تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی ۸۵/۰۵/۱۹
داخلی. سياسی. رييس جمهوری.
"محمود احمدی نژاد" رييس جمهور اسلامی ايران در گفتگو با روزنامه هندی "هندو" تاکيد کرد درصورتيکه برخی کشورها بخواهند حقوق هستهای ملت ايران را تضييع کنند، در همکاری با آژانس بينالملل اتمی تجديد نظر خواهيم کرد.
به گزارش روز پنجشنبه پايگاه اينترنتی رياست جمهوری،احمدی نژاد در اين گفتگو تصريح کرد: همزمانی صدور قطعنامه شورای امنيت عليه ايران با زمان بررسی بسته پيشنهادی گروه ، ۵ +۱بيانگر بیصداقتی و رفتار استعماری برخی کشورهاست ، هرچند قطعنامه شورای امنيت از ديد جمهوری اسلامی ايران اهميت چندانی ندارد.
احمدی نژاد، مخالفت برخی کشورهای غربی با دستيابی ايران به فناوریهای پيشرفته از جمله در موضوع هستهای را "نشانه خوی سلطه طلبی اين کشورها" دانست و با تاکيد بر اينکه "دشمنان ملت ايران در محروم کردن ايران از فناوریهای پيشرفته، ناکام خواهند ماند"، اظهار داشت :از آن جا که فعاليت های ما در زمينه هستهای،کاملا صلح آميز و براساس قوانين بينالمللی است، هيچ نگرانی از پيشرفتها و ادامه فعاليتهای خود نداريم.
رييس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه"هندو" درباره اولويت فعاليتهای هستهای برای ايران با وجود ضرورت توجه به بخشهای ديگر گفت:
ما معتقديم کشور بايد در عرصههای گوناگون بطور موازی پيشرفت کند و هيچ فعاليت تحقيقاتی و پژوهشی نبايد جلوی پيشرفت کشور در ساير بخشها را بگيرد.
** اهداف ما ازنامه به سران جهان محقق شده است
احمدی نژاد درباره ارسال نامهها به سران کشورهای جهان نيز با اشاره به اينکه قواعد ديپلماسی امروز جهان توسط غربيها تعريف شده است و هر کس در چارچوب اين قواعد خود را محدود کند قطعا مقهور آنان خواهد شد گفت: ما از ارسال اين نامهها اهدافی داشتيم که محقق شده است، ما در اين نامهها به روش خودمان و بر اساس فرهنگ و تمدن خود، آنان را به پذيرش حق و بازگشت به مسير توحيد و معنويت و عدالت و برقراری صلح در جهان دعوت کرديم اما اينکه آنان پاسخ اين نامهها را ارسال نکردند مويد اين مطلب است که با صلح و عدالت مخالفند و مردم جهان اين موضوع را درک کرده اند.
رييس جمهور با اشاره به تهاجم رژيم صهيونيستی به لبنان ،حوادث اين روزهای لبنان را بيانگر سلطه طلبی، ستمگری و فساد رژيم صهيونيستی و برخی ديگر از حاکمان کشورهای غربی دانست و با بيان اينکه رژيم اشغالگر قدس، رژيمی جعلی، ظالم و فاقد رابطه تاريخی و انسانی با ملتهای منطقه است، تاکيد کرد: دوره تجاوزگری و ظلم و ستم در جهان به سرآمده و شکستهای اين رژيم از مقاومت اسلامی لبنان نيز ثابت کرد که برای پيروزی، فقط سلاحهای پيشرفته و بمبهای مهلک کافی نيست.
احمدی نژاد با تاکيد بر اينکه در دنيای معاصر دوران تاثيرگذاری سلاح و بمب در مناسبات انسانی و سياسی به پايان رسيده است افزود: امروزه دوران فرهنگ و انديشه آغاز شده است و آنچه که بشر امروز به آن نياز دارد، افکار انسانی، صلح و عدالت است و در جهان کنونی بجز چند قدرت بزرگ که تشنه مسابقه تسليحاتی هستند، همگان از بمب و جنگ و کشتار ابراز انزجار می کنند.
