هرچند مبارزات انتخاباتی برای تصدی مقام ریاست جمهوری در آمریکا، هنوز بهطور رسمی شروع نشده است، با این حال نمایندگان دو حزب رقیب محافظهکار و دموکرات این کشور، مناقشهی لفظی بر سر گفتوگو با ایران را آغاز کردهاند.
ایران و مسئلهی چگونگی برقراری رابطهی سیاسی با این کشور، یکی از موضوعهای اصلی کارزار انتخاباتی در آمریکا خواهد بود. هرچند مبارزات انتخاباتی برای تصدی مقام ریاست جمهوری، هنوز بهطور رسمی شروع نشده است، با این حال نمایندگان دو حزب رقیب محافظهکار و دموکرات، مناقشهی لفظی بر سر گفتوگو با ایران را آغاز کردهاند.
اوباما؛ آغازگر بحث
باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات این بحث را در گفتوگویی تلویزیونی در ماه فوریهی امسال پیش کشید. او در این مصاحبه در پاسخ به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا حاضر است، در اولین سال ریاستجمهوری خود، "بدون قید و شرط" با سران ۵ کشور موسوم به "دولتهای شرور"، از جمله ایران، به گفتوگو بنشیند، گفت: «بله، حاضرم!» او همچنین افزود، تصور اینکه میتوان دولتی را با خودداری از گفتوگو با آن مجازات کرد، «مضحک است.» باراک اوباما در این برنامه برای "عادی جلوه دادن" سیاست خود، رئیس جمهور پیشین آمریکا، رونالد ریگان، را مثال زد که هنگامی که اتحاد جماهیر شوروی "سرزمین شرورها" خوانده میشد، با اینحال با سران این کشور به مذاکره پرداخت.
واکنش محافظهکاران
نمایندگان حزب محافظهکار آمریکا، از آنجا که در ماه فوریه نتیجهی کارزار انتخابی دو نامزد حزب دموکرات، یعنی اوباما و هیلاری کلینتون هنوز مشخص نبود، واکنش صریح و هدفمندی نسبت به دیدگاه اوباما از خود نشان ندادند؛ جرج بوش ولی روز پنجشنبه، ۱۵ ماه مه در سخنرانی خود در برابر مجلس اسرائیل به مناسبت شستمین سال بنیانگزاری این کشور، این "غفلت" را جبران کرد و آشکارا گفت: «بهنظر میرسد که برخی عقیده دارند که ما باید با تروریستها و افراط گرایان مذاکره کنیم. انگار دلیلی مجابکننده آنها را به این نتیجه رساندهاست که تا بهحال اشتباه میکردهاند.» بوش سپس در سخنرانی خود، این "خودفریبی ابلهانه" را با مثالی تاریخی از دورهی ناسیونال سوسیالیستهای آلمان مقایسه کرد و گفت: «هنگامیکه تانکهای نازیها لهستان را به تصرف خود درآوردند، یک سناتور آمریکایی گفته بود؛ خدای من، اگر من با هیتلر صحبت کردهبودم، میشد از این حادثه جلوگیری کرد.» بوش در پایان سخنرانی خود نتیجه گرفت که تاریخ بیهودگی این بحثها را ثابت کرده است.
جنگ جایگزین گفتوگو
سخنرانی بوش در برابر مجلس نمایندگان اسرائیل، واکنشهای شدیدی در میان احزاب آمریکا برانگیخته است. از جمله سناتور بیدن، رئیس کمیتهی سیاست خارجی آمریکا، معتقد است که سیاست بوش مبنی بر خودداری از گفتوگو با ایران، این کشور را قویتر و وضعیت اسرائیل را ناامنتر ساخته است. او میپرسد: «معنی اینکه جایی برای راهکارهای سیاسی وجود نداشته باشد، چیست؟: جنگ».
در این رابطه حتی هیلاری کلینتون که ابتدا آمادگی کلی اوباما را در مقام رئیس جمهور احتمالی آمریکا برای گفتوگو با سران کشورهای "شرور"، سادهلوحی خوانده بود، اکنون به دفاع از رقیب سیاسی خود برخاسته است. او سخنرانی بوش را بهویژه در رابطه با اشتباههای او در زمینهی سیاست خارجی آمریکا، "توهینآمیز و انزجارآور" خواند و به طور ضمنی از برنامههای اوباما پشتیبانی کرد.
کارشناسان سیاسی معتقدند که حداکثر تا پائیز سال جاری، چگونگی برخورد با ایران به بحث اصلی کارزار انتخاباتی آمریکا تبدیل خواهد شد. اوباما، سیاست گفتوگو با ایران را رویهای تهاجمی خواند و گفت: «در برابر ایران، سیاستی هوشیارانه ضروری است.»
ب. الف/فرانکفورتر روند شاو