چهارشنبه 19 اسفند 1394   صفحه اول | درباره ما | گویا

سایه سیاه گرانی بر بازار شب عید

بازار شب عید شباهتی با چنین روزهای آخر سال ندارد و بسیاری از خریداران با دست خالی به خانه‌های‌شان بازمی‌گردند؛ٰ گویی گرانی سایه سیاه خود را بر بازار شب‌ عید پهن کرده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا از شیراز، شاید انتظار می‌رفت بازار خرید شب عید امسال داغ باشد اما علی‌رغم هیاهوی بازار و جمعیت به هم فشرده، دخل فروشندگان آن‌طور که خود می‌گویند پر نمی‌شود.

قدرت خرید خانواده ها کاهش یافته است
حسینی از صنف خشکبار و آجیل فروشان شهر شیراز می گوید: قدرت خرید خانواده‌ها بسیار کاهش یافته و گاهی نمی‌دانیم با ۵۰ هزار تومان چه مقدار آجیل روی تراوز بکشیم و تحویل مردم بدهیم او آهی از ته دل می‌کشد و می‌گوید، هر سال دریغ از پارسال!

گرانی حال مصرف کنندگان را دگرگون کرده اما ناچارند برای تامین نیاز و خواسته های خود، آن چه را که می خواهند یا در اندازه کم تر و یا با کیفیت پایین تر از بازار خریداری کنند.

مریم عسکری زن جوانی است که برای خرید پوشاک به بوتیکی زنانه در یکی از خیابان های مرکزی شیراز آمده است. او با اشاره به نرخ بالای پوشاک معتقد است وضعیت بازار به گونه‌ای است که تنها با چانه‌زنی امکان پایین آوردن قیمت وجود دارد.



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


طرح تنظیم بازار
دولت در روزهای پایانی سال ١٣٨٣ طرحی را با هدف تعادل‌بخشی به قیمت میوه در ایام پایانی سال به تصویب رساند تا حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده دنبال شود. در این طرح دولت موظف به ذخیره‌سازی و اصلاح زیرساخت‌های مرتبط با ذخیره‌سازی میوه شد. به این ترتیب این طرح از سال ١٣٨٤ آغاز و تا سال جاری ادامه یافت. اما بررسی عملکرد این طرح در هر دو بخش تولیدکننده و مصرف‌کننده نشان می‌دهد نتایج از اهداف پیش بینی شده انحراف معناداری داشته است. بالاترین انحراف هم مربوط به سال ١٣٨٩ بوده که در حالی که قیمت مصرف‌کننده ١٢٢ درصد افزایش یافت اما شاخص قیمت تولیدکننده این بخش در همان ماه ٢٩ درصد کاهش نشان می‌داد.

بر این اساس یعنی طبق نتایجی که از عملکرد ١١ ساله اجرای طرح تنظیم بازار شب عید از سوی دولت به دست آمده مرکز پژوهش‌های مجلس تاکید کرد اجرای این طرح تاثیر معناداری در تنظیم بازار شب عید نداشته است با این وجود با توجه به اینکه دخالت دولت در مورد تنظیم بازار میوه شب عید لازم و ضروری است توصیه می‌شود در روش اجرای این طرح تجدید نظر صورت گیرد.

از سال ١٣٨٤ تا ١٣٩٢ مسئولیت تنظیم بازار ایام پایانی سال برعهده وزارت بازرگانی و بعد از آن وزارت صنعت، معدن و تجارت بود و در سال ١٣٩٣ با اجرای قانون تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی، مسئولیت تنظیم بازار میوه شب عید به وزارت جهادکشاورزی منتقل شد. در حالی که وظیفه تنظیم بازار بر اساس قانون فوق به وزارت جهادکشاورزی منتقل شد اما ابزارهای لازم برای نظارت بر قیمت در اختیار این وزارتخانه قرار نگرفت ضمن اینکه از سال ١٣٩٢ ساختار موازی برای تنظیم بازار، تحت عنوان ستاد تنظیم بازار در معاونت اجرایی ریاست‌جمهوری شکل گرفت.

در سال ١٣٩٣ سازمان تعاون روستایی مسوولیت اجرای برنامه تنظیم را از سوی وزارت جهادکشاورزی عهده‌دار شد اما دلالان پرنفوذ باز هم اجازه مانور دولت در بازار را ندادند. دلال‌ها پرتقال‌های خوش‌فرم را خریدند و با قیمت کیلویی ٦٥٠٠ به بازار عرضه کردند و در مقابل میوه‌ای که کیفیت نازلی داشت برای تعاونی روستایی باقی ماند که با مبلغ کیلویی ٢٩٠٠ تومان به بازار عرضه شد.

بنابراین امسال صحبت بر سر واگذاری مسئولیت به اتاق اصناف ایران شد. با این همه به نظر می‌رسد که تصمیم مسئولان برای واگذاری تنظیم بازار شب عید به اتاق اصناف ایران، به مرحله اجرا نرسیده است.

بازار کشش افزایش قیمت ندارد
درچنین شرایطی رئیس اتاق اصناف مرکز استان فارس می گوید: علاوه بر تشدید بازرسی‌ها توسط اتحادیه‌های صنفی شهرستان شیراز ، اکیپ‌های بازرسی اصناف و گشت مشترک با سازمان صنعت معدن و تجارت استان فارس ، تعزیرات حکومتی در طرح نظارتی ویژه ایام نوروز فعالیت دارند.

محمود هاشمی پیرامون افزایش اقلام شب عید می افزاید: بازار کشش افزایش قیمت را ندارد چرا که باعث می‌شود تقاضایی برای خرید اجناس نباشد و جنس روی دست کاسب بماند.

وی از توزیع میوه شب عید در شیراز خبر می دهد و می‌گوید: از ۲۴ تا ۲۹ اسفندماه جاری توزیع میوه توسط سازمان جهاد کشاورزی انجام می‌شود که نظارت آن برعهده ناظران اتاق اصناف است.

شیرینی شب عید گران نمی شود
نایب رئیس اتاق اصناف مرکز فارس نیز با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه درصنف قنادی تصریح می‌کند: علی رغم اینکه مواد اولیه مثل آرد، شکر و تخم مرغ افزایش قیمت داشته است اما امسال تمام تلاش‌مان را کردیم تا افزایش قیمت در شیرینی شب عید نداشته باشیم.

محمد خلیل ترابی می‌گوید: نرخ مصوبه شیرینی همان نرخ سال قبل است و بازرسان اتاق اصناف نظارت بر بازار را برعهده دارند.

رئیس اتحادیه قنادان و یوخه پزان می افزاید: مردم می‌توانند در صورت بروز تخلف با شماره ۳۲۲۲۴۱۲۸ تماس بگیرند.

ترابی تصریح می کند: در بازار شب عید قیمت هر کیلو کیک فنجانی شش هزارو ۶۰۰ تومان،کیک یزدی هفت هزار و ۹۰۰ تومان، کلوچه مسقطی زعفرانی هشت هزار و ۴۰۰ تومان و کلوچه مسقطی ساده هفت هزار و ۲۰۰تومان به فروش می‌رسد.

وی در ادامه می افزاید: قیمت یک کیلو شیرینی کره ای طلایی و حروفی ده هزارو ۲۰۰ تومان، دانمارکی ده هزارو ۲۰۰ تومان،شیرینی تر و خامه ای دوازده هزار تومان،کره ای مارسیپان ده هزارو ۸۰۰ تومان و کیک تولد یخچالی ۱۴ هزارو ۴۰۰ تومان مصوب شده است.

قیمت مواد غذایی در شب عید افزایش پیدا نمی‌کند
رئیس اتحادیه عمده فروشان مواد غذایی نیز حرف‌هایی شبیه به همکارش در صنف قنادان می زند و می گوید: تقریبأ در تمام انواع مواد غذایی و خشکبار کمبود نداریم و برای تأمین نیاز شب عید آماده ایم.

مجتبی نمازیان می‌گوید: قیمت‌های مواد غذایی در شب عید افزایش پیدا نمی‌أکند همچنین که کالا بر اساس عرضه و تقاضا قیمت گذاری می‌شود و در اختیار مشتری قرار می‌گیرد و نظارت بر بازار مواد غذایی از سوی ارگان‌های نظارتی وجود دارد.

اجناس زیر قیمت عرضه می شوند
رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک شیراز نیز با اشاره به رکود موجود در بازار می گوید: در بازار پوشاک قیمت ها ثابت است حتی برخی از فروشندگان با پایین ترین سود جنس خود را در اختیار مشتری قرار می‌دهند.

محمداسماعیل ابراهیمی ادامه می دهد: بازار شب عید رونق چندانی ندارد کاسب بیکار است. بازار آنقدر راکد است که مغازه دار حاضر است با پایین ترین سود اجناسش را بفروشد تا حداقل توان پرداخت اجاره مغازه را داشته باشد.

رئیس اتحادیه پوشاک شیراز دلیل راکدی بازار را نبود درآمد کافی مردم میداند و می افزاید: ۳۰۰ واحد در سطح شهر شیراز اعلام آمادگی کردند که اجناس خود را زیر قیمت سود تعیین شده در اختیار مشتری قرار دهند.

وی اضافه می کند: پاساژ شهر شب، پاساژ انتظاری، پاساژ طالقانی و سه راه احمدی مکان‌هایی هستند که با نصب تابلو مشخص کرده اند که اجناسشان را ارزانتر و زیر فی می فروشند.

اسماعیلی با اشاره به طرح نظارت بر بازار می گوید: مردم می توانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف به شماره ۳۲۳۱۲۵۲۱ گزارش دهند تا با متخلف برخورد شود.

آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی هستیم
اما در شرایطی که برخی صنوف از رکود موجود در بازار گلایه می‌کنند، رئیس اتحادیه مهمان پذیران فارس می گوید: مهمان پذیرهای سطح شهر شیراز از آمادگی ۸۵ درصدی برای پذیرش میهمانان نوروزی برخوردار هستند که ۱۵ درصد دیگر نیز تا پایان اسفند ماه این آمادگی را بدست می آورند.

هدایت فرهادی با اشاره به وجود ۱۲۰ واحد میهمانپذیر در شیراز تصریح می کند: ۱۷ واحد نیز در مناطق دیگر استان است که در مجموع ۱۳۷ واحد میهمان پذیر در استان وجود دارد که اکثر آنها در مرکز شهر قرار دارند و آماده سرویس‌دهی به میهمانان هستند.

گزارش :نرگس فرجام


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016