وی ،علت ناکامی سازمان ملل متحد و شورای امنيت را در برپايی صلح و آرامش در جهان به ويژه در لبنان، تسلط برخی سلطه طلبان و حکام فاسد بر اين نهادهای بينالمللی ارزيابی کرد و افزود: اينکه آمريکا و انگليس با برقراری آتش بس در لبنان مخالفت میکنند بيانگر خوی جنگ طلبی و اشغالگری اين کشورها است، هرچند پيروزی نهايی دراين درگيریها با ملت مقاوم لبنان و مقاومت اسلامی خواهد بود.
** احداث خط لوله صلح
رييس جمهور در بخش ديگری از اين مصاحبه، روابط جمهوری اسلامی ايران و هند را تاريخی و بر اساس مشترکات فراوان فرهنگی و تمدنی دو کشور دانست و با بيان اينکه ايران از موضع منفی هند در قبال موضوع هستهای ايران آزرده شده است افزود: با اين وجود ما به جبران اين اشتباه و توسعه مناسبات دو جانبه اميدواريم.
احمدی نژاد ،احداث خط لوله صلح برای انتقال گاز از ايران به پاکستان و هند را نيز خواست مشترک سه کشور دانست و ابراز اميدواری کرد با اقدامات کارشناسان، احداث اين خط لوله هر چه سريعتر آغاز شود.
متن کامل مصاحبه رييس جمهور با روزنامه هندی "هندو" به اين شرح است:
خبرنگار: آقای رييس جمهور خيلی تشکر میکنم که به ما اجازه داديد به رغم اينکه امروز تعطيل رسمی است، خدمت جنابعالی برسيم.
جناب آقای رئيس جمهور، بنده و همکارم زمانی خدمت شما میرسيم که موضوع پرونده اتمی ايران قدری پيچيده شده است و اين بحران مقداری غامض تر شده است و شورای امنيت هم همان گونه که در اخبار اطلاع پيدا کرديم، قطعنامه ای را صادر کرده است،به رغم اينکه هنوز جمهوری اسلامی ايران مشغول مطالعه بسته مشوقهاست.نظر جنابعالی را در اين خصوص اگر داشته باشم، تشکر میکنم.
رئيس جمهور:
به نظرم مساله پيچيده نشده ، روشن است. آمريکا و بعضی کشورهای اروپايی نمیخواهند که ما فناوری هستهای را دراختيار داشته باشيم و از آن استفاده کنيم. از همه امکانات و ابزارهايشان هم استفاده میکنند، حوادث لبنان هم يک بار ديگر نشان داد که شورای امنيت ابزار دست اينهاست،آنها از ابزارشان استفاده کردهاند و اتفاق مهمی نيفتاده است.
از اول هم ما را با ابزار شورای امنيت تهديد میکردند. ما هم میگفتيم مگر شورای امنيت دراختيار شماست که تهديد میکنيد؟ ما البته اين را می دانستيم،اما اين روزها کاملا آشکار شد.
ما در شرايط عادلانه و در چارچوب قانون و منافع ملی خودمان و برپايه عدالت علاقهمند به گفتگو بوده و هستيم، ما چون برپايه قانون کار میکنيم و دنبال صلح و آرامش هستيم، نگرانی نداريم،ما خودمان و با فکر و انديشه خودمان اين فناوری را به دست آورده ايم،کسی نمیتواند اين را از ما بگيرد، ما علاقه منديم که گفتگو کنيم و اگر کسانی سئوالی دارند، بپرسند.
آنها يک پيشنهاد دادند،ما هم گفتيم پاسخ میدهيم.ما مشغول بررسی هستيم،و زمان تعيين کرديم. قطعنامه صادر کردند. ما نفهميديم مفهوم اين چيست؟ جز دروغ و جز اينکه میخواهند تحميل کنند. آنها دنبال گفتگو نيستند، آنها دنبال تنش هستند. آنها میخواهند ما را از حق خودمان محروم کنند.
میخواهند شمشيری را بالای سر ما نگه دارند تا ما تسليم بشويم. البته اشتباه میکنند. دوران اين رفتار به پايان رسيده است. بنابراين ما نگران نيستيم .آنها از اين اشتباهشان پشيمان خواهند شد.
- خبرنگار:
جنابعالی سال گذشته به مجمع عمومی سازمان ملل تشريف برديد و شرکت کرديد، پيشنهاد جالبی را برای ديگر کشورها مطرح کرديد. متاسفانه کشورهای ديگر استقبال چندانی نکردند. حال در تاريخ بيست و دوم (يا قبل يا بعد از آن) آيا درصدد هستيد که پيشنهاد ديگری را مطرح بفرماييد.
- رييس جمهور:
البته ما گفتيم بررسی میکنيم و نظراتمان را درباره آن بسته اعلام می کنيم.ما علاقه مند بوديم که گفتگو را ادامه بدهيم. اما اين رفتار آنها باعث شد که ما به صداقت آنها ترديد کنيم. ما الان ديگر به آنها اعتماد نداريم و فکر میکنيم اساس پيشنهاد يک بسته يک کار سياسی بود. به سختی ما می توانيم خودمان را قانع کنيم که آنها در کارشان صداقت دارند و دست از رفتار استعماری برداشته اند.
اما به احتمال زياد با بررسی بيشتر يک پاسخی خواهيم داد. تلاش میکنيم که اين طوری بشود.
- خبرنگار:
آقای رييس جمهور آيا متعجب شديد که روسيه و چين همراه و همگام با اتحاديه اروپا و آمريکا همصدا شدند و به تصويب اين قطعنامه کمک کردند؟ - رييس جمهور:
ما روی پای خودمان ايستادهايم و علاقه منديم دوستان مان هم در کنارمان باشند.
- خبرنگار:
آيا در صورتی که رويکرد فعلی اروپاييان و آمريکا، منظور بنده ادامه وارد کردن فشار بر جمهوری اسلامی ايران است در صورتی که فشارها ادامه پيدا کند ، آيا ايران ان.پی.تی ( (NPTرا ترک خواهد کرد؟ چنين احتمالی وجود دارد؟ - رييس جمهور:
ما قبلا گفتهايم که همه فعاليتهای ما صلح آميزاست و در چارچوب مقررات آژانس و ان.پی.تی( (NPTاست. آنها اگر بخواهند از ابزارشان استفاده کنند و محدوديتهايی برای ما ايجاد کنند يا حقوق ملت ما را ضايع کنند، متناسب با آن، ما در سياستهايمان تجديدنظر میکنيم.
- خبرنگار:
تجديدنظر که میفرماييد، منظورتان خروج از ان.پی.تی( (NPTاست يا چيز ديگری؟
- رييس جمهور:
متناسب با رفتار آنها تصميم میگيريم،البته آنها قادر نيستند فشار وارد کنند.
- خبرنگار:
همگی ما با فتوای امام خمينی(ره) آشنا هستيم که اعلام کردند که استفاده از بمب اتمی خلاف اسلام است. اما ساخت و نگه داری بمب اتمی چه؟ آيا آن هم به نظر جنابعالی مخالف اسلام است و آيا نمیتوان آن را صرفا به عنوان يک بازدارنده نگه داشت؟
- رييس جمهور:
من فکر میکنم دوران تاثيرگذاری سلاح و بمب در مناسبات انسانی و سياسی به پايان رسيده است و به زودی تمام اين زرادخانهها عاطل و باطل خواهند شد.
همه ملتها از جنگ و کشتار متنفرند. فقط چند قدرت بزرگاند که دنبال تشديد مسابقه تسليحاتی هستند. آنها هم اين کار را برای جيب خودشان می کنند. امروز دوران فرهنگ و انديشه شروع شده است. آن چيزی که ما بدان نياز داريم افکار انسانی، صلح و عدالت و قلمرو طرفداران صلح و عدالت است.
آنهاست که انسانها را میسازد و به سعادت میرساند. بمب سعادت نمیآورد.
پول و منابعی که برای تسليحات هزينه میشود بايد هزينه پيشرفت و رفاه و بهداشت و آموزش مردم بشود.
- خبرنگار:
آخرين باری که من به ايران آمدم، سال ۱۹۸۴بود، از آن سال تا امسال می بينم که کشور پيشرفت زيادی کرده است، اقتصاد ايران بسيار شکوفا شده، خلاصه کشور شما پيشرفتهای بسيار زيادی داشته است. با وجود اين ايران هنوز امکانات پالايش اندکی دارد و شما هنوز واردکننده بنزين هستيد و همچنين فناوری مايعسازی گاز طبيعی يا LNGرا هم هنوز در داخل کشور نداريد. کسی نمی گويد که ايران نبايد فناوری اتمی داشته باشد،اما با توجه به نيازهای فوری ايران آيا فناوری اتمی اولويت دارد؟
- رييس جمهور:
ببينيد، اينها مزاحم هم نيستند. متخصصانی که در آن زمينه کار کرده اند، کوتاهی کردهاند.ما الان تشويق شان کردهايم که کار را زودتر انجام بدهند.
اينها دو کار موازیاند و مزاحم هم نيستند. میتوانيم بگويم کشوری که امروز به انرژی نياز دارد،در زمينه بهداشت کار نکند؟ يا روی آيروديناميک، ليزر و پزشکی کار نکنيم؟ شاخههای علمی و فناوری متعدد است.
در يک قسمت ممکن است پيشرفت بيشتری باشد و در قسمتی کم.
- خبرنگار:
سال گذشته که هند در آژانس عليه ايران رای داد،احساس ما حداقل در مطبوعات اين بود که مناسبات دو کشور به سمت منفی شدن گام بر میدارد و در خصوص پروژه صدور LNGاز ايران به هند - همان طور که اطلاع داريد - ما درصدد بوديم که ۵ميليون تن LNGاز ايران وارد کنيم، جنابعالی زمانی که به شانگهای رفتيد، با وزير نفت هند ملاقاتی داشتيد.
حضرت عالی در آن ديدار گفتيد زمانی که به ايران برگشتم، با همکاران در مجلس تماس خواهم گرفت و وضعيت قرارداد را جويا خواهم شد و به شما اطلاع خواهم داد.
در اين خصوص اگر به بنده بفرماييد که وضعيت فعلی به چه نحوی است، استفاده خواهم کرد. همچنين وضعيت فعلی روابط فی مابين دو کشور.
- رييس جمهور:
روابط ايران و هند روابط تاريخی است. مشترکات فراوان فرهنگی و تمدنی اين دو ملت را به هم گره زده اند. ادبيات، هنر، سنتهای اجتماعی، دانشمندان و تمايلات مردم ما بسيار شبيه هم است. به علاوه در منطقه هم ما علايق و منافع مشترک فراوانی داريم و ديدگاهها و مواضع مشترک. روابط ما ريشه در تاريخ دارد.
البته ما از موضع دولت هند ناراحت شديم، يعنی انتظار نداشتيم ، اما اين در روابط ما تاثير تعيينکننده ندارد. نگاه ما در روابط نگاهی به آينده های درخشان است.
مردم ما وقتی در کنار مردم هند هستند، خيلی راحت اند، براساس نزديکی و برادری و اين روابط ما روابطی نيست که با يک اقدام اشتباه دچار مشکلات جدی بشود. آقای نخست وزير هم که با من صحبت کردند، بر همين مساله تاکيد کردند. فکر میکنيم روابط ما آن قدر مهم هست که اگر يک طرف هم در موضعی اشتباه کند، خودش اصلاح خواهد کرد.
بنابراين ما نگران آن نيستيم. گرچه انتظار نداشتيم. آن قرارداد LNGهم ارتباطی با آن مساله ندارد. واقعا يک اختلاف و تفسير حقوقی بين شرکت نفت ماست با طرفين. اتفاقا میخواهم که همکاريها را گسترش بدهيم. میبينيد در قرارداد خط انتقال گاز من خودم شخصا اين کارها را دنبال میکنم. اين مورد را هم به همکاران گفته ام که به مجلس منعکس کنند و پاسخ مجلس را بگيرند. فکر میکنم تا پايان تابستان جواب را از مجلس بگيريم.
- خبرنگار:
جنابعالی به خط لوله اشاره کرديد. واضح است که مردم ايران، پاکستان و هند مشتاقانه منتظر ساخته شدن اين خط لوله هستند. با توجه به اين اشتياق آيا حضرت عالی حاضر هستيد که قدری انعطاف بيشتری از خود در خصوص قيمت نشان بدهيد؟
- رييس جمهور:
ما مردم هند و پاکستان را خيلی دوست داريم. ما مردم هند و پاکستان را مثل مردم خودمان میدانيم. واقعا علاقه منديم که اين خط لوله احداث بشود در حالی که الان پيشنهادهايی از اروپا با قيمتهای خيلی بالا هست. اما ما علاقهمنديم که اين خط بين ما و پاکستان و هند احداث بشود و میخواهيم خط لوله برادری و صلح باشد و علاقه منديم انعطاف داشته باشيم.
اما بالاخره ما شرکت نفت داريم، شخصيت حقوقی دارد و بايد گاز را در دنيا بفروشد و با نگاه اقتصادی تامين کند.
اين خط لوله يک خط لوله گاز مطمئن خواهد بود. البته قيمتهای آن نمیتواند از قيمتهای جهانی خيلی فاصله داشته باشد. من فکر میکنم میتوانيم به توافق برسيم. ان شاءالله من فرصتی به کارشناسان اين سه کشور دادم که به تفاهم برسند.
- خبرنگار:
عالی جناب!يکی از ويژگيهای روش ديپلماتيک جنابعالی نوشتن نامه به رهبران دنيا از جمله بوش و خانم مرکل و... بوده است.
متاسفانه آنها به نامه حضرت عالی پاسخ نداده اند. میخواستم بپرسم که انگيزه شما از نوشتن نامهها چه بوده است و آيا شما ناراحت شديد که آنها پاسخی به نامه شما ندادند؟
- رييس جمهور:
شما به دو نکته توجه کنيد. غربيها يک مدل ديپلماسی را طراحی کردهاند، طراحی آن را خودشان کردهاند و همه علاقه مندند در چارچوب آن قواعد عمل کنند. مطمئن باشيد هر کسی در آن چارچوب عمل کند، مقهور آنها خواهد شد.
ما بايد روشهای خودمان را داشته باشيم. ما دارای فرهنگ و تمدنيم. ما برای حل مشکلات جهان و اراده بهتر جهان حرف و نظر و برنامه داريم.
فکر میکنم میشود دنيا را بهتر اداره کرد. اين مطالبی که من فرستادم، در واقع پيام بود. البته من علاقه مند بودم که آنها حرفهای حق را بپذيرند.
علاقهمند بودم که به حق برگردند. آنها در انتخاب آزادند و میتوانند انتخاب کنند.
اما هر کس حاصل انتخابهای خودش را دريافت خواهد کرد. البته شما میتوانيد آثار اين دو اقدام ديپلماتيک را ببينيد. من فکر میکنم اهدافی که داشت، محقق شد. پيامی بود برای دعوت به صلح و عدالت. اگر میپذيرفتند، بسيار خوب. اگر هم نپذيرفتند، ملتها فهميدند که اينها مخالف صلح هستند.
اين دعوت به صلح است.
- خبرنگار:
با توجه به ناکاميهای اخير اسرائيل در تامين اهداف خود در لشکرکشی به لبنان، آيا فکر میکنيد که صرف اين ناکامی فرصت جديدی را ايجاد کرده است برای کشورهای منطقه تا بتوانند تلاش جديدی را برای دستيابی به يک صلح عادلانه راه اندازی میکنند؟ صلحی که پس از آن تمام کشورهای منطقه در صلح و صفا و در پشت مرزهای امن زندگی کنند؟
- رييس جمهور:
رژيم اشغالگر قدس رژيمی است که متکی به قدرت نظامی خودش است. اين رژيم فاقد رابطه تاريخی و انسانی با ملتهای منطقه است. فقط متکی بر قدرت نظامی بود. قدرتی که شصت سال به طور مستمر از آن استفاده کرد. اما اين قدرت نظامی امروز متوقف شده است. طبيعی است که اين خلا مقدمه تحولات است. تحول در راه است.
ما اميدواريم که اين تحولات منجر به يک صلح عادلانه و پايدار بشود. گرچه وقتی به صحنه نگاه میکنيم، به رفتار آمريکا، انگليس و اين رژيم نگاه می کنيم، اين آرزو را دور از دسترس میبينيم، اين است که آنها دنبال صلح نيستند، دنبال اشغال گری و جنگ و سلطه اند.
از رفتار آمريکا و انگليس در ممانعت از آتش بس کاملا پيداست. وظيفه شورای امنيت تامين صلح و امنيت است. اولين اقدام بايد آتش بس باشد. اما آنها فکر میکنند که با مخالفت با آتش بس و گرفتن زمان میتوانند به اهداف نظامی خودشان در لبنان دسترسی پيدا کنند.
الان هم از يک طرف معطل میکنند تا آنها بتوانند به اين موفقيتهای نظامی دسترسی پيدا کنند. از طرف ديگر میخواهند با طرح قطعنامههای خاصی اهدافی را که در جنگ نظامی به دست نياوردهاند در قطعنامه شورای امنيت محقق کنند. به همين دليل هم میبينيد که جنگ ادامه دارد.
اجازه بدهيد که من مطلب ديگری را مطرح کنم. مطلبی که فکر میکنم هم مردم هند و هم مردم ايران به آن اعتقاد دارند.
صحنه لبنان نشان میدهد که بعضی از دولتهای بزرگ دنبال صلح و سعادت انسانها نيستند. آنها فقط به منافع و جيب خودشان برای سلطه میانديشند.
اينها کی اند؟ کسانی هستند که میگويند ارزشهای اخلاقی در سياست و زندگی اجتماعی آنها نقش ندارد. مفهوم ديگر اين سخن اين است که آنها از ظلم، جنايت، تجاوز، دروغ و فساد دفاع میکنند.
ما نتيجه میگيريم که بشر نيازمند حاکمان ارزش گراست. دنيا نيازمند انسانهای صالح و پاک است.
انسانهايی که ديگران را دوست داشته باشند، به انسانها عشق بورزند، کسانی که جز به بمب، تسلط و تجاوز نمیانديشند، موجب بدبختی بشرند. ما ملتها بايد دنبال انسانهای صالح باشيم.
علت ناکامی سازمان ملل و شورای امنيت در برپايی صلح و آرامش را میشود در همين ويژگی حاکمان دنيا جستجو کرد.
سلام بنده را به مردم خوب و عزيز هند برسانيد. واقعا ما با مردم هند احساس نزديکی میکنيم. از پيشرفتهای شما خوشحال میشويم و از ناراحتيها و مشکلات و غصههای شما ما هم غمگين هستيم.
- خبرنگار:
خيلی تشکر میکنم.