جنگ نمیخواهیم.. و در تعامل با هر تهدیدی درنگ نمیکنیم
الشرقالاوسط - شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد، نائب رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع سعودی میگوید که پادشاهی عربی سعودی به دنبال جنگ در منطقه نیست، البته او تأکید میکند «ما در تعامل با هرگونه تهدیدی که متوجه مردم، حاکمیت و منافع حیاتی ما بشود هرگز تردیدی به خود راه نمیدهیم».
ولیعهد سعودی در گفتگوی مفصل با روزنامه «الشرق الاوسط» میگوید «به دلیل ایمان به ضرورت اتخاذ موضع قاطع توسط جامعه جهانی علیه این ایران پادشاهی موافق بازگشت تحریمهای آمریکایی علیه این کشور بود».
او در عین حال ابراز امیدواری میکند که «نظام ایرانی این گزینه را انتخاب کند که کشوری طبیعی باشد و از روش خصمانهاش دست بردارد».
وی با اشاره به حملات به تانکرهای نفتکش در خلیج و هدف قراردادن تأسیسات نفتی در پادشگاهی و فرودگاه آبها معتقد است «حوادثی که اخیراً در منطقه شاهدشان بودیم از جمله حمله به تأسیسات پمپاژ وابسته به شرکت «آرامکو» توسط میلیشیای حوثی مورد حمایت ایران، بر اهمیت خواستههای ما از جامعه جهانی برای اتخاذ موضع قاطع در برابر نظام توسعه طلبی که از تروریسم حمایت میکند و کشتار و ویرانی را در طول دهههای گذشته نه تنها در منطقه بلکه در سراسر جهان گسترانده صحه میگذارند».
شاهزاده بن سلمان همچنین از تهران به دلیل به کارگیرهای سودهای اقتصادی برآمده از توافق هسته ای در راستای «حمایت از اقدامات خصمانه در منطقه و پشتیبانی از ابزارهای هرج و مرج و تخریب» انتقاد میکند.
ولیعهد سعودی در ادامه با بیان اینکه «دست پادشاهی همیشه برای صلح دراز است تا امنیت و ثبات منطقه تأمین بشود» میافزاید «نظام ایرانی حتی حرمت نخستوزیر ژاپنی را که مهمان ایران بود نگه نداشت و در زمان دیدارش پاسخ تلاشهایش را عملی دادند و آن هم با حمله به دو کشتی که یکی از آنها به ژاپن برمیگشت. همچنین به وسیله میلیشیای خود دست به حمله بزهکارانه به فرودگاه أبها زدند. همه اینها به روشنی روش و مقاصد نظام ایران را نشان میدهد که امنیت و ثبات منطقه را نشانه رفتهاست».
شاهزاده محمد بن سلمان همچنین توضیح میدهد که «از نظر پادشاهی روابط استراتژیک با ایالات متحده بسیار مهماند» زیرا که «عامل اساسی در تحقق امنیت و ثبات منطقه است».
وی ابراز اطمینان میکند «رابطه استراتژیک ما با ایالات متحده با حملات تبلیغاتی یا موضعگیری در گوشه و کنار هرگز متأثر نمیشود».
به گفته او «همیشه تلاش کردهایم حقایق و افکار خطای برخی جهات در ایالات متحده و دیگر کشورها را توضیح دهیم. به سخنانی که گفته میشود گوش میدهیم و از طرحهای منطقی و به جا استفاده میکنیم، اما در نهایت اولویت ما منافع ملی ماست».
ولیعهد سعودی میگوید ریاض «از تلاشهای همه برای رسیدن به یک راه حل سیاسی در بحران یمن حمایت میکند، اما متأسفانه میلیشیای حوثی اهداف ایران را بر منافع یمن و مردمش مقدم میدارد».
وی اضافه میکند «پادشاهی امکان ندارد قبول کند میلیشیایی خارج از نهادهای حکومت در مرزهایش وجود داشته باشند».
شاهزاده بن سلمان اظهار میکند «هدف ما فقط آزاد کردن یمن از وجود میلیشیای ایرانی نیست بلکه تحقق رفاه و ثبات و شکوفایی برای همه فرزندان یمن است».
