چهارشنبه 25 مهر 1386

بيانيه مشترک پوتين و احمدی نژاد: روسيه نيروگاه بوشهر را طبق برنامه زما ن بندی شده تکميل می کند، راديو فردا

در بيانيه ای که پس از پايان دومين دور مذاکرات ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه، و محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، منتشر شده، آمده است که مسکو مصمم به تکميل نيروگاه اتمی بوشهر براساس «برنامه زمان بندی شده» است.

به گزارش خبرگزاری رويترز، در اين بيانيه آمده است که «نيروگاه اتمی بوشهر براساس برنامه زمان بندی مورد توافق شده تکميل و در مدار توليد قرار خواهد گرفت».

تاکنون کار تکميل نيروگاه اتمی بوشهر که کار ساخت آن توسط شرکت روسی «اتم استروی اکسپرت روسيه» انجام می شود بارها به تعويق افتاده است. .

طبق برنامه زمان بندی قبلی قرار بود که نيروگاه اتمی بوشهر پس از چند بار تاخير در شهريور ماه (سپتامبر) سال جاری راه ‌اندازی آزمايشی شود و در آبان ماه (نوامبر) مورد بهره ‌برداری نهايی قرار گيرد اما به دليل آنچه اتم استروی اکسپورت «بروز مساله مالی و فنی» خوانده است، اين برنامه به تعويق افتاده است.

در بخش ديگری از اين بيانيه تاکيد شده است که کار تکميل نيروگاه اتمی بوشهر با پايبندی کامل به «پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای» انجام خواهد شد.

دعوت از احمدی نژاد برای ديدار از مسکو

در همين حال، در بيانيه روسای جمهور دو کشور آمده است که آقای احمدی نژاد دعوت آقای پوتين برای ديدار از مسکو را پذيرفته است و تاکيد شده است که زمان اين ديدار براساس توافقات ديپلماتيک تعيين خواهد شد.

از سوی ديگر خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران، ايرنا، از تفاهم ايران و روسيه برای افزايش مبادلات تجاری ميان دو کشور تا ۲۰۰ مليارد دلار ظرف ده سال آينده خبر داده است.

اين خبرگزاری به نقل از آقای احمدی نژاد اين تفاهم نامه در بخش حمل و نقل ، انرژی، صنعت هوا و فضا و مشارکت در سرمايه‌گذاری های مشترک انجام خواهد شد.

آقای پوتين در جريان ديدار يک روز خود در ايران علاوه بر حضور در نشست سران کشورهای حاشيه خزر با آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، ديدار و گفت وگو کرد.

آقای پوتين شامگاه روز سه شنبه با بدرقه رسمی رييس جمهوری ايران، تهران را ترک کرد.

حمایت ضمنی از برنامه اتمی ایران

در همین حال رهبران چهار کشور حاشيه دريای خزر که در نشستی در تهران شرکت کردند، در بيانيه پايانی اين نشست، حمايت ضمنی خود را از برنامه هسته ای ايران اعلام کردند.

در اين بيانيه ۲۵ ماده ای، آمده است: «اين حق مسلم تمامی کشورهای عضو قرارداد منع گسترش سلاح های هسته ای – NPT - است که تحقيقات، توليد و استفاده از انرژی هسته ای را در اهداف صلح آميز و بدون تبعيض و در چارچوب مفاد اين قرارداد و نيز مکانيزم آژانس بين المللی انرژی اتمی توسعه دهند.»

محمود احمدی نژاد (ايران)، ولاديمير پوتين (روسيه)، الهام علی اف (آذربايجان)، نورسلطان نظربايف (قزاقستان) و قربانعلی بردی محمد اف (ترکمنستان) به نمايندگی از کشورهای خود اين بيانيه را امضا کرده اند.

سران کشورهای حاشيه خزر همچنين توافق کردند که برای تعيين سهم هر کشور از منابع دريای خزر، يک رژيم حقوقی تعيين کنند و تا آن زمان، «در اين منطقه، کشتيرانی و ماهيگيری، تنها با پرچم کشورهای حاشيه خزر» ممکن است.

تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 

بر اساس توافق های قديمی که تا سال ۱۹۹۱ و فروپاشی اتحاد جماهير شوروی پابرجا بود، ايران و شوروی از حقوق برابری در دريای خزر – که برخی گزارش ها حاکی است سومين منبع انرژی جهان در آن ذخيره شده – برخوردار بودند.

اما از آن زمان تاکنون، مناقشه برای تعيين يک رژيم حقوقی جديد ادامه دارد چرا که بعد از فروپاشی، به جای يک کشور، چهار کشور ديگر در برابر ايران قرار گرفته اند که همگی خواهان حقوق برابر در دريای خرر هستند.

سران کشورهای حاشيه خزر در بخشی ديگر از بيانيه روز سه شنبه تاکيد کردند که کشورهای امضاء کننده بيانيه از نيروی نظامی عليه يکديگر بهره نخواهند برد و به کشور سومی نيز اجازه نخواهند داد تا از خاک آنها برای حمله به کشوری ديگر در حاشيه خزر استفاده کند.

Copyright: gooya.com 2016