Thursday, Jun 13, 2019

صفحه نخست » آیا خودارضایی بر هورمون‌ها و میل جنسی مردان اثر دارد؟

khe_061219.jpgیورونیوز - بسیاری بر این باورند که خودارضایی (استمناء) بر کاهش سطح هورمون تِستوستِرون مردان و میل جنسیشان اثر می‌گذارد و جنبه‌های مختلف سلامت آنان را به خطر می‌اندازد.

تستوسترون یک ترکیب استروئیدی و مهمترین هورمون جنسی مردانه است که نقشی کلیدی در رشد بافت‌های تولیدمثلی مردانه مانند بیضه و پروستات دارد. این هورمون همجنین سبب افزایش حجم عضله و توده استخوانی در مردان می‌شود. تستوسترون در زنان نیز وجود دارد اما در مردان ۲۰ برابر زنان است.

بررسی‌های علمی انجام شده نشان می‌دهد که خودارضایی یک عمل غیرسالم نیست و اثرات مخربی بر روی سلامت جنسی، فیزیکی و روانی مردان ندارد. در این نوشتار اثرات خودارضایی بر سلامت مردان را بررسی می‌کنیم.

اثرات کوتاه مدت و بلند مدت

محققان در سال‌های اخیر به بررسی اثرات کوتاه مدت و بلند مدت خودارضایی بر جنبه‌های مختلف سلامت مردان پرداخته‌اند. با این حال بررسی این مساله امر ساده‌ای نیست چرا که باید تحت شرایط خاصی صورت گیرد و به همین علت یافته‌های دانشمندان تفاوت‌هایی با یکدیگر دارد.

مطالعه‌ بر روی اعضای یک باشگاه جنسی مردانه در ایالات متحده در سال ۲۰۱۰ صورت گرفته نشان می‌دهد سطح تستوسترون در بزاق افراد در زمان حضور در باشگاه‌های جنسی به حد قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد. این افزایش تستوسترون هم در مردانی که در فعالیت جنسی حضور داشتند و هم در مردانی که تنها شاهد روابط جنسی بودند مشاهده شده است. این مساله نشان می‌دهد که تحریک جنسی خود به تنهایی به عنوان یک محرک بیرونی عمل کرده و افزایش تستوسترون پاسخی به این محرک است.

مطالعاتی که در دهه ۹۰ میلادی بر روی میزان تستوسترون بزاق زنان و مردان قبل و بعد از فعالیت جنسی صورت گرفته حاکی از آن است سطح تستوسترون یک روز پس از انجام رابطه جنسی در بالاترین سطح خود بوده است. این نتایج نشان می‌دهد که سطح هورمون‌های جنسی تعیین کننده میزان رابطه جنسی نیست بلکه فعالیت جنسی است که سبب بالا رفتن هورمون‌های جنسی از جمله تستوسترون در افراد می‌شود.

در تحقیقی که سال ۲۰۰۷ بر روی موش‌های صحرایی صورت گرفت پژوهشگران دریافتند که تعداد گیرنده‌های استروژن ۲۴ ساعت پس از جفت‌گیری یا انزال در بالاترین سطح قرار دارد. گیرنده‌های استروژن به بدن کمک می‌کند ازهورمون استروژن ترشح شده برای فعالیت‎های حیاتی خود بهره ببرد.

استروژن یک هورمون استروئیدی و مهمترین هورمون جنسی زنانه است که در شکل‌گیری اندام‌های تناسلی، رشد پستان‌ها و سیکل قاعدگی زنان اثر دارد.

اثرات سرکوب جنسی بر روی تستوسترون

مطالعات علمی نشان می‌دهد سطح تستوسترون در افرادی که میل جنسی خود را سرکوب می‌کنند به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۳ میلادی بر روی این مساله صورت گرفته نشان می‌دهد که سطح هورمون تستوسترون دو تا پنج روز بعد از آخرین انزال و به دنبال ممانعت از فعالیت جنسی به پائین‌ترین حد ممکن می‌رسد اما با گذشت هفت روز دوباره سطح آن بالا می‌رود.

در تحقیق دیگری محققان سطح هورمون‌های جنسی را پس از خودارضایی که به اُرگاسم منجر شد را سه هفته قبل و سه هفته بعد از سرکوب جنسی اندازه‌گیری کردند. این داده‌ها نشان داد که سطح تستوسترون سه هفته پس از سرکوب جنسی بالاتر از سه هفته پیش از آن بود.

خودارضایی و میل جنسی

کارشناسان معتقدند که میزان هورمون تستوسترون بر روی میل جنسی مردان و زنان موثر است. گرچه عوامل دیگری نیز بر روی میل جنسی اثر دارد.

یک مطالعه عملی برای یافتن رابطه میان هورمون‌ها و میل جنسی سطح تستوسترون بزاق را در مردان و زنان در زمان خودارضایی و همینطور در رابطه با شریک جنسی آنها بررسی کرده و نشان داده است که سطح این هورمون در زنان در زمان خودارضایی بالا رفته و برعکس در زمان رابطه با شریک زندگیشان پائین می‌رود. سطح تستوسترون مردان در هر دو حالت بالا می‌رود و این نشان می‌دهد که خودارضایی سبب سرکوب میل جنسی مردان نمی‌شود.

علائم افزایش و کاهش سطح تستوسترون در مردان و زنان

سطح پایین تستوسترون در مردان علائم و نشانه‌های مختلفی را از جمله کاهش توده عضلانی، کاهش قدرت یا استقامت، کاهش موی صورت یا بدن، اختلالات خلقی، اختلال نعوظ، کاهش حافظه و تمرکز، کم‌‌خوابی و پوکی استخوان به همراه دارد.

گرچه پائین بودن سطح تستوسترون یک مساله جدی در سلامت مردان محسوب می‌شود اما پزشکان قادرند این اختلال را درمان کنند.

از سوی دیگر بالا بودن سطح تستوسترون در زنان می‌تواند مشکلاتی برای سلامت آنان ایجاد کند. تستوسترن بالا در زنان سبب بروز آکنه، ریزش موی سر، افزایش موی صورت و سینه، کلفت شدن صدا و نامرتب شدن سیکل قائدگی می‌گردد. بالا بودن تستوسترون در زنان همچنین نشانه برخی بیماری‌های دستگاه تناسلی از جمله سندرم تخمدان پلی‌کیستیک است.

نتیجه چیست؟

برآیند مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که خودارضایی اثرات مضری بر روی سطوح تستوسترون یا سلامت عمومی مردان ندارد. خودارضایی تا زمانی که به صورت یک اعتیاد پرتکرار درنیاید یک رفتار کاملا سالم جنسی است.

کاهش سطح تستوسترون در مردان می‌تواند سلامت آنان را به خطر اندازد. با این حال راه‌‌های موثری برای درمان این مساله وجود دارد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy