اعتماد - علی دایی هفته گذشته از تیم سایپا کنار گذاشته شد. بعد از اینکه گفت: «مگر بازیکنان ما چقدر قرارداد بستند؟ اصلا برای کارخانه سایپا این ارقام پولی است؟ پراید ۸ میلیونی، ۵۰ میلیون تومان شده و تیبای ۱۶ میلیونی، ۷۵ میلیون تومان شده، اما قرارداد ما افزایش نیافته است. شاید هم من را دوست ندارند و نمیخواهند من در سایپا کار کنم که فکر میکنم ۹۹ درصد این مساله درست است، چون اگر کسی بخواهد میتواند کمک کند.»
به گزارش اعتماد، دایی پس از اخراج که به عقیده بسیاری از ورزشیها احساسی بوده است، در یک کنفرانس مطبوعاتی حملات تندی را با ادبیات همیشگیاش علیه باشگاه سایپا و مدیریت مجموعه ابراز داشت که مثل همیشه جنجالآفرین شد. حمله دایی به مدیرعامل فعلی سایپا که به گفته خود دایی نام و فامیلیاش را تغییر داده است و همچنین جملاتی نظیر «من سه بار در جمهوری اسلامی به خاطر احقاق حقم اخراج شدم» کلیدواژههای کنفرانس مطبوعاتی سرمربی سابق تیم ملی بود که در رسانهها بازتاب زیادی داشت. بعد از تمام این هیاهوها که بیشتر یک جنگ فوتبالی بین دایی و باشگاه سایپا به نظر میرسید، اخبار ۲۰:۳۰ در یک گزارش چهار دقیقهای به ماجرا ورود کرد و علی دایی را در گوشه رینگ قرار داد. در این گزارش که صحبتهای دایی را پراکنده و بدون پس و پیش پخش میکرد و هدفمند طراحی شده بود، علی دایی شخصیتی نشان داده شد که دنبال پول است و برای رسیدن به پول حاضر است هرکاری بکند.
در اینکه به علی دایی و ادبیاتش نقدهای فراوانی وارد است شکی نیست. با این حال ورود پخش خبری ۲۰:۳۰ به ماجرای دایی و سایپا و تلاش برای تطهیر باشگاه و مقصر جلوه دادن دایی در نوع خودش سوالبرانگیز است. اخبار ۲۰:۳۰ با تریبون دادن به یکی از طرفین دعوا، بدون فرصت دفاع دادن به طرف دیگر، کاملا رسالت رسانه بودن خودش را زیر سوال برد. البته اینبار نخستی نیست که این پخش خبری چنین رویهای را در پیش میگیرد. احتمالا مدیران رسانه صداوسیما در پاسخ به این شبهه که چرا یکطرفه به دعوای دایی و سایپا ورود کردهاند خواهند گفت که خود دایی حاضر نیست با صداوسیما مصاحبه کند. دقیقا این پاسخ همان نکته کلیدی و حلقه مفقودهای است که میتوان با بررسی آن پی برد که چرا چنین برنامهای علیه دایی ترتیب داده شده است.
علی دایی مدتهاست که صداوسیما را تحریم کرده است. نه با آنها مصاحبه میکند نه در کنفرانسهای خبریای که خبرنگاران و دوربینهای صداوسیما حضور داشته باشند، حاضر میشود. این حرکت علی دایی تبلیغ بسیار منفیای برای صداوسیما بوده است. اینکه آقای گل فوتبال جهان و یکی از اسطورههای تیم ملی حاضر به ضبط شدن صدا و تصویرش توسط دوربینهای صداوسیما نیست، همیشه یکی از نکاتی است که در انتقاد به صداوسیما مطرح میشود. حال به نظر میرسد صداوسیما در دعوای دایی و سایپا فرصت بسیار خوبی به دست آورده است که از دایی انتقام بگیرد.
به نوعی این کار را میتوان ماهی گرفتن از آب گلآلود قلمداد کرد. کلیپ چهار دقیقهای با نریشن علی رضوانی که سعی میکند خودش را خیلی خونسرد نشان دهد و صرفا چند سوال بپرسد به همراه تاکید بر ژستهای برافروخته دایی و مدام پخش کردن جملات تهاجمی سرمربی سابق سایپا، نشان از عصبانیتی نهادینه شده در مدیران صداوسیما از علی دایی دارد. علی دایی با بیش از چهار میلیون مخاطب در اینستاگرام و رسانههایی که بلافاصله بعد از هر مصاحبهاش به پوشش اخبار مربوط به او میپردازند ثابت کرده است که هیچ نیازی به صداوسیما ندارد و متاسفانه یا خوشبختانه تاثیرگذاری بیشتری نسبت به برنامههای تلویزیونی دارد. شاید حالا بهتر بتوان دلایل حمله همهجانبه به علی دایی را در تلویزیون فهمید.
