Thursday, May 23, 2019

صفحه نخست » وزیر خارجه عمان: جنگی در بگیرد، بحث یک هفته و دو هفته نیست... بحث بودن یا نبودن است

oman_052218.jpgبی بی سی - یوسف بن‌علوی، وزیر امور خارجه عمان، گفته است که کشورش به شدت نگران تنش میان ایران و آمریکا است و تلاش می‌کند با کمک دیگران تنش فعلی را مهار کند.

آقای بن‌علوی در پاسخ به این سوال بی‌بی‌سی عربی که آیا عمان نقشی به عنوان میانجی میان ایران و آمریکا ایفا می‌کند، گفت: "نه واقعا. ما آن طور که شما فکر می‌کنید نقش میانجی نداریم."

عمان که روابط نزدیکی با ایران و آمریکا دارد در سال‌های گذشته و در چند مقطع حساس نقش واسطه مذاکرات بین تهران و واشنگتن را ایفا کرده است.

همزمان یک نماینده مجلس ایران گفته است که "هیچ گروهی نمی‌تواند اعلام کند از جانب ایران وارد جنگ نیابتی شده است."

وزیر خارجه عمان به بی‌بی‌سی گفت که دو طرف باید متوجه باشند که یکدیگر را مقصر دانستن "بازی بسیار بسیار خطرناکی است".

او گفت: "اگر جنگی در بگیرد، بحث بحث یک هفته و دو هفته یا یک ماه و دو ماه نیست... بحث بودن یا نبودن است."

آقای بن‌علوی دو روز پیش در سفری غیر منتظره به تهران رفت و این گمان مطرح شد که هدف از سفر او نوعی میانجیگری بین ایران و آمریکا بوده است.

جزییات مذاکرات او و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، منتشر نشد. روز چهارشنبه اول خرداد محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفت که سفر وزیر خارجه عمان "ارتباطی به موضوع میانجیگری این کشور در روابط تهران و واشنگتن ندارد".

'یک جرقه برای شعله‌ور شدن کافی است'

آقای بن‌علوی در مصاحبه با بخش عربی بی‌بی‌سی گفت که ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها متوجه هستند که "تنش فعلی ممکن است به فاجعه منجر شود و شاید هم به توافق ختم شود... همه می‌دانند که اگر اوضاع بدتر شود بقیه دنیا همه ضرر می‌کنند."

او گفته ابعاد فاجعه احتمالی "قابل اندازه‌گیری نیست و یک جرقه برای شعله‌ور شدن کافی است."

در هفته‌های اخیر جنگ لفظی میان ایران و آمریکا بالا گرفته است. ایالات متحده ایران و گروه‌های وابسته به جمهوری اسلامی در منطقه را به برنامه‌ریزی برای هدف قرار دادن منافع آمریکا متهم کرده و تحرکات نظامی خود را در آب‌های خلیج فارس افزایش داده است.

واشنگتن تا کنون ماهیت دقیق اتهامات خود را روشن نکرده و تهران هم با رد تمام این ادعاها آمریکا را به راه انداختن جنگ روانی متهم کرده است.

در این میان چند کشتی امارات و عربستان و همین طور یکی از تاسیسات نفتی سعودی هدف قرار گرفته و کشورهای منطقه را هم به واکنش واداشته است. حملات حوثی‌های یمن هم علیه عربستان تشدید شده است.

وزیر خارجه عمان در مصاحبه‌اش با بی‌بی‌سی با اشاره به تنش در منطقه خلیج فارس گفت که "من نگران اشتباهات معمولی نیستم. نگران اشتباهاتی هستم که کل منطقه را شعله‌ور کند."

'ایرانی‌ها آماده مذاکره‌اند نه زیر فشار'

آقای بن‌علوی گفته است که در سفرش به تهران دیده که "ایرانی‌ها بدون هیچ دلیلی گرفتار این وضعیت شده‌اند. از نظر آنها تحریم‌های آمریکا بی‌دلیل و منطق است."

آمریکا یک سال پیش از توافق هسته‌ای ایران (برجام) خارج شد و تحریم‌های ایران را به طور کامل بازگرداند. از جمله کشورهای دیگر را از خرید نفت ایران منع کرد تا اقتصاد ایران را فلج کند.

ایران در واکنش گفت که اگر نتواند نفتش را بفروشد، نخواهد گذاشت بقیه هم از تنگه هرمز برای انتقال نفت استفاده کنند. تنگه هرمز مسیر اصلی انتقال نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

وزیر خارجه عمان گفته است که ایرانی‌ها آماده‌اند که در مورد سیاست خارجی‌شان گفت‌وگو کنند ولی "در شرایط متفاوت و نه زیر فشار".

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، که تصمیمش به خروج از برجام با انتقاد بین‌المللی روبرو شد گفته که حاضر است برای رسیدن به توافق تازه با ایرانی‌ها گفت‌وگو کند.

اما رهبران ایران می‌گویند که در شرایط فعلی به هیچ وجه حاضر به مذاکره با آمریکا نیستند چون این کشور را قابل اعتماد نمی‌دانند.

'ایران وارد جنگ نخواهد شد'

همزمان حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران به خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفته است: "هیچ گروهی نمی‌تواند اعلام کند از جانب ایران وارد «جنگ نیابتی» شده است."

او در مورد آنچه امارات متحده عربی می گوید حمله خرابکارانه به چهار نفتکش - دو دستگاه متعلق به عربستان سعودی، یک نفتکش اماراتی و یک نفتکش نروژی - در روز ۱۲ مه است گفت: "ما به عنوان ایران منتظر روشن شدن نتایج تحقیقات هستیم و اعتقادمان بر این است که چنین کارهایی مشکوک است."

او افزود: "کسانی هدف‌شان کشاندن آمریکایی‌ها به منطقه بود و دست اندرکار هستند که جنگی را به راه بینندازند و در حال پیش بردن سیاست‌شان هستند و مجوز حضور نیروهای نظامی خارجی را هم از شورای همکاری خلیج فارس دریافت کرده‌اند."

مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، یک روز پیشتر این احتمال را مطرح کرده بود که حکومت ایران مسئول وقایع هفته گذشته در خلیج فارس باشد.

دو روز بعد از "خرابکاری" در کشتی ها حملاتی علیه تاسیسات نفتی عربستان به وقوع پیوست که حوثی های یمن، شبه‌نظامیان نزدیک به جمهوری اسلامی مسئولیت آن را بر عهده گرفتند.

وی درپاسخ به این سوال که آیا ایران "در صورت تحرکات بیشتر از سوی آمریکا وارد یک جنگ نیابتی می‌شود"، گفت: "به هیچ وجه وارد هیچگونه جنگی نخواهیم شد."

او گفت: "عدم آغاز جنگ، سیاست جمهوری اسلامی ایران است و لذا در هرجایی هر اقدامی صورت گیرد، حتما جزء سیاست ما نیست.... هیچ گروهی نمی‌تواند اعلام کند که از جانب ایران وارد «جنگ نیابتی» شده است.

او افزود: "همان ‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند سیاست جمهوری اسلامی ایران نه جنگ است و نه مذاکره؛ اما آن‌چیزی که مسئولان ما باید دغدغه داشته باشند مدیریت تنش‌ها است."



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy