خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ورزشي - فوتبال
برانكو ايوانكوويچ و دستيارانش تنها شش ماه فرصت دارند تا تيم ملي را براي رويارويي با پرتغال و مكزيك و آنگولا در مرحلهي گروهي رقابتهاي جام جهاني آماده كنند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ديدارهاي دوستانه بهترين شيوه براي گزينش بازيكنان و آرايش تيمي است. البته هم گام شدن با برنامههاي فيفا دشوار است چرا كه در تقويم مركز فرماندهي فوتبال جهان تنها دو سه بازي دوستانه گنجانده شده است.
سرمربي تيم ملي ايران در گفتوگو با ايسنا به پرسشهايي دربارهي برنامهاش براي اين ديدارها و احتمال تغيير تركيب كنوني و بازگشت چهرههاي نام آشنايي مانند كريم باقري، تيم ملي اميد و اظهار نظري كه در يكي از روزنامههاي كرواسي داشت، پاسخ داد.
تركيب مكزيك، پرتغال و آنگولا آميزهاي از فوتبال سرعتي، درگيرانه و فانتزي است كه البته دربارهي نمايندگان كونكاكاف و آفريقا چاشني روحيه و انگيزه بسيار بالا هم به آن افزوده ميشود. پس گزينش حريف تداركاتي نيازمند ظرافت فراواني است.
برانكو كه ميخواهد ايرانيها در برگزاري اين بازيهاي واقع بين و شكيبا باشند، گفت:« برنامهريزي براي بازيهاي دوستانه سخت است، نميتوان ناگهاني اين كار را انجام داد. انتخاب حريف تنها مشكل ما نيست. آژانسهاي بازاريابي و حاميان مالي در شكل گرفتن بازيهاي تداركاتي نقش دارند. تقويم فيفا هم را در نظر بگيريد. ساير تيمها هم مشكل ما را دارند. براي بيست و يكم فوريه، اول و بيست و دوم مارس و ماه مي ديدارهايي خواهيم داشت كه براي بازيهاي مارس با تيمهايي از آمريكاي مركزي يا جنوبي روبرو خواهيم شد. در مراسم قرعهكشي «لايپزيگ» هم اين فرصت وجود نداشت تا دربارهي اين موضوع با مربي مشورت كنم. نكته ديگري كه بايد به آن توجه كرد مشكل بازيهاي دوستانه برابر تيمهايي مانند استراليا است. با چنين مسافت طولاني دست كم هفت روز را از دست خواهيم داد. يازده، دوازده روز ديگر فهرست تيمهايي كه با آنها بازي خواهيم كرد را به فيفا ميفرستيم. البته اين موضوع اجباري نيست. اما، بايد با فيفا هماهنگ باشيم.»
ايوانكوويچ از چيدمان كنوني تيم ملي شناخت خوبي دارد. گروه مرد خونسرد كروات در ديدارهاي انتخابي نمايش خوبي داشت. اما، تابستان آينده شايد سن بالا براي بعضي از بازيكنان براي رويارويي با تيمهاي سرعتي گروه D دردسرساز شود. آيا برانكو به اين تيم بويژه در خط دفاعي وفادار ميماند؟
دستيار پيشين ميرسلاو بلاژويچ اين چنين از تيمش دفاع كرد:« هميشه احتمال بهتر شدن وجود دارد. با تجربهها ميتوانند به بازيكنان ديگر كمك كنند. من از آنها سپاسگذارم. جوانترها از بودن در كنارشان به خود ميبالند. خط دفاع تيم ملي ايران ضعيف نيست. بعضي وقتها بهترين بازيكنان خط دفاعي هم مانند انگلستان اشتباه ميكنند. كره و ژاپن در خاك كشورشان چند فرصت گلزني به دست آوردند. بازيكنان ما بسيار سرعتي هستند. در بازيهاي دوستانه و انتخابي ديديد كه مهاجمان حريف نتوانستند از چنگ مردانم فرار كنند و اين جاي خوشحالي دارد. ديدار برابر كره، سه بازيكن اين تيم ده متر از مدافع ما پيش بودند اما، او به آنها رسيد. ميدانيد كه سرعت بينظير كرهايها در آسيا زبانزد است. البته من هم آرزو دارم بازيكن جديدي پديدار شود تا از او استفاده كنيم.!»
تا چند درصد از اين تركيب در جام جهاني استفاده خواهد شد. برانكو ايوانكوويچ در پاسخ به ايسنا گفت:«درصد بسيار بالايي! آنها بهترين نتيجهها را گرفتهاند. مهدويكيا در هامبورگ عالي است. كريمي براي بايرن بازي ميكند. هاشميان به روزهاي اوج بازگشته است. به زندي در كايزرسلاترن فرصت ميدهند. نكونام، دايي، گل محمدي و ميرزاپور هم در بهترين شرايط هستند.»
* كريم باقري در تيم ملي!
كريم باقري و خداداد عزيزي بازيكنان جاودانه تاريخ فوتبال ايران هستند. بهترينهاي تيم ملي در جام جهاني 98 شايد اكنون بار ديگر براي بازگشت به گلچين فوتبال ايراني وسوسه شدهاند. اين روزها باقري بازيكن كم اشتباه و محكم پرسپوليس در رقابتهاي ليگ برتر است.
اما، برانكو براي دعوت نكردنش به تيم ملي دليل جالبي دارد:« كريم باقري يكي از بزرگترين بازيكنان ايران است و خدمات بسياري براي تيم ملي كشورش انجام داده است. او با بزرگ منشي جاي خود را به بازيكنان جوان داد و از تيم ملي خداحافظي كرد. اكنون باقري از بهترين بازيكنان پرسپوليس است اما،هرگز او را دعوت نميكنم چرا كه دوست دارم هميشه در تركيب اصلي بازي كند. نشستن روي نيمكت ذخيرهها و حتي سكوها سزاوار او نيست. ما نكونام، زندي، رحمان رضايي و نصرتي را داريم كه انتخابهاي نخست من هستند.»
* تيم اميد در غرب آسيا
تيم ملي اميد در رقابتهاي غرب آسيا در جايگاه سوم ايستاد در حالي كه همه از اين تيم كه بهترين هاي ليگ را داشت انتظار قهرماني داشتند. آنها اميدهاي ايران براي بازيهاي آسيايي 2006 و حتي المپيك 2008 پكن هستند.
داشتن تيم ملي نيرومند در اين رقابتها هدف اصلي سران فوتبال كشور است پس نبايد از شكست و ناكامي در ديدارهايي مانند بازيهاي غرب آسيا هراسيد و به بازيكنان جوان فرصت داد. سرمربي تيم ملي در اين باره به ايسنا گفت:« من هم باور دارم كه براي شكل دادن تيم ملي اميد نبايد نتايج مقطعي را مهم فرض كرد. بسياري از بازيكنان اين تيم بين 20 تا 23 سال سن داشتند. آنها ميتوانند در كنار باتجربهها رشد كنند و براي تيم ملي در جام جهاني يا المپيك به ميدان بروند. تيم جواني كه من ابتدا انتخاب كردم و اوج كارش بازيهاي آسيايي بود براي المپيك آتن برنامهريزي شده بود. با آنها در بالاترين سطح به جام جهاني رسيديم. خوشحالم كه كمپ چهار روزه را هم با استعدادهاي ليگ برتر برگزار كرديم. ميتوانم نام هشتاد نفر از بازيكنان آيندهدار را به زبان بياورم. در مذاكرات ابتدايي با فدراسيون فوتبال در چهار محور تاكيد داشتم: برنامهي فعاليتهاي تيم ملي و نتايج آن در كوتاه مدت، تيم ملي و جام جهاني و اهميت جام جهاني براي تيم ملي، گفتوگو دربارهي مشكلات فوتبال ايران، نقش رسانهها در پيشرفت اين رشتهي ورزشي در ايران. البته بايد بگويم كه منظور من انتقاد رسانهها نبود. آنها آزاد هستند تا ديدگاه خودشان را بيان كنند. تنها تصميم داشتم كه رسانهها با باشگاهها دست به دست هم دهند تا سطح فوتبال كشور را بالا ببرند.»
آيا تيمي كه سيموئز به دوحه برد ميتوانست بازيكنان جوانتر و ناشناختهتري داشته باشد؟ برانكو پاسخ داد:« تيم ملي اميد زير نظر فدراسيون فوتبال و كميتهي ملي المپيك است و اين تصميم مشترك آنها بود كه با اين شرايط بازي كنند. در رقابتهاي سخت بازيكنان تجربههاي ارزشمندي را به دست ميآورند. به هر حال نميتوانم دربارهي چگونگي گزينش تيم ملي اميد اظهار نظر كنم. چرا كه اين انتخاب سياست فدراسيون و كميتهي ملي المپيك بود.»
* گفتوگوي با روزنامهي كرواسي
برانكو ايوانكوويچ براي مراسم قرعهكشي جام جهاني 2006 مدتي ايران را ترك كرد. در اين مدت روزنامهي كرواسي با اين مربي گفتوگويي داشت و برانكو نااميدانه از انتقاد روزنامههاي ايراني گفت. سرمربي تيم ملي بايد در بهترين شرايط روحي به آلمان سفر كند اگر قرار است او در جام جهاني 2006 روي نيمكت ايران بنشيند بايد از همه نظر آماده باشد. چرا كه بازيكنان با سفارش و دستورهاي او به ميدان ميروند. جام جهاني تنها نبرد تاكتيكها و بدنهاي آماده نيست. بازيكنان بايد از لحاظ روحي هم در بهترين شرايط باشند.
ايوانكوويچ دربارهي انتقاد روزنامههاي ايراني گفت:« بعضي از اين روزنامهها به من حمله ميكنند من بايد دفاع كنم و با سوالهاي غرض آميز برخورد كنم. عصباني نيستم. از من ميخواهند كه بپذيرم همه چيز فاجعه است. البته با بعضي از انتقادها موافق هستم اما با بعضي ازآنها خير! آنها از ديدگاهشان دفاع ميكنند و ميگويند كه سزاوار مربيگري نيستم. اين هم منطق آنهاست. من هم مربي حرفهاي هستم. هنگامي كه دكتر دادكان به همراه اعضاي هيات رييسه فدراسيون من را آوردند، شرح وظايف من را مشخص كردند.»
برانكو ادامه داد:« بايد به سود تيم ملي بهترين تصميم را بگيرند. آنها بايد انتقاد كنند و اين يكي از اصول دموكراسي است. اما بهترين قاضي خود مردم هستند. رسانهها بسيار مهم هستند. من از آنها ناراحت نيستم.»
اكنون با توجه به اين كه شش ماه تا شروع جام جهاني مانده است فشار فراواني به هر 32 سرمربي تيمهاي ملي كه در اين رقابتها رسيدهاند وارد ميشود. در پرتغال لوييس فيليپ اسكولاري را براي اين كه مربي خارجي است متهم ميكنند و تنها از او قهرماني ميخواهند. ايوانكوويچ در اين باره به ايسنا گفت:« بايد تفاوت فوتبال پرتغال و ايران را هم در نظر گرفت. اين براي سومين بار است كه ما به جام جهاني آمدهايم در حالي كه آنها بيشتر اين رقابتها را تجربه كردهاند. ايران تنها يكصد و پنجاه باشگاه دارد در حالي كه ليسبون بيش از 500 باشگاه دارد. از زمان اوزه بيو آنها به ابرقدرت فوتبال جهان تبديل شدند. براي همين هم پرتغال را برزيل اروپا ميدانند. حتي در زاگرب و حومهي آن هم پانصد و پنجاه باشگاه كه دست كم هر كدامشان دو زمين بازي دارند، وجود دارد اما با اين وجود ما بسيار محكم و عالي مانند قهرمانان بازي كرديم. سطح قارهي آسيا ما را راضي نكرد و اكنون به سطح اروپا رسيدهايم و اين روزها خودمان را براي جام جهاني آماده ميكنيم. از هيچ تيمي نميهراسيم. براي من شنيدن اين خبر كه كريمي و هاشميان وعده دادهاند به مرحلهي حذفي جام جهاني ميرسيم بسيار زيبا است. بازيكنان من به كاميابي تيم ملي ايمان دارند. در مراسم قرعهكشي جام جهاني نمايندگان كرواسي بسيار خوشحال شدند كه با ژاپن همگروه شدند نه با ايران.»