Tuesday, Mar 19, 2019

صفحه نخست » رسانه‎های عربی درباره ادعای ۲۰۰ هزار جنگجوی رژیم ایران در عراق و سوریه چه می‌گویند

basiji.jpg
کیهان لندن - فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک روز پیش از برگزاری نشست سه‌جانبه نظامی سوریه که با مشارکت فرمانده ستاد کل ارتش جمهوری اسلامی و فرماندهان ستاد کل ارتش‌ عراق و ارتش سوریه برگزار شد، در سخنانی از داشتن ۲۰۰ هزار جنگجوی آموزش دیده وابسته به حکومت ایران در عراق و سوریه خبر داد. محمدعلی جعفری همچنین از پیروزهای «بزرگ» انقلاب اسلامی و عبور این انقلاب از مرزهای ایران به خارج از این کشور و پیروزی «محور مقاومت» سخن گفت.

روزنامه‌های عربی از جمله شرق الاوسط و القدس العربی ضمن پوشش اظهارات محمدعلی جعفری به تحلیل این سخنان فرمانده سپاه انقلاب اسلامی پرداختند.

روزنامه شرق الاوسط ضمن درج خبر نوشت، سخنان سردار محمدعلی جعفری درباره داشتن صدها هزار نیروی شبه‌نظامی حرف تازه‌ای نیست. جعفری در ماه ژانویه نیز گفته بود، ایران مصمم است تا آنچه در سوریه به دست آورده، حفظ کند. او همچنین بر ادامه حضور نیروهای سپاه با سلاح و تجهیزات در سوریه و عراق تاکید کرد. البته جعفری این سخنان را در واکنش به بیش از ۲۰۰ حمله هوایی و موشکی اسرائیل علیه مواضع سپاه در سوریه بیان کرده بود.

مباهات مقامات ایران به‌خصوص فرماندهان سپاه به مداخله در کشورهای دیگر باعث شده که اتحادیه اروپا در ماه فوریه گذشته در بیانیه‌ای مداخلات جمهوری اسلامی ایران در کشورهای منطقه را محکوم کند. نقش مداخله‌جویانه ومخرب رژیم ایران در منطقه یکی از دلایل اصلی خروج دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای بود.

روزنامه شرق الاوسط در پایان گزارش نتیجه‌گیری کرده که این اظهارات و دعوت بشار اسد به تهران و به دنبال آن جلسه سه‌گانه نظامی میان ایران، عراق و سوریه همه دلیل بر ضعف موقعیت رژیم ایران در معادلات جدید آینده سوریه است. بین‌المللی شدن بحران سوریه و دخالت آمریکا، روسیه، اسرائیل و ترکیه نقش ایران را بی‌رنگ‌ کرده است به ویژه آنکه با تدوین قانون اساسی جدید سوریه که با فشار روسیه و آمریکا بر اسد صورت خواهد گرفت جایی برای نفوذ جمهوری اسلامی ایران نخواهد ماند. سوریه آینده برای بازسازی دیگر نیازی به شبه‌نظامیان سپاه یا حشد الشعبی نخواهد داشت بلکه به سرمایه و پول نیاز دارد که ایران در شرایط کنونی فاقد چنین سرمایه‌ای برای ایفای نقش در بازسازی سوریه است.

اظهارات فرمانده سپاه از نگاه تحلیلگران

روزنامه القدس العربی در گزارشی نظر شماری از تحلیلگران عرب را نسبت به اظهارات فرمانده سپاه جویا شده و آنها را در گزارشی جمع‌بندی کرده است.

احمد رحال، تحلیلگر سوری در باره اظهارات جعفری گفته است این اظهارات در واقع گام دوم پس از دعوت بشار اسد به تهران بود؛ رژیم تهران در وضعیت کنونی سوریه خود را مفلس و تهیدست می‌بیند و این حقیقت تلخی است که رژیم تهران نمی‌خواهد آن را بیان کند. رژیم تهران اکنون خود را در مقابل ضربات نظامی بی‌شمار اسرائیل از یکسو و مسیر مبهم آینده رژیم اسد از سوی دیگر، پس از مذاکراتی که با نظارت سازمان ملل، آمریکا، روسیه، ترکیه و بالاخره اتحادیه اروپا انجام شده، در محاصره کامل می‌بیند.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

بنابراین، بازدید مقامات نظامی ایران و عراق از دمشق و اظهارات محمدعلی جعفری درباره داشتن لشکرهای ۲۰۰ هزار جنگجو، همه پیام‌هایی از سوی رژیم ایران به مسکو، تل آویو و واشنگتن است. فرمانده سپاه پاسداران می‌خواهد به همه طرف‌ها بگوید که ما با قدرت در عراق و سوریه حضور داریم.

