای مواجهه با تحريمهای احتمالی از سوی غرب خاطرنشان کرد: تحريم چيز فوری نيست و اينها از حدود دو سال پيش میخواستند که از اين اهرم استفاده کنند.
وی با بيان اين که تحريم ايران تاثيرات بينالمللی بسياری در بر خواهد داشت، افزود: قطعا آنها هم از اين مساله ضرر میکنند و ما بر ابعاد مختلف اين موضوع تسلط داريم و بايد بدانند که اگر خودشان کاری را میکنند بايد تبعاتش را بپذيرند.
لاريجانی ادامه داد: ما برای شرايط مختلف سناريوهای مختلف داريم و از اين که آنها در جايی مشکلی ايجاد کنند که نتوانيم با آن مقابله کنيم، نگران نيستيم، ضمن اين که زمان اين تهديدها به سر آمده و ايران از بسترهای اقتصادی لازم برخوردار است که بتواند با اين تهديدها مقابله کند و ما اين قدرت را داريم که در شرايط خاص خودمان را منعطف کنيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی دربارهی اين که آيا اکنون زمان آن نرسيده که کشورهای اسلامی به صورت عملیتر از ملتهای مظلوم لبنان و فلسطين حمايت کنند، گفت: اين مساله امری وارد است و ما صرف انتشار بيانيهای از سوی کشورهای اسلامی و خوابآلودگی سياسی را از سر مسووليتپذيری و کار درستی نمیدانيم.
وی در ادامه اظهار داشت: به هر حال شما با چنين پديدهای مواجه هستيد، اما الان زمزمههايی هست که اگر کشورهای اسلامی مشاهده کنند که اين جنگ ادامه دار است، از ابزارهای ديگری استفاده کنند و اين که نبايد در برابر تجاوزات اسراييل بیمسووليت بود، فکر درستی است.
به گزارش ايسنا، لاريجانی همچنين با ابراز اين اميد که غيرت مسلمانان تجاوزات رژيم صهيونيستی را متوقف کند، تصريح کرد: ما آمادهايم که در اين زمينه هر کمک اقتصادی و سياسی را برای خواباندن فتنه به مردم لبنان ارايه کنيم.
دبير شورای عالی امنيت ملی در واکنش به تحريم اقتصادی برخی شرکتهای خارجی به اتهام همکاری با ايران از سوی آمريکا افزود: اين تحريمها هميشه وجود داشته و اين مساله نيز چهرهی ارتجاعی و ماجراجويانه آمريکا را نشان میدهد.
وی ادامه داد: اين تحريمها که چيز جديدی هم نيستند، تاثيری را بر رفتار ما نمیگذارند و تعجب میکنيم که چرا حاکمان آمريکا فکر میکنند که با اين ابزارها سران ايران تغيير مشی میدهند! ايران ظرفيت خوبی برای مقاومت در برابر اين مسايل دارد.
لاريجانی همچنين با اشاره به اين که شيوهی برخورد کشورهای غربی میتواند به آشفتهتر شدن اوضاع منطقه بينجامد، گفت: منطقه میتواند آشفتهتر شود و شما با تحريکتان در اين راستا گام برمیداريد، اما شما برای منافعتان به منطقهای آرام نياز داريد.
دبير شورای عالی امنيت ملی همچنين دربارهی ظاهر نشدن دو هفتهيیاش در ميان خبرنگاران گفت: غير از گفتوگوهای پراکنده من تقريبا يکی دو ماه است که کنفرانسی نداشتهام و هر گاه که لازم باشد چنين جلساتی را برگزار میکنيم و اين گونه نبوده که من دو هفته در جايی بوده باشم و کسی مطلع نباشد.
به گزارش ايسنا، دبير شورای عالی امنيت ملی همچنين در پاسخ به سوال خبرنگاری که موضع کشورمان در خصوص قطعنامهی ۱۶۹۶ را جويا شد، گفت: در اين خصوص محمد جواد ظريف، نمايندهی دايم جمهوری اسلامی ايران در شورای امنيت و حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت امور خارجه به صورت هماهنگ موضعگيری کردهاند.
لاريجانی انجام اقدام نظامی عليه کشورمان را "بسيار بسيار بعيد" دانست و افزود: در اين صورت آنها بيش از ما ضرر میکنند، ضمن آن که تهديد ايران يعنی اين که ايران بر اساس ان.پی.تی مجوز مخفیکاری را میيابد.
وی تاکيد کرد: بسيار بعيد میدانم که آنها چنين کار احمقانهيی را انجام دهند، اما اگر هم چنين اقدامی صورت بگيرد، ما همچنان مقاوم خواهيم بود و فکر آنجای کار هم شده است.
دبير شورای عالی امنيت ملی در بخش ديگری از سخنانش با انتقاد از مواضع اخير کشورهای غربی که موجب دامن زدن به بیاعتمادی شده است، گفت: میتوان بیاعتمادی را از بين برد. البته من نمیگويم که میتوان در عالم سياست اعتماد مطلق ايجاد کرد، اما حداقلی برای گفتوگوها لازم است.
لاريجانی در پاسخ به اين سوال که آيا با توجه به رسانهيی نشدن بستهی پيشنهادی ۱+۵ از سوی کشورمان، عملکرد کنونی کشورمان در مواجهه با مواضع کشورهای غربی نوعی ديپلماسی پنهان است، اظهار داشت: البته به اين نوع ديپلماسی، پنهان گفته نمیشود و مسير ديپلماتيک هميشه ابعادی رسانهيی و ابعادی خارج از آن دارد. ما بنا به خواست طرف مقابل بسته را رسانهيی نکرديم، فکر میکرديم آنها حسن نيت دارند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که با اشاره به اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه مبنی بر اين که در صورت صدور قطعنامه شورای امنيت، بسته ۱+۵ از دستور کار ايران خارج میشود و همچنين موضع اخير رييس جمهور کشورمان مبنی بر اين که بررسی اين بسته کماکان ادامه دارد، مدعی وجود تناقض در مواضع کشورمان شد، افزود: من نمیدانم آقای آصفی چه نکتهای را گفتهاند، اما مسير کار را برایتان تشريح کردم.
دبير شورای عالی امنيت ملی با بيان اين که سرپيچی طرف مقابل از تعهداتش بر رفتار ايران تاثير گذاشته است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ديگر بحث اين نيست که جواب ما به بسته چيست، بلکه مهمتر اين است که زمينهی اين کار فراهم گردد، چرا که در خارستان گل نمیرويد.