طی چند روزگذشته دولت ژاپن متعاقب آسيب ديدن يکی از راکتورهای اتمی اش در نتيجه زمين لرزه، تصميم به تعطيل آن گرفت حال آنکه در احداث راکتورهای هسته ای ژاپن، پيشرفته ترين تکنولوژی روز مورد استفاده قرار گرفته بود. در احداث راکتور آب سنگين اراک، دولت جمهوری اسلامی که در نتيجه اعمال تحريم های جهانی ازهمکاری فنی با ساير کشور ها در اين زمينه محروم مانده است، مجبور به فراهم کردن نقشه فنی راکتور و گردآوری قطعات ساخت آن از بازار سياه شده است. رويکردن به نحوة کاری از اين نوع در احداث واحد حساس و بالقوه خطر آفرينی چون راکتور هسته ای اراک، تنها از دولت غير مسئولی چون جمهوری اسلامی ساخته است.
اخيراٌ، حکومت دين سالار در يک عقب نشينی موضعی در برابر جامعه جهانی سرانجام رضايت داده است که محل بنای راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگين در اراک مورد بازديد ناظران آژانس بين المللی انرژی اتمی قرار گيرد. حصول اطمينان خاطر از رعايت دقيق ضوابط حفاظتی ومراعات جوانب فنی در بنای راکتور يادشده، بمنظور پرهيز از ضايعات محتمل زيست محيطی، از جمله نگرانی هائی عمده آژانس بين المللی انرژی اتمی در قبال فعاليت های غير شفاف اتمی ايران بوده است.
اين اقدام حکومت دين سالارکه تنها در نتيجه اعمال فشار های مستمر جامعه جهانی و در شرايط اجبار و عدم رضايت صورت گرفته است، اگر چه ميتواند به کاهش بخش کوچکی از نگرانيهای آژانس بين المللی انرژی اتمی در قبال فعاليتهای پنهان هسته ای ايران بيانجامد، اما در عين حال ياد آور مخاطرات بسيار بزرگتری – مانند حادثه اخير در ژاپن –می باشد که امنيت مردم ايران و سلامت محيط زيست آنان و ديگر همسايگان منطقه ای ايران را شديداٌ تهديد ميکند.
از جمله حقايق ديگری که نظام حاکم بر ايران همواره از مردم ايران پنهان داشته است، بی ارتباطی کامل نقشی است که احداث راکتور آب سنگين اراک، در صورت احداث و تکميل، در جهت تامين برق اتمی ايفا خواهد کرد. عمده محصول راکتور کوچکی از نوع آب سنگين اراک توليد سالانه ۹ تا ۱۰ کيلو پلوتونيوم است که با رسيدن به درجه غلظت بالا ميتواند درساختن ۲ بمب اتمی مورد استفاده قرار گيرد. با توجه به اين واقعيت، حکومت دين سالار تاکنون نتوانسته است ابهامات موجود در اذهان مقامات مسئول در آژانس بين المللی انرژی اتمی و اعضای شورای امنيت سازمان ملل متحد مبنی بر اينکه هدف اصلی ايجاد راکتورآب سنگين اراک در اختيار گرفتن ظرفيت بالقوه توليد بمب هسته ای است و نه برق اتمی، را بر طرف نمايد.
علاوه بر اهداف اصلی و بازگو نشده در ارتباط با راکتورآب سنگين در اراک که به نوبه خود و در کنار ساير فعاليتهای اتمی مشکوک جمهوری اسلامی، مخالفتهای يکپارچه جامعه جهانی را بر انگيخته و امنيت ملی ايران را مورد تهديد جدی قرار داده است، نحوه ساخت و مهارتهای فنی ابتدائی بکار گرفته شده در طراحی و احداث آن است. استفاده از تکنولوژی ابتدائی در امر احداث يک واحد حساس اتمی در سرزمين زلزله خيزی چون ايران پذيرائی از خطر بالقوه ای است که دولت جمهوری اسلامی تاکنون از توضيح جوانب آن بمردم بی پناه ايران سرپيچيده است.
جمهوری اسلامی با ادامه فعاليتهای مشکوک اتمی و خوداری از همکاری با جامعه جهانی در جهت رفع نگرانی های موجود، علی رغم تکرار داعيه غير نظامی بودن برنامه های اتمی اش، امنيت ملی ايران را عملا وجه المصالحه تداوم بقای خود در قدرت قرار داده است. نهايتا، اقدامات مشکوک اتمی جمهوری اسلامی تنها به حق قانونی و طبيعی مردم در جهت دست يافتن به تکنولوژی صلح آميز هسته ای لطمه وارد آورده و با رويکردن به تکنولوژی عقب مانده، شرايط زيست محيطی و سلامت روزمره شهروندان کشور را نيز در مخاطره جدی قرار داده است.
۲۰۰۷-۰۷-۲۱
سازمان مشروطه خواهان ايران «خط مقدم»
(واحد روابط عمومی)
POB 326, London SW15 3NN, UK
www.cmi-fl.com