این تحلیلگر سوری می‌گوید، محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عدد افراد آموزش‌دیده‌اش مبالغه کرده است. داشتن ۲۰۰ هزار نیروی نظامی کار ساده‌ای نیست؛ اکنون کشورهای بزرگی مانند روسیه و آمریکا در بالاترین سطح از حضور نظامی خود، این تعداد از افراد نظامی را نمی‌توانند آماده کنند! بنابراین هدف فرمانده سپاه از این زیاده‌گویی، تهدید غیرمستقیم علیه طرف‌های بین‌المللی است؛ این سخنان با هدف مجبور کردن قدرت‌های بزرگ به مذاکره با ایران و توافق با آنها با شرایطی بهتر ایراد شده است.

در اینجا باید اشاره کنیم که ترکیه رقیب ایران در منطقه در عراق نفوذ چندانی ندارد اما در سوریه هم با روسیه شریک است و هم با ایران و آمریکا؛ و هم اینکه خود بطور مستقیم با مخالفان سوری وارد عمل شده و بخش‌هایی از خاک سوریه را در اختیار دارد اما آنکارا در عین حال با همه از طریق مذاکرات «آستانه» نیز هماهنگی می‌کند.

دکتر باسل الحاج مشاور سیاسی می‌گوید رژیم ایران با گرایش‌های فرقه‌ای توانسته از شیعیان منطقه برای بسیج شبه‌نظامیان برای جنگ نیابتی در منطقه و نشر ایدئولوژی مذهبی استفاده کند. چنین عملکردی تنش فرقه‌ای را در منطقه افزایش داده و ثبات و استقرار کشورها را تهدید می‌کند. از نظر این تحلیلگر سیاسی، روسیه و ایران در تضاد قرار ندارند بلکه در سوریه یکدیگر را تکمیل می کنند و هر دو با ایالات متحده آمریکا و نفوذ آن در منطقه مخالفت می‌ورزند. روسیه از پیاده‌نظام مجانی ایران استفاده می‌کند و ایران از نیروی هوایی و از وتوی روس‌ها در سازمان ملل به نفع هم‌پیمانش اسد استفاده می‌کند. این تحلیلگر می‌گوید پس از خروج آمریکا از عراق ایران خلاء امنیتی را با شبه‌نظامیان خود پر کرد و بطور کامل بر کشور عراق مسلط شد.

اما دکتر فایز الدویری یکی دیگر از تحلیلگران عرب به روزنامه القدس العربی می‌گوید: اظهارات فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ما را به یاد اظهارات ژنرال‌های ارتش‌های عربی دهه ۱۹۶۷ در جنگ با اسرائیل می‌اندازد. آنها مانند محمدعلی جعفری اظهاراتی مبالغه‌آمیز داشتند اما در عمل شاهد بودیم چه شد.

وجود تعداد۲۰۰ هزار جنگجو نیاز به تدارکات عظیم دارد؛ بنابراین این یک عدد مبالغه‌آمیز است. ایران در تشکیل هلال شیعی ناموفق بود؛ تشکیل چنین هلالی از نظر جغرافیایی برای ایران ناممکن است. درست است که تهران بر بخشی از شیعیان عراق در حکومت این کشور نفوذ دارد اما آمریکا نیز در عراق تاثیر و نفوذ بسیار دارد و در سوریه نیز روسیه همه سرنخ‌ها را در اختیار دارد. نقش حکومت ایران در سوریه در آینده بسیار ضعیف‌تر خواهد شد چرا که اسرائیل برای زدن مواضع ایران در سوریه دستش باز است و از سوی دیگر آمریکا نیز بر فشارهای اقتصادی از طریق تحریم‌ها هر روز عرصه‌ را بر رژیم ایران تنگ‌تر می‌کند. بنابراین شاید این زیاده‌گویی‌های فرماندهان سپاه از موضع قدرت نباشد بلکه از بیم آینده‌ی مبهم جمهوری اسلامی در سوریه است.

علاء السعید پژوهشگر مختصص در امور ایران و عضو مجمع عربی تجزیه و تحلیل سیاست‌های ایران با اشاره به اینکه سخنان فرمانده سپاه چیز جدیدی نیست می‌گوید اما تکرار این سخنان در شرایط کنونی حامل دو پیام است. نخستین پیام متوجه کشورهای عربی است که برای بازگرداندن عراق و سوریه به جهان عرب تلاش بیهوده به خرج ندهند چرا که عراق تحت کنترل حشدالشعبی و احزاب شیعه وابسته به رژیم ایران است و پیام دوم به آمریکا و کشورهای غربی است، که شما در عراق و سوریه نقشی ندارید و این ما هستیم که با ۲۰۰ هزار جنگجوی وابسته بر اوضاع مسلط هستیم!

*منبع: القدس العربی و شرق الاوسط
*ترجمه وتنظیم از کیهان لندن



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy