یورونیوز - یرواند آبراهامیان، پژوهشگر تاریخ معاصر ایران روز جمعه در گفتگو با وبسایت آمریکایی «Democracy Now» گفت کسانی که در کاخ سفید مستقرند «اساسا به دنبال نابودی جمهوری اسلامی یا شاید به دنبال نابودی ایران هستند.»
آقای آبراهامیان در پاسخ به سوال «امی گودمن» که می پرسد با این که ترامپ حمله پیشبینی شده در پاسخ به سرنگونی پهپاد آمریکایی را متوقف کرده است اما گویا نمی توان گفت که حمله قریب الوقوع نیست، گفت: «دقیقا. از نظر من برنامه دراز مدت کاخ سفید، شاید نه خود ترامپ اما با حضور بولتون و پمپئو این است که آنها اساسا خواستار نابودی جمهوری اسلامی یا خواستار نابودی دولت یا شاید خواستار نابودی ایران هستند. این موضوع تاریخ طولانی دارد، آنها اساسا در حال به اجرا گذاشتن این برنامهاند.»
Author and professor Ervand Abrahamian says whether or not Trump wants war with Iran doesn't ultimately matter. "The long-term agenda in the White House" from Bolton, Pompeo and others is much more aggressive. "They want basically the destruction of the Islamic Republic." pic.twitter.com/1atGCK6ljH
-- Democracy Now! (@democracynow) June 21, 2019
آبراهامیان با اشاره به عدم اهمیت ترامپ به موضع جنگ در کارزار انتخاباتی ۲۰۱۶ آمریکا گفت: «البته ترامپ اساسا برنامه کارزار ریاست جمهوریاش را با این نیت خوب آغاز کرد و در کارزار انتخاباتی او موضوع جنگ کم اهمیتترین نقش ممکن را داشت. من تعجب کردم که چند روز پیش او آمد و گفت که یک برنامه سری دارد که با آن مسائل و اختلافات با ایران را حل خواهد کرد. او این برنامه سری را بعد از انتخابات رو می کند در حالی که ما هنوز از این برنامه سری چیزی نشنیدیم.»
نویسنده کتابهای «ایران بین دو انقلاب» و «کودتا: ۱۳۳۲، سیا و ریشههای روابط ایران و ایالات متحده در عصر جدید» درباره برنامه آمریکا برای مواجه با ایران می گوید: «ما نمی دانیم که ترامپ شخصا جنگ می خواهد یا نه اما من فکر نمی کنم این موضوع اهمیتی داشته باشد بخاطر اینکه کسانی که به سیاستهای کاخ سفید جهت می دهند یا تصمیمگیران سیاسی در واقع خیلی مصمم هستند که اختلافاتشان را با ایران حل کنند.»
نویسنده کتاب «تاریخ ایران مدرن» درباره ریشه اختلافات کنونی ایران و آمریکا می گوید: «الان زیاد درباره بحران نفکتشها و پهپاد می شنویم ولی اختلاف میان آمریکا و ایران از زمانی آغاز شد که ترامپ برجام را نه تنها توافقی بد که بدترین توافق توصیف کرد و از آن خارج شد تا توافق بهتری با ایران امضا کند اما اگر شما توافق جدیدی می خواهید معمولا باید درهای مذاکره را برای توافق تازه باز بگذارید.
اما پمپئو با مطرح کردن ۱۲ دستور برای ایران در اصل درهای مذاکره را بست. در حالی که این ۱۲ تقاضا کاملا بی معنی هستند زیرا هیچ راهی وجود ندارد که ایران این ۱۲ تقاضا را اجرا کند. شروط آمریکاییها معادل این است که رهبر ایران به ترامپ بگوید اگر می خواهی مذاکره کنیم باید این مثلا ۱۲ شرط را انجام دهید اول اینکه باید بنشینید و بطور جدی با جنبش «زندگی سیاهان اهمیت دارد» مذاکره کنی و اگر به توافق رسیدی بعد ما می توانیم گفتگو کنیم. یا دموکراسی شما نقص دارد و درست کار نمی کند زیرا درصد مشارکت کنندگان در انتخابات آمریکا پایین است و باید کاری انجام دهی که مشارکت انتخاباتی بیشتر شود بعد با هم مذاکره می کنیم. این نوع تقاضاها بی معنیاند.»
آبراهامیان درباره آینده رویارویی بین آمریکا و ایران میافزاید: «شروطی که پمپئو از ایران تقاضا می کند بی معنی است و شروطی برای مذاکره نیست بلکه آنها اساسا می خواهند ایران تسلیم شود و به تقاضاهای پمپئو گردن نهند و در اصل دست به خودکشی بزند در حالی که این خواسته به سادگی برای هر رژیمی غیرقابل پذیرش است زیرا هر رژیمی می خواهد باقی بماند. بر این اساس می خواهم بگویم برخی اشکال رویارویی نظامی میان آمریکا و ایران غیرقابل اجتناب است، حال ممکن است هفته بعد اتفاق بیافتد یا هفته بعدش یا حتی بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اگر ترامپ دوباره انتخاب شود. به نظر من این رویارویی در برنامه آمریکاییهاست و به نظرم راهی وجود ندارد که از رویارویی نظامی میان دو طرف اجتناب شود.»