با این تفاسیر شاید بیراه نباشد که تصور کنیم، عدهای از بیرون دستور حمله به دایی را صادر کردهاند؛ وگرنه چرا از بین این همه برنامه تخصصی ورزشی، اخبار ۲۰:۳۰ باید خودش را ملزم بداند که به دعوای دایی و سایپا ورود کند؟ تاکید بر اینکه قرارداد دایی چقدر بوده یا دایی ماساژور شخصی داشته است چه چیزی را ثابت میکند؟
احمد مددی، سخنگوی باشگاه سایپا در بخشی از اظهارات شفافیتزایش میگوید بازیکنان حق و حقوقشان را تا ۶۰ درصد گرفتهاند و این در حالی است که اخبار به گوش رسیده از این تیم حکایتدیگری دارد. گفته میشود و حتی غلامپور مربی دروازهبانهای تیم سایپا نیز این را تایید کرده است که بازیکنان سایپا در چندین نوبت به خاطر عدم دریافت مطالباتشان میخواستند اعتصاب کنند. در ادامه مددی میپرسد چرا تیم باید ۵ ماساژور داشته باشد و یکی از این افراد براساس شنیدهها ماساژور شخصی دایی باشد؟ حال باید از مدیریت باشگاه پرسید که شما این را از ما میپرسید؟ مگر موقع بستن قرارداد این موارد برایتان سوال نبوده است؟ پس چرا قرارداد امضا کردید که حالا وسط دعوا بیایید علنیاش کنید؟ ضمن اینکه داشتن ماساژور یکی از بدیهیترین امکاناتی است که یک باشگاه در سطح لیگ برتر باید برای ریکاوری بازیکنان داشته باشد.
مواردی که سخنگوی باشگاه سایپا وسط دعوا مطرح میکند، میزان قرارداد دایی و دیر آمدن یا نیامدن مربی سر تمرینات مسائلی است که اگر باشگاه با آنها مشکل داشت باید زودتر مطرح میشد. همچنین اشاره به اینکه کارگران شرکت سایپا میخواستند که دایی نباشد نیز همانقدر غیر قابل استناد است. به طریق اولی استفاده تبلیغاتی ۳۰: ۲۰ از این اظهارات به هیچ عنوان نمیتواند دایی را محکوم کند؛ کما اینکه گریز بیسروته و شانتاژگونه به دعواهای سابق دایی با مدیران سابقش نیز هیچ ارتباطی با ماجرای اخیر ندارد. ۲۰:۳۰ بهتر بود اگر دغدغهای در این موارد داشت، همان موقع واکنش نشان میداد. روز یکشنبه در صفحه اول روزنامه اعتماد، یادداشتی منتشر شد با عنوان «دایره تنگ خودیها».
به مدیران صداوسیما باید توصیه کرد که بارها و بارها این یادداشت را بخوانند. بعد از خودشان بپرسند که خارج کردن دایی از حلقه خودیها چه منفعتی دارد؟ علی دایی، کسی که فوتبال ایران را در دنیا به نام او میشناسند، اگر دروغگو و پولپرست و هوچیگر؛ آن هم به ناروا، نشان دادیم دیگر به چه چیزی افتخار کنیم؟ همانطور که ابتدای این نوشتار گفتم، قطعا به علی دایی نقد وارد است. اما نقد کجا و تخریب شخصیت کجا. اینکه علی دایی صداوسیما را تحریم کرده است باید مجالی باشد برای نشستن و فکر کردن مدیران سازمان که چرا ما کاری کردیم که دایی از ما فراری شود نه اینکه بهانهای شود برای نابودی او. این همه نخبه که عطای ماندن در کشور را به لقایش ترجیح دادهاند بس نیست که میخواهید با هر ضرب و زوری فوتبالیها را هم فراری بدهید؟
هنوز دو ماه از خانهنشینی عادل فردوسیپور نگذشته است که برنامه میچینید برای بدبین کردن مردم به اسطوره فوتبالیشان؟ دایی سرمربی موفقی در ساپیا بوده است. این را آمار و ارقام میگوید. تیم دایی فصل پیش سهمیه لیگ قهرمانان گرفت و این فصل در میانه جدول جا خوش کرده است. مدیران سایپا حتما یادشان نرفته است روزگاری که در اواخر فصل کاسه چه کنم چه کنم دستشان میگرفتند که هر طور شده در لیگ بمانند. سایپا که این روزها به خاطر قیمت محصولات و خدماترسانیاش بهشدت زیر بار انتقادات مردم قرار گرفته است، با اخراج دایی نشان داد که در حوزه تیمداری نیز نیاز دارد آموزشهای لازم را ببیند.