وی به موضوع سودان اشاره میکند و میگوید «امنیت سودان و ثبات آن برای ما مهم است و ثبات آن فقط برای موقعیت استراتژیک آن و خطر فروپاسی نهادهای حکومتی آن نیست، بلکه روابط برادری مستحکم میان دو ملت نیز مطرح است».
او در ادامه وعده میدهد «به حمایت مان از برادران سودانی خود در همه زمینهها تا رسیدن سودان به استحقاق خود در رفاه، شکوفایی و پیشرفت ادامه خواهیم داد».
بن سلمان در بخش دیگری از این مصاحبه به بحران سوریه میپردازد و میگوید ریاض با کشورهای دوست برای تحقق اهداف زیر تلاش میکند «شکست گروه (داعش)، جلوگیری از قدرت گرفتن گروههای تروریستی، تعامل با نفوذ ایرانی برهم زننده ثبات در سوریه و بهکارگیری همه ابزار مجاز برای تحقق انتقال سیاسی براساس قطعنامه شماره ۲۲۵۴ که وحدت ارضی سوریه را حفظ میکند».
وی کشته شدن جمال خاشقجی شهروند سعودی را «مسئلهای بسیار دردناک و اسف انگیز» توصیف میکند و میگوید «پادشاهی همه اقدامات لازم برای محاسبه مسئولین این جنایت را انجام داد؛ بدون آنکه توجهی به ادعاها و تهمتهای از این یا آنجا بکنیم».
او خواستار «توقف بهرهبرداری سیاسی از کشته شدن شهروند سعودی جمال خاشقجی» میشود و میگوید «هر طرف که سعی میکند از این مسئله استفاده سیاسی بکند، باید دست از این کار بردارد و دلایل خودش را به دادگاه پادشاهی تقدیم کند تا در تحقق عدالت کمک کرده باشد».
ولیعهد متعهد میشود «در راه مواجهه قاطعانه با همه انواع تندروی، فرقه گرایی و سیاستهای حامی آنها بدون درنگ گام برمیداریم» و میافزاید سعودی «زمان را برای مقابلههای جزئی با افراط گرایی هدر نمیدهد و تاریخ، بی فایده بودن آنها را ثابت خواهد کرد».
وی در مسائل اقتصادی نیز بر پایبندی «به عرضه اولیه عمومی سهام «آرامکوی سعودی» طبق شرایط و زمان مناسب» تأکید میکند اما تعیین مکان عرضه سهام را زود میداند و از برداشتن گامهای مهمی در چارچوب آمادهسازی برای عرضه اولیه عمومی سهام آرامکو خبر میدهد.
بن سلمان اضافه میکند «چشمانداز سعودی ۲۰۳۰ از مرحله برنامهریزی و طراحی به مرحله اجرا در همه بخشها رسیده و نتایج عملی را در جهان واقعیت میبینیم».
او میگوید «آنچه که در سعودی در حال رخ دادن است صرف اصلاحات مالی و اقتصادی برای تحقق یک سری ارقام و اعداد مشخص نیست، بلکه تغییر ساختاری جامع برای اقتصاد کلان است که هدف از آن ایجاد تغییر در عملکرد اقتصادی و توسعه ای در دورههای متوسط و بلندمدت است».
ولیعهد سعودی اشاره میکند «برنامههای چشمانداز ۲۰۳۰ سعودی بهطور فعالی در مسئله تحول اقتصادی نقش آفرینی میکند.. و ما اکنون در حال انتقال از اقتصاد تک محصولی به اقتصاد تولیدی و رقابتی در سطح جهان هستیم».
او توضیح میدهد «چشمانداز ۲۰۳۰ سعودی و برنامههای منشعب شده از آن همچون همه برنامهریزیهای استراتژیک نیازمند به روز رسانی، اصلاح طبق شرایط و دادههایی که هنگام اجرایی کردن خود را نشان میدهند، بدون آن که خللی به اصول چشمانداز و اهداف آن وارد شود».
وی همچنین مفتخر است «شهروند سعودی امروز سکان تغییر را به دست گرفته، علیرغم اینکه بسیاری از سر نگرانی در برابر چشمانداز به دلیل وسعت تغییراتی که موجب میشود، مقاومت کردند».
از «تکرار میکنم» خاتمی تا «بسمالله» قالیباف!