« متاسفانه ایران به همت دلواپسان البته با تصوری غلط، کشوری مساله دار در دنیا تلقی می شود و دقیقا به همین دلیل روسیه و ... به سختی حاضر می شوند تا با ما تعامل کرده و به تفاهم برسد.»
فریدون مجلسی، دیپلمات سابق و تحلیلگر مسایل بین الملل در گفت وگویی کوتاه با «انتخاب» درباره بسته پیشنهادی مالیِ اروپا با طرح اظهارات بالا به پرسش های طرح شده پاسخ می گوید:
*سازوکار مالی ویژه اروپا و ایران را چطور تحلیل می کنید؟
مقصود اروپایی ها از طرح جدیدی که درباره مناسبات اقتصادی داده اند، به نوعی هم امید است، هم هشدار. به هرحال جای تعارف ندارد که دولت در شرایطی باید امور را پیگیری کند که گروهی در داخل به طرز عجیبی اصرار به تندروی دارند، گویی که از درگیر شدن کشور با جنگ استقبال می کنند. آنهم در حالی که آمریکایی ها مدعی هستند که مساله شان با جمهوری اسلامی باید با جنگ حل و فصل شود. چنین شرایطی کشور ما را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
*البته اروپایی ها بر سرِ مساله ایران با ایالات متحده اختلاف دارد.
با اینکه اروپایی ها در موضوع برجام با آمریکا اختلاف دارد، نباید از کنار این مساله به راحتی بگذریم که اروپایی ها و آمریکا و حتی کشور روسیه که به ظاهر با ما رابطه اش خوب است، درباره مساله اسراییل همه شان اتحاد دارند و با سیاست های ایران مخالف هستند. به همین دلیل نمی توانیم به همراهی همیشگی شان خیلی خوش بین باشیم. مخصوصا اینکه معاون وزارت خارجه روسیه چند روز قبل گفت، هیچ اتحادی بین ما و ایران وجود ندارد، مشخص شد که به هیچ وجه مایل نیستند، خودشان را درگیرِ مساله های منطقه ای و فرامنطقه ای جمهوری اسلامی بکنند. متاسفانه ایران به همت دلواپسان البته با تصوری غلط، کشوری مساله دار در دنیا تلقی می شود و دقیقا به همین دلیل روسیه و ... به سختی حاضر می شوند تا با ما تعامل کرده و به تفاهم برسد. اروپایی ها همچنین گفته اند، اگر ایران بخواهد وضعیتی متعارف - البته متعارف از نظر آنها - در پیش بگیرد، می توانند به تعامل بیشتر فکر کنند و سیاستی بهتر را در قبال ما در پیش بگیرند.
*طرح ارایهِ شده از جانب اروپا، واسطه ها را به میان می کشد.
متاسفانه ما همیشه در داد و ستدهایی که با جهان داریم، خسارت هایی را متحمل می شویم و به طور مشخص از زمان جنگ کالاهای وارداتی را با 25 درصد هزینه بیشتر خریداری می کنیم. مخصوصا الان که به واسطه تحریم های ایالات متحده آمریکا، شرکت های بزرگ حاضر به معامله با ایران نیستند و برندهای کم اهمیت نقش واسطه گری را در چنین فضایی به عهده گرفته و سودهای سرشاری را از آن خود می کنند. در پایان تاکید می کنم، همصدایی دلواپسان با آمریکایی ها، هم جای تعجب دارد و هم جای تاسف!
افشاگری کیروش از حمایت مالی قطر از تیم ملی